Уряд пропонує скасувати маркування продуктів, які не містять генетично модифікованих організмів, повідомив на брифінгу міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, пише УНІАН (http://www.unian.ua/news/528112-uryad-proponue-skasuvati-markuvannya-produktiv-bez-gmo.html). За словами міністра, Кабмін схвалив законопроект, який передбачає, що виробники продуктів без вмісту ГМО мають право не вказувати цього факту на упаковці. «Сьогодні ми розглянули і ухвалили законопроект, який передбачає нові умови і вимоги до маркування продуктів харчування, що стосуються наявності в ній генно модифікованих організмів. Той колапс, який існував, коли необхідно було маркувати факт відсутності в продукції ГМО, буде ліквідований», – повідомив Присяжнюк. Документом передбачається, що харчові продукти, в яких міститься ГМО, у тому числі до 0,9%, буде обов’язково промарковано. Як повідомив Присяжнюк, законопроект буде найближчим часом передано на розгляд Верховної Ради. У лютому 2012 року Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів». Закон передбачає, що суб’єкти господарювання, які вперше вводять в обіг продукцію, яка містить ГМО або отримана з їхнім використанням, складають у довільній формі письмову декларацію, в якій в обов’язковому порядку зазначаються відомості про суб’єкт господарювання, що така продукція містить ГМО або отримана з їхнім використанням, а також наводиться номер такої продукції в Державному реєстрі ГМО. «Якщо виявиться, що в продукті є ГМО, а маркування немає, відповідальність буде нести виробник», – сказав Присяжнюк. У переліку складових харчового продукту після найменування кожного інгредієнта з тих, що містять ГМО або вироблені з їхнім використанням, у дужках дописується «генетично модифікований», «містить генетично модифікований організм» або «вироблений з генетично модифікованого організму» із зазначенням найменування організму або до кожної такої складової робиться виноска. За порушення закону передбачений штраф до 3400 грн. Для великих компаній це ніщо і очевидно, що у виробників немає бажання «світити» ГМ-продукт, адже його привабливість для покупця суттєво знизиться. На думку віце-президента Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, скасування обов’язкового маркування свідчить, що за три роки закон так і не почав працювати, сьогодні на прилавках немає товарів з червоним значком «Містить ГМО», лише із зеленим «Без ГМО». Хоча в багатьох дешевих ковбасах, кондвиробах міститься 15% і більше ГМ-сировини, насамперед сої, пише газета «Сегодня» (http://www.segodnya.ua/economics/enews/-Otmena-markirovki-Bez-GMO-polezna-dlya-pokupateley-analitik.html). Контролюючі органи (Держспоживстандарт) і раді б контролювати, та нема за що – коштів на це виділяється мізер. А ось аналітик консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник вважає, що скасування обов’язкового маркування корисна для покупців. «Ті, у кого продукти чисті, залишать напис «Без ГМО», адже добровільно його наносити закон не забороняє, та й етикетки міняти не треба. А ось з продуктів з ГМО маркування точно приберуть», – переконана аналітик. У липні 2009 року Кабмін підвищив рівень допустимого вмісту ГМО у продуктах з 0,1% до 0,9%. Продукти, вміст ГМО в яких вище 0,9%, підлягають маркуванню. Раніше повідомлялося, що Міністерство аграрної політики та продовольства розпочало масову перевірку насіння (https://favor.com.ua/article/10912.html), яке виробляється та імпортується українськими компаніями, щодо генетичних модифікацій. Такі дії пов’язані зі скандалом, що розгортається у Європі через дослідження французьких науковців з університету Кана (північ Франції), які довели зв’язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО. Довідка У 2010 році Міністерство охорони здоров’я розробило перелік харчових продуктів (https://favor.com.ua/article/10914.html), щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО), і після узгодження з відповідними центральними органами виконавчої влади його затвердили на рівні уряду. Згідно з відповідним наказом, до списку увійшли: соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, рис, а також продукти, отримані або виготовлені з їх застосуванням. Крім того, контролю підлягають продукти дитячого харчування та сировина для їх виготовлення, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, дієтичні добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому переліку, інші харчові добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, також зазначених у цьому переліку, закваски, дріжджові культури і продукти, які містять такі складники. У грудні 2011 року Держкомпідприємництва погодив проект постанови, що передбачає маркування продуктів навіть у разі найменшого вмісту в них трансгенів. Згідно з ним, інформувати споживача про наявність у продукті необхідно навіть при найменшій частці ГМО. У травні 2012 року Міністерство аграрної політики та продовольства України оприлюднило законопроект, в якому, до прикладу, пропонується запровадити заборону обігу харчових продуктів, вироблених із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації. ———————————— Цей документ було скопійовано з FAVOR.com.ua (https://favor.com.ua/article/10911.html). Всі права на матеріал зберігаються за його автором. При перепублікуванні посилання на джерело матеріалу є обов’язковим! Дата документу: 4 жовтня 2012 р.