Міністерство аграрної політики та продовольства розпочало масову перевірку насіння, яке виробляється та імпортується українськими компаніями, щодо генетичних модифікацій.
Такі дії пов’язані зі скандалом, що розгортається у Європі через дослідження французьких науковців з університету Кана (північ Франції), які довели зв’язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО.
Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк перед початком засідання уряду, повідомляє Укрінформ.
«У зв’язку з цим (скандалом у Європі щодо ГМО зерна) ми зараз проводимо масову перевірку і насіння, яке імпортується, і насіння, яке є (в Україні)», – сказав Присяжнюк.
Він поінформував, що Україна запросила фахівців міжнародного рівня, аби провести наукову конференцію та обговорити з науковцями та спеціалістами перспективи генномодифікованої інженерії.
«Нам необхідно буде три місяці, щоб провести тотальний аналіз й ухвалити рішення», – зазначив міністр.
Як відомо, французькі науковці з університету Кана (північ Франції) провели дослідження та довели зв’язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО.
Два роки вчені в умовах суворої таємності проводили дослідження, годуючи 200 щурів генетично модифікованою кукурудзою.
Біологи розділили піддослідних гризунів на три групи. Тварин з першої групи годували лише ГМО-кукурудзою, з другої – модифікованою кукурудзою, яку обробили найпоширенішим у світі гербіцидом Roundup, третіх годували звичайною кукурудзою.
У 50-80% щурів-самок виникли великі пухлини, які з’являлись на 24-му місяці життя, причому в одного гризуна могло бути до трьох пухлин.
У тих щурів, яким не давали ГМО-кукурудзу, пухлини з’явились у 30% випадків.
Серед щурів-самок, які їли ГМО, передчасно померло до 70% тварин, тоді як у контрольній групі – до 20%.
Пухлини як у самців, так і у самок, яким давали генетично модифіковану кукурудзу, були у 2-3 рази більшими, ніж у тих, які їли звичайну.
Міністр сільського господарства Франції Стефан Ле Фолл заявив про запровадження надзвичайних заходів у зв’язку з оприлюдненням результатів дослідження.
Офіційний представник Єврокомісії Фредерік Венсан заявив, що перевіркою досліджень також займеться Європейське агентство з продовольчої безпеки.
Водночас компанія виробник генетично модифікованих продуктів Monsanto у своєму коментарі вказує, що дослідження французьких вчених не відповідає мінімальним стандартам проведення наукових досліджень такого типу.
Його результати не підкріплюються наведеними даними, і висновки не стосуються оцінки безпечності продуктів.
Серед хиб дослідження, на які вказує компанія, значаться:
- Протоколи дослідження не відповідають стандартам Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)
- Незрозуміло, якою була якість кукурудзи і звідки її взяли
- Відсутня інформація про підготовку харчування і раціон піддослідних
- Повна відсутність даних про гістологічну оцінку нирок чи печінки, тестів на перевірку діяльності печінки, цитохромну діяльність
- Відсутність статистичного аналізу смертності чи появи пухлин
- Рівень смертності і появи пухлин у всіх групах підпадають під норми для цього виду лабораторних щурів, які відомі тим, що у них часто з’являються пухлини
Надані дані спорадичні, для оцінки самок і самців використовуються різні методи, недостатні для того, щоб робити висновки, про які пишуть дослідники.
Зазначимо, не всі іноземні інвестори побоюються погіршення інвестиційного клімату в Україні. В транснаціональної компанії Cargill, що почала свою діяльність в країні 14 років тому з Донецької області, якою на той час керував нинішній президент Віктор Янукович, великі плани: інвестують в портову інфраструктуру, активно просувають ГМО-технології в сільському господарстві, вивчають можливості розвитку тваринництва.
Довідка
У 2010 році Міністерство охорони здоров’я розробило перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО), і після узгодження з відповідними центральними органами виконавчої влади його затвердили на рівні уряду.
Згідно з відповідним наказом, до списку увійшли: соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, рис, а також продукти, отримані або виготовлені з їх застосуванням. Крім того, контролю підлягають продукти дитячого харчування та сировина для їх виготовлення, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, дієтичні добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому переліку, інші харчові добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, також зазначених у цьому переліку , закваски, дріжджові культури і продукти, які містять їх продукти.
У грудні 2011 року Держкомпідприємництва погодив проект постанови, що передбачає маркування продуктів навіть при найменшому вмісті в них трансгенів. Згідно з ним, інформувати споживача про наявність у продукті необхідно навіть при найменшій частці ГМО.
В травні 2012 року Міністерство аграрної політики та продовольства України оприлюднило законопроект, в якому, до прикладу, пропонується запровадити заборону обігу харчових продуктів, вироблених із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації.
|