«Фаворити Успіху» logo Ресторатори обурені втратою відвідувачів-курців
© FAVOR.com.ua
 
Ресторатори обурені втратою відвідувачів-курців
  

Ресторатори обурені втратою відвідувачів, які палятьВласники ресторанів, барів, кафе та інших подібних закладів обурені втратою відвідувачів, які палять, у зв’язку з набуттям чинності закону про заборону паління. Лише за перший «законний» день вони втратили до 80% відвідувачів. Про це пише КОММЕРСАНТЪ.

«Більш як 80% відвідувачів, які дізналися, що в ресторані не можна палити, вставали та йшли. Власникам мережевих закладів нічого не залишається, окрім як добиватися скасування цього невдалого закону. Або ж доведеться закривати бізнес», – заявив власник мережі Double Coffee в Україні Дмитро Харченко.

Водночас засновник популярного кнайп-клубу «Купідон» Федір Баландін заявив, що у зв’язку з набуттям чинності закону заклад може втратити до 50% прибутку. «Немережеві заклади будуть змушені закриватися, оскільки раніше доходи йшли на оплату оренди приміщень. Тепер же утримувати такі місця буде дуже дорого», – зазначив Баландін.

За його словами, попередній закон «був ідеальний». Але противники куріння стверджували, що вимога про виділення 50% територій закладу під місця для тих, хто не палить, дотримується не повсюдно. «Може, десь так воно і було, але в нашому закладі, наприклад, місць для тих, хто не палить, було навіть більше, ніж вимагав закон», – з обуренням зазначив Баландін.

Слід зазначити, що за розміщення попільничок або паління в кафе і ресторанах передбачено штраф від 1 тис. грн. до 10 тис. грн. для закладу і 50-170 грн. для курців. Втім, власники кафе і ресторанів можуть виділити до 10% площі закладу під місця для курців, але лише якщо приміщення буде обладнано вентиляцією.

В Україні вчора набрав чинності закон про обмеження місць для паління. Згідно з документом, прийнятим Верховною Радою наприкінці травня, паління тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів забороняється в ресторанах і кафе, на зупинках громадського транспорту, в підземних переходах, в під’їздах житлових будинків, на дитячих майданчиках, в ліфтах і в транспорті громадського користування. Заборонено палити і на території установ освіти і охорони здоров’я, спортивних споруд, державних установ, а також у гуртожитках, аеропортах і на вокзалах.

Голова громадської організації «Права курців» Сергій Дідковський вважає, що від набуття чинності закону не постраждають лише ресторани преміум-класу, до яких у першу чергу ходять їсти, а не випивати і палити. Водночас він прогнозує інший варіант розвитку подій. «Вже за пару місяців власники закладів підрахують збитки і почнуть шукати способи обійти закон, тим паче, що можливостей для цього багато. Наприклад, заборона на перебування на столі попільнички нічого не означає, оскільки такого поняття немає у жодному законі, і як попільничку можна використовувати все, що завгодно. Так само справи йдуть і з поняттям «літня тераса», на якій палити дозволено. Що таке тераса, юридично ніяк не поясниш, тому назвати літньою терасою можна будь-яку частину кафе», – упевнений Сергій Дідковський.

Одночасна, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський у коментарі газеті «Сегодня» зазначив, що «у кожного закладу є довідка з БТІ, де написано, що їх тераса або веранда є прибудовою, а не самим приміщенням, то там палити можна».

Нагадаємо, вчора, 16 грудня 2012 року, вступив в силу Закон, який забороняє тютюнопаління в публічних місцях, зокрема у всіх без виключення закладах громадського харчування.

https://favor.com.ua/article/11788.html