«Фаворити Успіху» logo Без підтримки НБУ курс долара впав би нижче 7 гривень
© FAVOR.com.ua
 
Без підтримки НБУ курс долара впав би нижче 7 гривень
  

Динаміка курсу валют останнім часом більше відображала політичну ситуацію в країні, ніж економічну. За останній тиждень через надлишок валюти на міжбанку Нацбанк вимушений був купити 400 млн дол. Інакше курс долара впав би нижче 7 гривень, пише "Дело".

Після обрання і інавгурації нового президента і формування нового уряду надходження валюти до України помітно збільшилося, що підтверджується позитивним сальдо інтервенцій НБУ на валютному ринку. Подальший приплив валюти українських підприємців з офшорних зон може зіграти істотну роль в поліпшенні економічної ситуації в країні вже в найближчому майбутньому. Тому в даному конкретному випадку ротація політичних сил пішла країні на користь.

У економіці зберігаються позитивні тенденції. По-перше, українські експортери вдало скористалися сприятливим зростанням цін на метали на світовому ринку і відчутно збільшили продажі товару за кордон. По-друге, багато іноземних інвесторів привернула висока прибутковість українських держоблігацій. Нерезиденти почали активно вливати валюту в нашу країну, купуючи державні цінні папери. В результаті, на міжбанківському валютному ринку практично щодня відчувався надлишок валюти, який НБУ викупляв. Наприклад, за період з 12 по 18 березня 2010 року НБУ придбав на міжбанківському ринку близько 400 млн дол. Це дозволило регулятору згладити різкі коливання курсу гривні щодо долара - без інтервенцій Нацбанку курс долара міг би опуститися навіть нижче 7 грн.

Якщо центробанк продовжить проводити політику регулярного викупу надлишку валюти на ринку, то, швидше за все, курс долара продовжить плавне зниження до рівня 7,95 грн. Це задовольняє в цілому експортерів і дає надію, що населення не почне в терміновому порядку конвертувати долари на гривню.

Яким буде курс протягом всього 2010 року, сказати складно. Країна вже кілька місяців живе без державного бюджету, і ніхто не знає, який курс буде закладений в проекті цього документу, який коаліція обіцяє видати на гора на початку квітня. Висока ймовірність того, що в проекті держбюджету в основу закладуть курс 8 грн. Тоді, у разі збереження перевищення пропозиції іноземної валюти над попитом, політика НБУ по викупу валюти на міжбанківському ринку продовжиться.

Але тут може виявитися інша серйозна проблема - Національний банк, купуючи долар у населення, фактично здійснює емісію гривні. З початку року НБУ викупив близько 770 млн дол, що еквівалентно емісії гривні в розмірі близько 6,2 млрд грн. А така емісія при виробництві, що стагнує - прямий шлях до інфляції.

Сьогодні залишки коштів на кореспондентських рахунках в банках досягли рівня, який спостерігався в докризовий період. Проте тоді банки активно кредитували, а сьогодні - це надлишки грошей. На даний момент частина цих коштів НБУ акумулює за рахунок продажу своїх депозитних сертифікатів, а частина йде на купівлю держоблігацій. Чи зможуть ці фінансові інструменти абсорбувати зайву гривню і далі - питання. Тому проблема зростання темпів інфляції стоїть зараз дуже гостро і приплив нової гривні може чинити ще сильніший тиск на товарний ринок.

Слід зазначити, що Нацбанк щодня викуповує долари на міжбанківському валютному ринку. Як заявляв раніше керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький, Національний банк України намагатиметься утримати курс на рівні 8 грн/дол в І кварталі 2010 р. і реагуватиме у разі відхилення від заданого орієнтиру на 1-2 копійки.

Литвицький повідомив, що вихід НБУ на міжбанк дозволив уникнути зайвого зміцнення гривні.

Також Національний банк зазначає перевищення пропозиції іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку над попитом на неї з початку березня.

https://favor.com.ua/article/2383.html