«Фаворити Успіху» logo Ковбаса в Україні стане або якіснішою, або дешевшою
© FAVOR.com.ua
 
Ковбаса в Україні стане або якіснішою, або дешевшою
  

КовбасаЗ 1 серпня вітчизняні виробники ковбаси отримають нові стандарти — замість ГОСТів будуть введені універсальні ДСТУ. По суті це означає, що тепер на ринку буде або «Докторська», вироблена за відповідною рецептурою, або інший сорт ковбаси, пише газета «Экономические известия».

«По суті, що хочуть — те і додають: велика кількість солі, смакових добавок, ароматизаторів», — говорить начальник інноваційного відділу асоціації «Укрм’ясопродукт» Олександр Альшанов.

Він запевняє, що м’ясокомбінати відчувають сильну потребу у м’ясі, і для виробництва якісних ковбас підприємствам тепер доведеться самим розвивати сировинну базу або зазнавати збитків: «Вони вже не зможуть продавати ковбасу з добавками і малим змістом м’яса за високими цінами».

Але виробників ковбас більше турбує не питання розширення виробництва за рахунок розвитку потужностей, а проблема перейменування існуючих торгових марок.

Гендиректор компанії «Тульчинмясо» (ТМ «Тульчин») Юрій Гулевський відзначає, що його підприємство і без нових ДСТУ указувало склад ковбас, а для перейменування знадобляться чималі кошти.

«Необхідно міняти упаковку. Ми ще не рахували, але це десятки, сотні тисяч доларів — залежно від потужностей підприємства», — відзначає пан Гулевський.

Він говорить, що після введення нових стандартів і зміни всіх упаковок, зрештою всі витрати ляжуть на плечі споживачів: «Ці витрати будуть закладені в ціну продукту».

Крім того, упевнений виробник, торгові мережі зажадають нової плати за нові торгові марки виробників, що теж увійде до вартості продукції.

Гендиректор ТД «Фаворит» (ТМ «Добров», «М’ясна лавка», «Ковбасний ряд») Едуард Бурчак вважає, що необхідно ввести перехідний період. За його словами, у виробника є програма з перейменування, над якою зараз працюють фахівці компанії.

«Необхідно переробити всі упаковки. А це дуже великі обсяги. І збитки в десятки тисяч доларів», — вважає пан Бурчак.

Разом з тим, за словами голови ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександра Бакуменко, нові стандарти будуть гармонізовані з вимогами Євросоюзу.

«Тепер буде чітко прописано, з чого зроблена ковбаса», — відзначає пан Бакуменко. Він вважає, що це допоможе захистити права споживача: «Людина повинна знати, що вона купує».

Відзначимо, що на ринку вершкового масла схожі інновації упроваджені з 1 липня ц.р. Для виключення фальсифікації продукції, визначення «масло» заборонено використовувати в назвах спредів, жирових сумішей або маргаринів, а також у словосполученнях.

Введення нових ГОСТів на м’ясну продукцію вчора пояснив міністр аграрної політики Юрій Мельник — за його словами, міністерство аграрної політики України стурбоване активізацією за останні два місяці імпорту м’ясної продукції в країну.

«За нашими розрахунками, імпорт м’яса до України за сім місяців поточного року може скласти близько 200 тис тонн. Це приблизно стільки ж, скільки ми завезли за весь 2007 рік», — підкреслив міністр.

«Біда в тому, що ввозиться в основному не м’ясо, а відходи від м’ясного виробництва», — сказав Мірошник.

У зв’язку з цим він повідомив, що з 1 серпня поточного року вводяться нові ГОСТи на більшість ковбасних виробів, які зобов’язують використовувати у виробництві цієї продукції тільки високоякісну м’ясну сировину.

https://favor.com.ua/article/498.html