«Фаворити Успіху» logo Як відбувається дугове зварювання
© FAVOR.com.ua
 
Як відбувається дугове зварювання
  

Напевно, помічали, що звичайна лампочка згорає, та ще зі спалахом, зазвичай тільки під час включення або виключення? Все просто – коли контакти ще тільки трохи торкнулися один одного (або в останню мить виключення), через мікроскопічний контакт йде струм з мережі. Для мізерного контакту він є струмом дуже високої щільності (малий опір – великий струм), нитка розжарення страшно розігрівається і згоряє.

Приблизно такий же принцип роботи дугового зварювання. І на трубі, і на електроді завжди є нерівності. Стикаючись мікроскопічними виступами, ми забезпечуємо точковий контакт. Відбувається швидкий розігрів труби і електрода. При відведенні їх один від одного на два-три міліметри між ними утворюється іонізований газ високої температури. Тепер вистачає 50 вольт, щоб розряд став стаціонарним. Це і є так званий дугового розряд, з не маленькою, до речі, температурою – понад 5000 ° С.

При такій температурі електрод плавиться, опливає і змішується в районі шва з розплавленим металом труби. Чому не прилипає електрод ? А він, коли стосується труби, і в розплавленому стані виробляє коротке замикання, температура в цих місцях підвищується ще більше, електродний метал закипає, і відбувається розрив, що супроводжується мікровзривом. Візуально це ті самі шипіння, тріск, і різь в очах.

Напрямок струму тут не грає ролі. Горить дуга, рухаються гази від розплавленого електрода. Це рух направляє дугу на метал і утримує, при цьому на металі утворюється кратер. З зварювальної ванни витісняється розплавлений метал, туди потрапляє метал електрода і змішується з розплавленим металом труби. Та товщина, на яку пропалив метал, називається глибиною провару. Ось до такої глибини і відбувається молекулярне з’єднання двох шматків металу.

Погано в цьому процесі те, що розплавлений метал поглинає азот і кисень з повітря, з-за цього місце зварювання стає неоднорідним і крихким. Боротися з цим допомагають електроди, покриті обмазкой, і коротка дуга, адже тоді розплавлений метал буде швидше долати газовий проміжок. Яку роль відіграє обмазка електрода ? Вона створює шлак, який явно легше металу. У розплавленому металі шлак спливає, захищаючи зварювальну ванну від азоту і кисню. По закінченню роботи шлак легко збивається молотком з інструменту електрозварника.

Про інші види зварювання можна ознайомитись на сайті Zvarka.info

https://favor.com.ua/blogs/33376.html