Деталі читайте в статті, що опублікована в Журналі «Молочное дело» №6 за 2010 р. Г.П. ДМИТРОВСЬКА, науковий керівник розробок, провідний науковий співробітник НДІХТ НДЧ НУХТ, кандидат технічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, тел./факс: +38 (044) 546-43-48, моб. тел.: +38-050-355-39-22, +38-098-398-50-70 E-mail: Dmitrov@i.com.ua Йогурти, кефіри та продукти кефірні вітамінізовані для масового, спеціального дієтичного та дитячого споживання Коротка виписка із статті: Назва продукту за наведеним асортиментом допов- нюється наступною назвою згідно з призначенням, яка може бути уточненою центральним органом виконавчої влади в сфері охорони здоров’я в етикетному написі до вис- новку санітарно-епідеміологічної експертизи на готову про- дукцію конкретного виробника, а саме: — для спеціального дієтичного споживання (діабе- тики, шлунково-кишковий тракт тощо); — для дитячого харчування з 8 місяців (в тому чис- лі для дитячого харчування дітей віком від 8 місяців, дошкільного віку, школярів та дорослих); — для харчування вагітних та годувальниць; — для харчування спортсменів та осіб, які контро- люють свою вагу; — для харчування осіб похилого віку; — для харчування дітей з 3 років і дорослих; TECHNOLOGIES ТЕХНОЛОГИИ №6 • 2010 Молочное Дело 36 — для харчування людей, що працюють в важких умовах праці; — для харчування хворих на цукровий діабет; — для харчування хворих із захворюваннями шлун- ково-кишкового тракту тощо. Оскільки для споживачів привабливими є підсолоджені види продукції, то для забезпечення гармонійного смаку із добавок, що дозволені до використання для продуктів дитя- чого харчування з 8-ми місяців, передбачено натуральний ароматизатор – ваніль та натуральні продукти рослинного і тваринного походження. Інші смако-ароматичні речовини для такої категорії споживачів органами охорони здоров’я не дозволені. Термін зберігання та строк придатності йогуртів для дитячого харчування дітей віком від 8-ми місяців пови- нен складати не більше 10 діб при температурах в межах (4+2) °С, а кефірів та кефірних продуктів для спеціального дієтичного споживання відповідно до вибраного призна- чення встановлено не більше 14 діб в охолодженому стані, при температурах, як для йогурту. Строк придатності про- дуктів для масового і спеціального призначення для дорос- лих повинен складати не більше 21 доби при аналогічних умовах зберігання і встановлюється виробником. На всі види продукції органами охорони здоров’я затверджується етикетний напис з вказуванням певного відсотку (%) від добової норми споживання вітамінів (та, в разі використання, мінеральних речовин). За вмістом жиру продукти вітамінізовані для масового споживача можуть виготовлятися від нежирних до жирних, з масовою часткою жиру до 6 %, для дитячих продуктів вміст жиру обмежено згідно з рекомендаціями органів охо- рони здоров’я для дітей раннього віку. Разом з тим жирна продукція – калорійна, смачна і необхідна людям, які пра- цюють з витратами розумової та фізичної енергії. Відомо, що молочний жир містить гама-аміномасляну кислоту, що є необхідним компонентом для покращення пам’яті та розумових здібностей людини і є основним діючим компо- нентом ряду фармацевтичних препаратів. Вказаними нормативними документами розшире- но можливості застосування сировини та пакувальних матеріалів, як вітчизняних, так і імпортних, дозволених до використання в установленому порядку. Далі скорочено.... Висновок: Впровадження у виробництво кефірів і йогуртів та інших молочних продуктів масового та спеціального призначення, збагачених вітамінами, вітаміноподібними речовинами природ- ного походження, мінеральними та іншими біологічно активни- ми компонентами і дієтичними добавками є актуальним і своє- часним для виробників та необхідним для споживачів. Література: 1. Дмитровская Г.П. Витаминизация молочных продук- тов. Основные проблемы и этапы её осуществления // Молочное дело. – 2006. – №№11-12; 2007. – №1. 2. Ребров В.Г., Громова О.А., Витамины и микроэлемен- ты. – М. Алев В, 2003. – 648 с. 3. Государственное санитарно-эпидемиологическое норми- рование Российской Федерации «Рациональное питание. Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ»; 02.06. 2004 МР 2.3.1.1915-04», /р. 2.3.1/. ———————————— Цей документ було скопійовано з FAVOR.com.ua (https://favor.com.ua/blogs/3695.html). Всі права на матеріал зберігаються за його автором. При перепублікуванні посилання на джерело матеріалу є обов’язковим! Дата документу: 31 січня 2011 р.