«Фаворити Успіху» logo Кефіри, продукти кефірні, продукти молоковмісні кефірні, напої кефірні (ТУ,ТІ, програмне забезпечення рецептур)
© FAVOR.com.ua
 
Кефіри, продукти кефірні, продукти молоковмісні кефірні, напої кефірні (ТУ,ТІ, програмне забезпечення рецептур)
  
Все про КЕФІРИ ТА ПРОДУКТИ КЕФІРНІ».
НАЗВУ ТУ У 15.5-19492247-001-2002 «КЕФІРИ СУЧАСНІ І ЕЛІТНІ» зміною №3 змінено на нову назву «КЕФІРИ ТА ПРОДУКТИ КЕФІРНІ», термін дії ТУ подовжено до 01.05.2016 р.
Переваги нових змін і ТУ:

КЕФІРИ ТА ПРОДУКТИ КЕФІРНІ:
• передбачено, що строк придатності до зберігання встановлює виробник
– в межах не більше 21 доби при (4 -6) С), не більше 30 діб при (1 – 3) С,
• розширений чіткий асортимент по жиру від нежирних, та з 1,0; 1,1%; 1,2%; 1,3%; .........до 10 %., з наведеними інформаційними даними і можливістю їх зміни шляхом перерахунку за вказаною методикою;
• в асортименті – «Кефір і наповнювач» в двокамерній упаковці;
• кефіри на молочній сировині і продуктах її переробки відповідно до ДСТУ;
• з різними кефірними заквасками;
• можливо вказувати вітамінний і мінеральний природний склад;
• назва довільна за вибором виробника;
• примітки до маркування, приклади назви компонентів і заквасок;
• на пастеризованому і/або стерилізованому молоці;
• можуть бути асептично виготовленими, з встановленими виробником строками не більше 30 діб при (4 -6) С, не більше 45 діб при температурах (1 – 3) С.

ДОДАТКОВО в цьому ж ТУ У 15.5-19492247-001-2002
ПРОДУКТИ КЕФІРНІ: в т.ч.
продукт кефірний, біфідопродукт кефірний та біопродукт кефірний

• передбачено виробництво: – без добавок, або з усіма харчовими і збагачувальними добавками – лактулози, стевії, глюкози, фруктози, інуліну, біоволокон і т.ін. (окрім вітамінів і мінералів, вони передбачені в окремих діючих ТУ У 15.5-19492247-005-2003 «Кефіри вітамінізовані»);
• з усіма видами пробіотичних культур і заквасок для біопродуктів і біфідопродуктів в любій комбінації з кефірною закваскою;
• без, або з всіма наповнювачами, і/або смако-ароматичними добавками;
• без або зі стабілізаторами, що поставляються в Україну фірмою «Г.К.Хан і Ко. Київ»;
• з цукром, без цукру, з цукрозамінниками, з сіллю, комбіновані;
• без контролю і норм для дріжджів і білку;
• рецептури не обмежені нормами складових, окрім спецхарчових добавок;
• необроблені або термізовані;

Назва продукту кефірного на спожитковій тарі має бути утворена зі застандартизованого терміна у сполученні зі словами, що відображають спосіб термічного чи іншого додаткового обробляння продукту, а також особливості його складу.
Для кефірних продуктів, насичених вуглекислим газом, за рахунок використання для ферментації кефірної симбіотичної закваски, без або з додаванням ароматоутворюючих заквашувальних культур, дріжджів чи симбіотичних препаратів з їх наявністю, здатних насичувати кефірний продукт ароматичними газоподібними речовинами і/або вуглекислим газом, додають назву: «слабогазований», «помірногазований», «сильногазований», або «газований» тощо.
Додатково може бути вказана інформація для споживача, як для кефіру, так і для кефірного продукту, наприклад: «Дозволено незначне здіймання герметичного спожиткового паковання з кефіром /кефірними продуктами, що спричинено газоутворенням внаслідок дії мікрофлори кефірної закваски», і/або «Відкривати обережно, кефірний продукт піниться…», або «Газоутворення забезпечує мікрофлора кефірної закваски», або «Незначне здіймання паковання спричинює газоутворення під дією кефірної мікрофлори», або на спожиткове поковання може бути нанесене більш детальне пояснення: «Наслідком нормальної життєдіяльності мікрофлори кефірної закваски є газоутворення, про що свідчить незначне здіймання спожиткового паковання та утворення окремих вічок в кефірі/кефірному продукті.» тощо.
У назві фантазійні назви, власні назви, а також назви торгових марок вживають (за їх наявності) після терміна молочного (кисломолочного) продукту (ДСТУ 7170).
«Продукти кефірні можуть бути виготовлені, шляхом використання напівфабрикату кефіру та іншої сировини ( перелік за пунктом ТУ – 3.4), з використанням наповнювачів, без або з додаванням до них смако-ароматичних добавок і/або ароматів і/або інших продуктів і добавок (3.4), а також згідно з асортиментом – без використання наповнювачів і/або ароматів.
Якщо при виробництві використано більше одного наповнювача і/або більше однієї смакової добавки, то найменування всіх конкретних наповнювачів та/або смакових добавок, дозволено в назві кефірних продуктів не вказувати, або вказувати одну-дві назви наповнювача (і/або одну-дві назви добавки), а перелік їх назв вказувати в складі кефірного продукту.
Кефірні продукти із смаковими добавками відносять до ароматних, при цьому слово назви «ароматний» доповнюють, або замінюють. Назва: «ароматний» у всіх перерахуваннях за асортиментом може бути, але не обов’язково, замінена на вказані далі назви: «з смако-ароматичними добавками», «із смако-ароматичною добавкою», «із (зі) смаком та ароматом»; «із (зі) смаком»; «з (із) ароматом»; «ароматизований», або аналогічними за змістом іншими, без або з додаванням назви (або заміни їх на назви) використаних одного, двох чи декількох, або одного чи більше з основних, використаних для виробництва, добавок смаків і/або ароматів тощо.
Дозволяється до назви за асортиментом кефірних продуктів з наповнювачами додавання назви добавок смаків і/або ароматів, якщо їх містять наповнювачі (наповнювач).
В разі заміни слів «з наповнювачем» на назву наповнювача, його назву вказують згідно з прикладом застосування терміну для назв кефірних продуктів із багатокомпонентним складом сировини, як наприклад: «Продукт кефірний з какао», або «Продукт кефірний з какао-порошком», або «Продукт кефірний з узваром із сухофруктів», або «Продукт кефірний з ароматом /зі смаком апельсину» тощо.
Продукт кефірний може мати назву, що відображає його склад у порядку зменшення масових часток складових у продукті згідно з рецептурою, як наприклад: «Продукт кефірний з концентратом полуничного соку з ароматом суниці», «Продукт кефірний з малиновим наповнювачем», «Продукт кефірний питний з ароматом/зі смаком малини», «Продукт кефірний з фруктовим соусом», тощо.
Кефір та продукти кефірні з масовою часткою жиру від 6,1 % до 10,0 % можуть мати додаткову назву: «з вершками», або «Вершкові», наприклад: «Кефір «Вершковий» 8 % жиру, «Продукт кефірний з вершками 6,1 % жиру» тощо.

ДОДАТКОВО аналогічні кефірним продуктам «Продукти молоковмісні кефірні» або «Продукти кисломолочно-рослинні кефірні» передбачено в асортименті ТУ У 15.5-19492247-004-2002
Додатково в асортименті " напої з кефіру (* напої кефірні; *напої на основі кефіру) – виготовлені на основі кефіру чи на спеціальних культурах кефірної закваски» – перердбачено за ТУ У 15.5-19492247-004-2003.
Власну назву продуктам та Строк придатності в межах 30 діб в умовах холодильнику надає виробник. Нормативна документація надається на договірних умовах. Впровадження технології з передачею НД при умові використання стабілізаторів для підвищення здатності продуктів до зберігання (окрім кефіру).
З усіх питань звертайтесь
за ел.адресою: 5464348@i.ua
моб. тел.: 098-398-50-70, 050-355-39-22,
http://www.favor.com.ua/ru/user/galinadmitrovskaya
З повагою Г.Дмитровська
https://favor.com.ua/blogs/5874.html