Історія підприємства «Сармат» розпочалась у 1962 році зі створення Донецького пивоварного заводу. Ідея заснування заводу виникла в 1951 році на зустрічі делегації донецьких шахтарів зі Сталіним. «Вождь народів» надихав шахтарів на нові трудові подвиги, а в кінці зустрічі запитав делегатів про їхні сподівання. Найкремезніший та найсміливіший шахтар, зібравшись з духом, сказав: «Нам би пива, Йосифу Віссаріоновичу!»… Того ж року було підписано документ про будівництво у м. Сталіно пивоварного заводу. У наступному році було розроблено проект та розпочато будівництво, яке закінчили у жовтні 1962 року. Завод було оснащено найкращим обладнанням, на той час він був найбільшим в Україні пивоварним підприємством. Активний розвиток Донецького пивоварного заводу припадає на 90-ті роки ХХ століття. Саме в цей період починається комплексна поетапна реконструкція виробництва та активне розширення виробничих потужностей, що дозволило підприємству одним з перших в Україні перейти на сучасні західноєвропейські технології та закріпити позиції серед лідерів та новаторів галузі в країні. Завод першим з українських виробників почав випуск пива в ПЕТ-пляшці та першим випустив на ринок України КЕГ-упаковку.
З 1998 року Донецький пивзавод успішно розвиває власну торгову марку «Сармат», а в 2001 році офіційно змінює назву – з ЗАТ СП «Донецький пивоварний завод» на ЗАТ «Сармат». В цьому ж році запускається новий цех безкисневого розливу, який не має аналогів в Україні з огляду на виробничі потужності та технологічні можливості, і продукція «Сармат» виходить на ринки Росії та Молдови. У 2002 році на пивзаводі «Сармат» вперше в Україні розпочато випуск пшеничного пива, а в 2005 року «Сармат» вивів на ринок принципово новий для України сорт – «ель».
«Сармат» сьогодні
З червня 2008 року ЗАТ «Сармат» є дочірнім підприємством пивоварного гіганта SABMiller plc, який викупив 99,84% акцій компанії. Таким чином, Сармат входить до сім’ї SABMiller, яка складається на даний момент з більш ніж 150 підприємств по всьому світу.
За 2 роки з моменту придбання заводу була проведена комплексна модернізація виробничих потужностей. Зокрема, було встановлено найновіше високотехнологічне обладнання, впроваджено унікальну систему водопідготовки, введено в експлуатацію сучасну систему мікробіологічної стабілізації пива.
Крім цього, на заводі «Сармат» впроваджені системи контролю якості SABMiller, які є єдиними для всіх підприємств Групи в різних країнах світу. Так, з 2008 року на донецькому заводі стежать за дотриманням норм Глобального пивного стандарту – жорсткої системи стандартів якості, розроблених у компанії SABMiller plc. Дана система є більш суворою та детальною у порівнянні з системою Держстандарту України, а тому гарантує найвищу якість продукції «Сармат». З 2009 року розпочато розробку та впровадження на підприємстві Системи менеджменту безпеки харчових продуктів ISO 22000, а в кінці березня 2010 року компанія отримала міжнародний сертифікат ISO 22000:2005, який гарантує повну безпеку продукції «Сармат» для споживача.
Бренди «Сармат»
Пиво під брендом «Сармат» випускається на Донецькому пивоварному заводі з 1998 року – запуск марки символізував вихід продукції компанії на всеукраїнський ринок. Давня історія та традиції південно-східної України обумовили вибір назви для нового пива – його назвали на честь войовничих сарматів, які жили на цих землях ще до нашої ери.
Тотемом та оберегом для них служив дух Орла, і це знайшло своє відображення у символіці пива «Сармат».
Після придбання ЗАТ «Сармат» пивоварним гігантом SABMiller plc рецептуру пива «Сармат» було оновлено – сьогодні в ній поєднуються український солод найвищої якості, ідеально очищена вода та відбірний хміль з Німеччини, що робить «Сармат» високоякісним продуктом з відмінним смаком. У квітні 2009 року завершився комплексний ребрендинг марки «Сармат»: позиціонування продукту змінилось – імідж став більш преміальним, що відобразилося також у новій етикетці та стилістиці рекламної кампанії.
Лінійка бренда включає наступні сорти: «Сармат Світле», «Сармат Мiцне», «Сармат Преміум» та «Сармат Безалкогольне». Крім цього, пивзавод «Сармат» також виробляє популярні локальні сорти «Жигулівське» та «Добрий Шубін».
Вся продукція ЗАТ «Сармат» сертифікована у відповідності з діючими державними стандартами України, має сертифікат відповідності УкрСЕПРО. Лабораторія підприємства атестована Донецьким регіональним центром стандартизації, метрології та сертифікації.
Якість продукції ЗАТ «Сармат» гарантується системою пивних стандартів SABMiller, а також сертифікатом ISO 22000:2005 (ISO 22000 – система управління безпекою харчових продуктів).