Французькі академіки назвали методологічно некоректним сенсаційне дослідження, результати якого свідчили про серйозну шкоду для здоров’я генно-модифікованих рослин, передає РИА «Новости».
«Через численні огріхів у методології та інтерпретації, представлені в статті дані не можуть поставити під питання колишні дослідження, які свідчать про безпеку для здоров’я кукурудзи NK603 і взагалі генетично модифікованих рослин, споживання яких тваринами і людиною дозволено», – йдеться у спільній заяві французьких академій наук – сільського господарства, медицини, фармацевтики, технологій та ветеринарії.
Авторами сенсаційного дослідження про шкоду генно-модифікованої кукурудзи стала група під керівництвом Жиля-Еріка Сераліні з Каенского університету. У середині вересня вони опублікували в журналі Food and Chemical Toxicology статтю, в якій стверджували, що генно-модифікована кукурудза значно збільшує смертність серед піддослідних тварин – щурів.
Група Сераліні провела дворічну серію експериментів з щурами, які вживали в їжу кукурудзу сорту NK603, стійкого до гербіциду Roundup. Результати, представлені в статті, показали, що у самців щурів в 2,5-5,5 рази частіше, ніж у тварин контрольної групи, зустрічалися випадки уражень печінки, і в чотири рази частіше – випадки раку. Автори статті провели прес-конференцію, і поширили інформацію серед журналістів. Сенсаційні повідомлення про нібито доведену шкоду ГМО широко розійшлися по світовим ЗМІ.
Французькі академіки заявляють, що проведене дослідження «було з ряду параметрів невідповідним, не використовувалася класична статистична методологія щодо появи пухлин, підбір тварин, на яких проводилися досліди, сумнівним, а кількісні елементи, необхідні для інтерпретації результатів, не були взяті до уваги».
Ця праця, за словами академіків, не представляє жодного достовірного висновку.
Автори заяви здивовані формою, в якій результати Сераліні було донесено до широкого загалу: одночасно вийшли дві книги, фільм і наукова стаття, про зміст яких було повідомлено тільки на прес-конференції без попереднього сповіщення наукового співтовариства.
Академіки пропонують владі встановити етичні правила повідомлення результатів досліджень журналістам і публіці, щоб уникнути великих скандалів у ЗМІ.
Раніше повідомлялося, що Міністерство аграрної політики та продовольства розпочало масову перевірку насіння, яке виробляється та імпортується українськими компаніями, щодо генетичних модифікацій. Такі дії пов’язані зі скандалом, що розгортається у Європі через дослідження французьких науковців з університету Кана (північ Франції), які довели зв’язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО.
У жовтні уряд запропонував скасувати маркування продуктів, які не містять генетично модифікованих організмів.
У липні 2009 року Кабмін підвищив рівень допустимого вмісту ГМО у продуктах з 0,1% до 0,9%. Продукти, вміст ГМО в яких вище 0,9%, підлягають маркуванню.
|