Міністерство аграрної політики та продовольства розпочало масову перевірку насіння, яке виробляється та імпортується українськими компаніями, щодо генетичних модифікацій. Такі дії пов’язані зі скандалом, що розгортається у Європі через дослідження французьких науковців з університету Кана (північ Франції), які довели зв’язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк перед початком засідання уряду, повідомляє Укрінформ (http://www.ukrinform.ua/ukr/news/ukraiina_pereviryae__nasinnya_na_genni_modifikatsiii_cherez_skandal_u_e_vropi_1758266). «У зв’язку з цим (скандалом у Європі щодо ГМО зерна) ми зараз проводимо масову перевірку і насіння, яке імпортується, і насіння, яке є (в Україні)», – сказав Присяжнюк. Він поінформував, що Україна запросила фахівців міжнародного рівня, аби провести наукову конференцію та обговорити з науковцями та спеціалістами перспективи генномодифікованої інженерії. «Нам необхідно буде три місяці, щоб провести тотальний аналіз й ухвалити рішення», – зазначив міністр. Як відомо, французькі науковці з університету Кана (північ Франції) провели дослідження та довели зв’язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО. Два роки вчені в умовах суворої таємності проводили дослідження, годуючи 200 щурів генетично модифікованою кукурудзою. Біологи розділили піддослідних гризунів на три групи. Тварин з першої групи годували лише ГМО-кукурудзою, з другої – модифікованою кукурудзою, яку обробили найпоширенішим у світі гербіцидом Roundup, третіх годували звичайною кукурудзою. У 50-80% щурів-самок виникли великі пухлини, які з’являлись на 24-му місяці життя, причому в одного гризуна могло бути до трьох пухлин. У тих щурів, яким не давали ГМО-кукурудзу, пухлини з’явились у 30% випадків. Серед щурів-самок, які їли ГМО, передчасно померло до 70% тварин, тоді як у контрольній групі – до 20%. Пухлини як у самців, так і у самок, яким давали генетично модифіковану кукурудзу, були у 2-3 рази більшими, ніж у тих, які їли звичайну. Міністр сільського господарства Франції Стефан Ле Фолл заявив про запровадження надзвичайних заходів у зв’язку з оприлюдненням результатів дослідження. Офіційний представник Єврокомісії Фредерік Венсан заявив, що перевіркою досліджень також займеться Європейське агентство з продовольчої безпеки. Водночас компанія виробник генетично модифікованих продуктів Monsanto у своєму коментарі вказує, що дослідження французьких вчених не відповідає мінімальним стандартам проведення наукових досліджень такого типу. Його результати не підкріплюються наведеними даними, і висновки не стосуються оцінки безпечності продуктів. Серед хиб дослідження, на які вказує компанія, значаться: – Протоколи дослідження не відповідають стандартам Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) – Незрозуміло, якою була якість кукурудзи і звідки її взяли – Відсутня інформація про підготовку харчування і раціон піддослідних – Повна відсутність даних про гістологічну оцінку нирок чи печінки, тестів на перевірку діяльності печінки, цитохромну діяльність – Відсутність статистичного аналізу смертності чи появи пухлин – Рівень смертності і появи пухлин у всіх групах підпадають під норми для цього виду лабораторних щурів, які відомі тим, що у них часто з’являються пухлини Надані дані спорадичні, для оцінки самок і самців використовуються різні методи, недостатні для того, щоб робити висновки, про які пишуть дослідники. Зазначимо, не всі іноземні інвестори побоюються погіршення інвестиційного клімату в Україні. В транснаціональної компанії Cargill, що почала свою діяльність в країні 14 років тому з Донецької області, якою на той час керував нинішній президент Віктор Янукович, великі плани: інвестують в портову інфраструктуру, активно просувають ГМО-технології в сільському господарстві (https://favor.com.ua/en/article/10914.html), вивчають можливості розвитку тваринництва. Довідка У 2010 році Міністерство охорони здоров’я розробило перелік (https://favor.com.ua/en/article/10913.html) харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО), і після узгодження з відповідними центральними органами виконавчої влади його затвердили на рівні уряду. Згідно з відповідним наказом, до списку увійшли: соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, рис, а також продукти, отримані або виготовлені з їх застосуванням. Крім того, контролю підлягають продукти дитячого харчування та сировина для їх виготовлення, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, дієтичні добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому переліку, інші харчові добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, також зазначених у цьому переліку, закваски, дріжджові культури і продукти, які містять їх продукти. У грудні 2011 року Держкомпідприємництва погодив проект постанови, що передбачає маркування продуктів навіть при найменшому вмісті в них трансгенів. Згідно з ним, інформувати споживача про наявність у продукті необхідно навіть при найменшій частці ГМО. В травні 2012 року Міністерство аграрної політики та продовольства України оприлюднило законопроект, в якому, до прикладу, пропонується запровадити заборону обігу харчових продуктів, вироблених із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації. ———————————— This document has been copied from FAVOR.com.ua (https://favor.com.ua/en/article/10912.html). All rights reserved by author of the material. In case of re-publication, the link to the source of the material is strongly required! Document date: September 26, 2012