“Favorites of Success” logo Українці переплачують 1 млрд доларів за ліки, ціни на які необґрунтовано завищені
© FAVOR.com.ua
 
Українці переплачують 1 млрд доларів за ліки, ціни на які необґрунтовано завищені
  

Населення щорічно переплачує 1 млрд доларів через необґрунтовано завищені ціни на ліки. Про це сьогодні, 28 квітня, після завершення розширеного засідання колегії Генпрокуратури повідомила заступник генпрокурора України Тетяна Корнякова, передає УНІАН.

За її словами, Генеральна прокуратура обіцяє посилити контроль за роботою Державної інспекції з контролю за цінами, яка має припиняти необґрунтоване підвищення вартості ліків.

«Будемо жорстко контролювати Держінспекцію з цін, і будемо вимагати, щоб вони робили перевірки і притягали до відповідальності всіх тих, хто порушує цінову політику в Україні», — сказала вона.

Також Корнякова зауважила, що за підсумками сьогоднішнього засідання колегії Генпрокуратура направить до Міністерства охорони здоров’я та Міністерства фінансів подання з вимогами усунути порушення у контролі за ввезенням ліків до України.

Разом з тим Корнякова зауважила, що Генпрокуратура очікує від Антимонопольного комітету завершення перевірки 15 оптових фірм, які займаються ввезенням в Україну ліків.

Заступник генпрокурора зауважила, що 90% імпортних ліків не оподатковуються, а на більшість ввезених партій немає сертифікатів походження.

У свою чергу міністр охорони здоров’я України Василь Князевич вважає, що для більш ефективного контролю за ввезенням ліків іноземного виробництва необхідно ввести на них ПДВ. Про це міністр заявив сьогодні, виступаючи на розширеній колегії Генеральної прокуратури України.

«Я переконаний, що треба вводити ПДВ на імпортні ліки, щоб контролювати і знати звідки вони завозяться», — сказав Князевич.

Крім того, він поінформував, що при МОЗ створена фармакологічна інспекція, яка відповідає за якість ліків. У зв’язку з чим, він звернувся до прокурорів з проханням, щоб вони зі свого боку подивилися як працівники цієї інспекції працюють в регіонах.

Крім того, міністр висловив думку стосовно того, що необхідно внести деякі зміни в чинне законодавство, для того, щоб фірми, які надають неякісні ліки, суворо і жорстко каралися. «Ми повинні вийти на доступну ціну ліків», — сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що фармацевтичні компанії, які необґрунтовано підвищують ціни на лікарські засоби, можуть бути покарані стягненням у розмірі до 10% річної виручки. Про це повідомив виконувач обов’язків голови Антимонопольного комітету України Олександр Мельниченко.

Він нагадав, що справа за фактом стрімкого підвищення цін на лікарські засоби АМК розслідує з жовтня минулого року. «Якщо в ході розслідування буде виявлено компанії, безпосередньо причетні до дій, які АМК розглядає як такі, що містять ознаки порушення законодавства про конкуренцію, вони можуть бути покарані стягненням з них до 10% річної виручки», — зазначив Мельниченко.

Він повідомив, що розслідування на сьогоднішній день виявило сім великих фармацевтичних компаній, які АМК підозрює в необґрунтованому підвищенні цін. «Це ТОВ «БаДМ», СП «Оптіма-фарм ЛТД», ТОВ ВВС ЛТД, ЗАТ «Альба Україна», ТОВ «Вента» ЛТД, ТОВ «Аптека-Біокон», ТОВ «Інтерфарм». В їхніх діях ми бачимо ознаки порушення законодавства», — сказав Мельниченко.

https://favor.com.ua/en/article/1177.html