“Favorites of Success” logo Безкоштовних розмов по мобільному в Україні надалі не буде - НКРЗ стверджує, що людям так краще
© FAVOR.com.ua
 
Безкоштовних розмов по мобільному в Україні надалі не буде - НКРЗ стверджує, що людям так краще
  

В Україні більше не буде нульових тарифів на мобільний зв’язок. У Нацкомісії з питань регулювання зв’язку вважають, що подібні маркетингові ходи операторів вводять абонентів в оману і порушують закон, пише сьогодні «КоммерсантЪ-Украина».

Вчора НКРЗ ввела заборону на послуги, які оператори позиціонують як безкоштовні. У компаніях дії комісії називають втручанням у тарифну політику. Але якщо рішення НКРЗ все ж таки набуде чинності, на ринку буде встановлено прозоріші правила тарифікації, вважають експерти.
 

Відтепер операторам мобільного зв’язку заборонено встановлювати нульову вартість на послуги і використовувати цю інформацію в рекламі. «Нульових тарифів немає і бути не може, - заявила член Національної комісії з питань регулювання зв’язку Людмила Артюшенко. - В законі «Про телекомунікації» сказано, що тарифи не можуть бути нижчими за собівартість. Це очевидний демпінг».

«Багато операторів почали давати інформацію про те, що у них для споживачів вводяться нульові тарифи. При цьому жоден з операторів не говорить про те, що абонентові надається певна кількість таких безкоштовних хвилин і до того ж ще вноситься абонентська плата. Ця інформація не рекламується», - пояснила вона, пише газета «Экономические известия».

«Тільки потім абоненти дізнаються, що за нульовими тарифами стоїть немаленька платня», - зазначила вона, підкреслюючи, що ця сума може становити «десь від 60 до 500 грн на місяць за умови певних безкоштовних розмов», - заявила Артюшенко.

НКРЗ дала операторам час переглянути тарифну політику і рекламні кампанії - до 1 вересня. Якщо вимоги не буде виконано, в комісії обіцяють звернутися до Антимонопольного комітету.

«За недобросовісну конкуренцію до операторів можуть бути застосовані відповідні санкції. А це до 5% річного обороту», - сказав член НКРЗ Володимир Зверєв. До речі, 5% від доходу «Київстару» за минулий рік становить 800 млн грн. У МТС цей же показник становить 430 млн грн, у life:) - приблизно 170 млн грн, в «Українських Радіосистем» - близько 60 млн грн.

Аналіз тарифів було проведено за зверненням «Київстару», розповіли в НКРЗ. Члени комісії й аналітики зазначають, що нульові тарифи найактивніше використовують МТС і «Астеліт» (український оператор стільникового зв’язку, який працює в стандарті Gsm-1800 і Gsm-900. Надає послуги на території всієї України під торговою маркою life:). - Прим.ред.).

«Астеліт» першим запустив подібну пропозицію, - повідомляє аналітик iks Consulting Микола Оліярник. - Значною мірою саме ця стратегія дозволила їм завоювати ринкову частку».

За даними iks Consulting, цього року тільки «Астеліт» продовжує нарощувати абонентську базу - 38 тис нових абонентів у квітні і 55 тис - у травні. Для порівняння: у "Київстару" відтік у квітні становив понад 200 тис абонентів, у травні - 120 тис.

В «Астеліті» і «МТС-Україні» дії НКРЗ називають незаконними. «Норми законодавства не передбачають повноважень регулятора забороняти використання певних тарифів мобільних операторів, - стверджує директор з маркетингу «МТС-Україна» Василь Лацаніч. - Питання ціноутворення належать до сфери компетенції учасників ринку».

Начальник відділу зв’язків з громадськістю «Астеліту» Надія Лубніна вважає, що нульові внутрішньомережеві тарифи не є демпінгом: «Щоб скористатися умовами нульового внутрішньомережевого тарифу, абонентам необхідно виконувати низку умов - наприклад, щомісячно поповнювати рахунок на 25 грн».

Зазначимо, що з 8 травня абонплата за стаціонарні телефони по Україні зросла на 10%-20%. Тепер сума грошей, яку мають щомісячно сплачувати українці для населення становить 22,52 грн (без щохвилинної оплати) і 16,44-28,44 грн (зі щохвилинною оплатою - залежно від обсягу часу, що не тарифікується).

У «Київстарі» заперечують, що рішення НКРЗ підвищує відповідальність учасників ринку за маркетингові дії. «А то в рекламі пропонують одне, а надають інше», - говорить президент «Київстару» Ігор Литовченко.

У компанії зазначають, що пропонують нульовий тариф тільки в одному з пакетів Djuice. «Цю пропозицію нам доведеться змінити, але я не засмучений», - підкреслив Литовченко.

«Рішення НКРЗ означає початок нормальної конкуренції з мобільними операторами», - впевнений директор філії об’єднаних продажів «Укртелекому» Ігор Сиротенко.

До появи нульових тарифів на ринку призвели обмежувальні ставки інтерконекту: з їхньою допомогою найбільші оператори "завертають" трафік всередину своєї мережі, вважає гендиректор "Українських радіосистем" (ТМ Beeline) Олександр Барінов.

Тепер компанії втратять один із ключових інструментів впливу на абонентів, говорить віце-президент ДІК Dragon Capital Максим Нефьодов: "Ринок стане цивілізованішим, а абонентам буде простіше розібратися в тарифах".

Він прогнозує, що тепер оператори встановлюватимуть високу ціну першої хвилини розмови, стимулюючи абонентів говорити довше - так вчинили деякі російські компанії. Втім, аналітик GFK Ukraine Глеб Вишлінський припускає, що оператори спробують обійти заборону НКРЗ.

"Комунікація нульових тарифів надзвичайно важлива для МТС і "Астеліту". Нуль набагато привабливіший, ніж 3 або 5 копійок, він дає відчуття безкоштовності", - зазначає він.

Зазначимо, у травні Антимонопольний комітет (АМКУ) визнав найбільших операторів зв’язку монополістами на ринку доступу до своїх мереж, що дало Нацкомісії з питань регулювання зв’язку право встановлювати ставки інтерконекту. Тоді ж експерти прогнозували, що вже найближчим часом на ринку зникнуть пропозиції безкоштовних дзвінків усередині мереж операторів, але дзвінки між абонентами різних компаній мають подешевшати.

У червні, втім, повідомлялося, що держрегулювання цін на вартість взаємного з’єднання між мобільними операторами відкладається: річ у тім, що АМКУ повідомив про припинення дії свого рішення про визнання компаній монополістами на ринку доступу до своїх мереж.

Тим часом, видання "Газета по-киевски" припускає, що на користувачах вчорашнє рішення НКРЗ не відіб’ється. "Найвірогідніше, нічого не зміниться. НКРЗ тільки вимагає від операторів змінити назву "нульовий тариф" на "певну кількість хвилин за щомісячну плату", - пише "Газета".

"Экономические известия" також стверджують, що для абонентів, які вже користуються нульовими пропозиціями, нічого не повинно кардинально змінитися на початках. Адже кількість грошей, що віддаються операторові в рамках певного тарифу, залишиться тим самим. Мають змінитися принципи просування наявних тарифів.

Ціни на мобільні послуги ростуть. Чергові подорожчання
 

Примітно, що жодних здешевлень останнім часом не відбулося, проте з’явилася низка подорожчань. Так, ще у листопаді "Укртелеком" удвічі підвищив плату, яка стягується з мобільних операторів під час здійснення дзвінка в мережу держкомпанії. У зв’язку з цим оператори прогнозували чергове подорожчання тарифів для абонентів.

Крім того, вартість послуг роумінгу українських мобільних операторів також зросла цього року - в середньому на 20%. Оператори ринку пов’язують це з девальвацією гривні, адже за надані послуги операторами інших країн їм доводиться розраховуватися в іноземній валюті. Про це в червні писало видання «Дело».

Крім подорожчання послуги, цього літа оператори здивували клієнтів і новим підходом до «зонації» країн, що також вплинуло на вартість роумінгу. Так, якщо влітку минулого року для абонентів передплачених тарифних планів Beeline діяли єдині роумінгові тарифи на всі дзвінки (вхідні/вихідні дзвінки в країні перебування і дзвінки до України - 10,35 грн/хвилина), то зараз для препейд-абонентів упроваджено зональну тарифікацію - вартість послуг залежить від тарифної зони, до якої віднесено країну перебування абонента.

Це призвело до подорожчання послуг, які зросли для країн Європи вдвічі (до 21 грн), а для далекого зарубіжжя - у 3-4 рази (до 31-40 грн).

Оператори «Київстар» і «МТС-Україна» навпаки кількість зон цього року скоротили з шести до чотирьох. «Раніше зонування було географічним. З 1 червня країни розподілено за тарифними зонами відповідно до «профілю» користування: туристичні і бізнес-напрямки поїздок», - пояснила начальник відділу роумінгу «МТС-Україна» Тетяна Машніна.

Проте вартість на дзвінки з-за кордону у «Київстару» і «МТС-Україна» значно відрізняється. Так, для розмов з країн Європи найбільш оптимальний тариф пропонує «Київстар» - 9 грн за хвилину вихідного дзвінка до України. А ось якщо ви відправляєтеся до Єгипту або Таїланду, то вигідніші розцінки у «МТС-Україна» - 15-20 грн за хвилину.

Найбільше цього літа виросли в ціні текстові повідомлення. Так, якщо минулого року у всіх мобільних операторів вартість відправки одного sms з країн Європи коштувала 2 грн, то цього року - 3, а для країн далекого зарубіжжя ця ціна зросла на третину - з 3 до 4-6 грн.

«Єдине, на що ми підняли ціни, так це sms у роумінгу», - зазначив президент «Київстару» Литовченко. Так, раніше відіслати текстове повідомлення, перебуваючи в Єгипті, коштувало 3 грн. Зараз вартість відправки sms зросла до 4 грн.

Для того, щоб утримати абонентів, операторів проводять спеціальні акції на період літніх канікул. Так, life:) пропонує абонентам придбати спеціальний пакет «Роумінг life:)».

«Абоненти можуть дзвонити в роумінгу за 2,50 або 5 грн за хвилину і відправляти sms за 2,50 грн», - розповіла Лубніна. В рамках звичайного тарифного плану вартість роумінгу для абонентів life:) становить в середньому 13 грн. Найближчим часом запропонує нові акційні тарифи роумінгу у спекотних країнах і Beeline.

А ось інші великі мобільні оператори подібні акції проводити не збираються. «Замість проведення спеціальних акцій ми вирішили запропонувати всім своїм абонентам оптимальні тарифи, які діють на постійній основі», - пояснюють у прес-службі «МТС-Україна».

Примітно, що у зв’язку з підвищенням тарифів, обсяги продажів мобільних телефонів, які уже і так зменшилися, можуть стати ще меншими. Навряд чи така перспектива буде до душі найбільшим виробникам і постачальникам "слухавок".

https://favor.com.ua/en/article/1474.html