“Favorites of Success” logo АМКУ порушив справу проти мереж супермаркетів «Фуршет» і «Велика кишеня»
© FAVOR.com.ua
 
АМКУ порушив справу проти мереж супермаркетів «Фуршет» і «Велика кишеня»
  

Антимонопольний комітет України (АМКУ) порушив справу проти торгових мереж «Фуршет», «Велика кишеня» і Fozzi («Сільпо», «Фора», «Дніпрянка», «БуміМаркет») за ознаками зловживання монопольним положенням на ринку роздрібної реалізації продовольчих товарів у м. Києві. Про це на брифінгу 26 березня повідомив перший заступник голови АМКУ Олександр Мельниченко, передає РБК-Україна.

За його словами, справа порушена у зв'язку із зростанням цін на продовольчі товари. Зокрема, попереднє розслідування встановило, що ці три мережі займають більше 50% ринку мереж роздрібної торгівлі, тобто, це так звана колективна монополія.

АМКУ має намір встановити, чи мають місце ознаки зловживання домінантним положенням.

За словами Мельниченка, попередній аналіз показав, що вказані супермаркети укладали з постачальниками продовольчих товарів угоди, які мають ознаки дискримінації.

Зокрема, надавалися консультаційні, маркетингові та інші платні послуги, за які стягувалася непомірна плата. При цьому вартість таких послуг для кожного постачальника була різною.

Також для постачальників застосовувалися різні терміни відстрочення платежу за наданий товар, які коливалися від 10 до 60 днів, а в окремих випадках до 90 днів.

За інформацією Мельниченка, штраф може складати до 10% річного прибутку мережі.

Нагадаємо, що остання порушена справа АМК про монопольну змову на споживчому ринку закінчилася плачевно для виробників соняшникової олії — як відомо, АМКУ оштрафував ДП з іноземними інвестиціями «Сан-Трейд» (ТМ «Олейна») і ТОВ «Кернел-трейд» (ТМ «Щедрий дар», «Стожар») — на суму по 60 млн грн кожну за необґрунтоване підвищення цін на соняшникову олію в липні-серпні 2007 року.

АМКУ також порушив справу проти відомих нафтотрейдерів — ЗАТ «Лінік» (Лисичанський НПЗ, Луганська область, група ТНК-ВР) і ЗАО «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ, Полтавська область, менеджмент підприємства здійснює група «Приват») за ознаками зловживання монопольним становищем на загальнодержавному ринку нафтопродуктів.

https://favor.com.ua/en/article/236.html