Причиною стрімкого зростання цін на овочі в цьому сезоні став низький урожай через погодні умови
Ціни на овочі «борщового набору» (цибуля, картопля, морква, буряк і ін.) через рік знизяться в 10-15 разів, якщо в період вирощування нового врожаю не буде погодних аномалій. Так вважають експерти інформаційно-аналітичної платформи EastFruit, повідомляє Інтерфакс-Україна.
На думку експертів, причиною стрімкого зростання цін на овочі в цьому сезоні став низький урожай через погодні умови.
«Засуха і аномальна спека влітку привели до зниження врожайності і погіршення якості цибулі в південних регіонах країни, де вирощується левова частка цих овочів. Ті ж умови в центральних і північних регіонах істотно погіршили ситуацію по коренеплодах та картоплі, а також по капусті, врожайність яких різко впала. Якість продукції також була низькою, що підвищило втрати при зберіганні овочів і картоплі навіть в сучасних овочесховищах. По картоплі ситуація була ще гірша – там оптова ціна довгий час була нижчою за собівартість виробництва», – відзначили в EastFruit.
Крім того, зростання цін зумовив той факт, що багато українських овочівників в 2018 році вийшли з бізнесу або різко скоротили площі під овочами після кількох поспіль років низьких цін на весь асортимент овочів борщового набору, зазначила керівник проекту EastFruit Катерина Звєрєва.
«Причина була проста – овочівництво України втратило доступ на два головних і найбільш дефіцитних ринку збуту традиційних овочів: Крим і Донбас. Саме там цих товарів вирощувалося мало, ціни були високими, і споживачів було багато», – пояснили в EastFruit.
У той же час, за даними EastFruit, в цьому сезоні площі під овочами, зокрема під цибулею, істотно збільшаться, і, якщо влітку не буде аномальної спеки і посухи, тоді в наступному році варто очікувати перевиробництва і зниження цін.
За інформацією EastFruit, зазвичай Україна покриває дефіцит овочів експортом з Польщі та інших країн ЄС, однак в цьому році в ЄС також спостерігається брак овочів.
«В результаті (погодних умов в ЄС, – ред.) при стабільних площах обсяг виробництва цибулі впав настільки, що великий експортер цибулі, яким зазвичай є Євросоюз, перетворився в нетто-імпортера. Аналогічною була ситуація і по картоплі, моркві та інших овочах. Навіть MacDonald’s був змушений переглянути свої жорсткі вимоги до картоплі фрі в ЄС, так як її було катастрофічно мало, і якість продукції була дуже низькою», – заявив керівник Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко.
В результаті українські імпортери овочів вперше почали закуповувати овочі (насамперед цибулю) в країнах Центральної Азії, однак логістика з цих країн дорога, що позначилося на ціні для споживача в цьому сезоні, відзначають в EastFruit. |