Канадські археологи стверджують, що поява технології виробництва пива зумовила бурхливий розвиток сучасної цивілізації. Пивоваріння, що виникло ще в кам'яному столітті, складне саме по собі. А ще важче стародавнім людям давався видобуток сировини для хмільного напою. Але прагнення отримувати все більше пива стало добрим стимулом для розробки нових знарядь праці, пише «Утро». "Нашим предкам так сподобалося пити пиво, що вони дуже швидко навчилися виробляти його якомога більше", - зазначив археолог Браян Хайден з Фрейзерівского університету. Він же сказав, що розвиток технології пивоваріння відбулося з історичного погляду просто блискавично - за яких 50-100 років. Сільське господарство зародилося в неоліті кам'яного століття, приблизно 11,5 тис років тому. Людей, які населяли тоді території Південно-Західної Азії, археологи вважають піонерами у використанні дикорослих злаків, які в подальшому були окультурені. Використання в їжу ячменю і рису до неоліту було практично неможливим. Археологи довели, що для обробки злаків стародавнім людям потрібні були складні знаряддя праці та багато часу. "Саме зерно для наших предків було священним. Його було важко добувати, але воно давало їм життя. На честь злаків стародавні влаштовували свята, пізніше це почали бути пивні свята. А вже такий захід міг стати кульмінацією всього культурного життя спільноти", - розповів Хайден. Зазначимо, що креативні японці вже кілька років випускають пиво для дітей: за смаком воно, як справжнє, та й наклейки на пляшках дуже нагадують класичні етикетки "дорослого" пива. "Навіть дітям важко витримати темп сучасного життя, не випиваючи", - свідчить рекламний слоган компанії Kidsbeer. До речі, саме в Японії можна спробувати пиво зі смаком васабі. В Україні ж влада прирівняла пиво до алкоголю. Більш того, його заборонили пити у громадських місцях, а порушників стали карати штрафами. Таке рішення було викликано тим, що національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі заявляла, що зовнішня реклама нав'язує вживання пива, а кількість підлітків, які вживають алкоголь, росте з кожним роком. При цьому, вперше за останні 10 років, в Україні зафіксовано зниження випуску і споживання пива. Головною ж причиною скорочення ринку його оператори називають зниження купівельної спроможності населення. |