“Favorites of Success” logo Огляд преси: Аптечна криза. Хто винен і чому?
© FAVOR.com.ua
 
Огляд преси: Аптечна криза. Хто винен і чому?
  

В Україні до кінця року закриють всі аптечні кіоски та аптечні відділи в супермаркетах. Ліки будуть продаватися тільки в спеціальних магазинах та аптеках. Таке рішення прийняли у Державній службі лікарських препаратів, уточнивши, що саме в цих торговельних точках найчастіше торгують неякісними ліками за підробленими рецептами, пише Христина Зеленюк в статті «Шопова терапія» в газеті «Известия в Украине».

Мета, здавалося б, добра, але подібних кіосків сьогодні найбільше в сільській місцевості, де немає ні спеціалізованих магазинів, ні вже тим більше сучасних аптечних супермаркетів. Держслужбовці особливої ​​проблеми в цьому не бачать і нагадують, що подібна ситуація пару років тому була з пунктами обміну валюти, йдеться в «Известиях в Украине».

У Державній службі лікарських препаратів обіцяють цю проблему вирішити і жителів села без медикаментів не залишити. «Ми це продумали. Тепер у селах замість кіосків також будуть аптеки. Ми спростимо умови для їх відкриття. Зміни торкнуться нормативів по площі та інших ключових аспектів, оскільки в селах досить складно знайти належне для аптеки приміщення», – поділився з «Известиями в Украине» голова Державної служби з лікарських засобів Олексій Соловйов.

При цьому експерти кажуть, що спрощення умов відкриття аптек в селах ситуацію докорінно не вирішить. «Ви помітили, що підприємці неохоче відкривають аптеки в невеликих містах? Це неприбутково. Влада повинна створити такі умови, щоб зацікавити і людей, і бізнесменів», – каже «Известиям в Украине» виконавчий директор асоціації «Фарм України» Денис Шевченко.

В свою чергу журналіст газети «Дзеркало тижня. Україна» в статті «Криза з ліками. Кому відривати голови?». Нагадує про гучний скандал в керівництві уряду через повну зупинку державних закупівель усіх лікарських препаратів, зокрема критично важливих для порятунку життя в разі онкології, туберкульозу, ВІЛ та інших небезпечних хвороб.

Журналіст намагаючись розібратися в проблемі дізнався, що насправді МОЗ в 2011 році провело не два тендера. Про це повідомляв глава МОЗ Олександр Аніщенко, що МОЗ проводив два для закупівлі необхідних ліків, але деякі препарати були дорожчими, ніж торік, і їх не купили. За його словами, буде проведений ще один тендер, препарати закуплять навіть за завищеною ціною, ця процедура займе 25-30 днів. Причину відсутності ліків міністр бачить у бажанні провести закупівлі якомога дешевше, а заощаджені кошти спрямувати на закупівлю ще більшого обсягу препаратів. «Навіть якщо б торги були проведені в січні, то до цього часу у нас би закінчилися препарати». А шість тендерів на закупівлю ліків для гемофіликів, які відбулися, але від поставок ліків за ним міністерство відмовилося. Незважаючи на досягнуту економію бюджетних коштів, причому істотну. У всіх тендерах з ліків від гемофілії брали участь усі постачальники.

І ось виходить: поки МОЗ шукає постачальників, які зроблять ціну на ліки в п’ять разів менше, ринок препаратів для гемофілії захоплюють постачальники нелегально ввезеної та несертифікованої продукції. Як зазначив у коментарі для «Дзеркала тижня. Україна» голова Всеукраїнського товариства гемофілії Олександр Шмило, на чорному ринку пропонуються переважно дешеві препарати російського виробництва, які значно поступаються за якістю європейським лікам. Чи вигідно це для держави? Чи корисно це для здоров’я громадян?

Аніщенко заявив, що препарати для гемофілії будуть закуплені протягом 25-30 днів, однак Всеукраїнське товариство гемофілії вважає такий прогноз оптимістичним необґрунтовано, повідомляє Юрій Бутусов в статті «Лікарська криза. Кому відривати голови?».

Не краща ситуація з ліками у хворих туберкульозом, підсумовує Юрій Бутусов.

Юлія Рябчун в статті «Прикордонний стан» в газеті «КоммерсантЪ-Укарина» повідомляє, що на Ягодинській митниці (Волинська область) затримано вантажний автомобіль, що перевозив більш ніж 5,5 т упаковок медичного препарату Aluvia на суму понад 15,5 млн грн.

Громадська організація «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» звернулася до Держмитниці з проханням якомога швидше пропустити в Україну партію Aluvia, призначеного для лікування ВІЛ-інфікованих. У зверненні ЛЖВ вказується, що препарат має зберігатися у спеціальних температурних умовах: «У вантажному автомобілі він може знаходитися не більше тижня після моменту його відправлення – тобто до 25 липня. Після цієї дати виникає ризик псування цього препарату», – пише Юлія Рябчун.

Експерти прогнозують найгірший сценарій розвитку подій. «Швидше за все, цей препарат затримають правоохоронні органи і він не дійде до одержувача. Ліки Aluvia хворі повинні приймати щодня, в аптеках його купити не можна. Для хворих перерва в прийомі препаратів може бути смертельно небезпечна», – зауважила колишній заступник голови Державної служби з питань протидії ВІЛ/СНІДу Світлана Черенько, додавши, що в Україні особливо потребують антиретровірусного лікування близько 8 тис осіб.

Разом з тим у ЛЖВ пояснюють інцидент «технічним непорозумінням». «Нестиковка в документах викликана помилкою, допущеної постачальником ліків – голландською компанією IDA. Вони надали на цю партію вантажу бланки, датовані 2009 роком, коли ці ліки надходили як гуманітарна допомога. Заяви про те, що ми закуповували цей препарат за бюджетні гроші, не відповідають дійсності, ми закуповували його за кошти Глобального фонду (по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією – ред.) в рамках донорських програм», – повідомив газеті «КоммерсантЪ-Украина» голова ЛЖВ Володимир Жовтяк. За його словами, на ліки Aluvia чекають більш як 5 тис ВІЛ-інфікованих.

https://favor.com.ua/en/article/5181.html