4 серпня у всьому світі святкується День народження шампанського, пише Gazeta.ua (http://gazeta.ua/articles/life/_sogodni-svyatkuyut-den-narodzhennya-shampanskogo/393235). Стверджується, що саме цього дня 1668 року у французькій провінції Шампань чернець Періньйон винайшов цей напій. Але деякі інші джерела заперечують цей факт з тієї причини, що вина з регіону Шампань виготовлялися ще до середньовіччя. Перше комерційне ігристе вино було виготовлено в області Ліму в Лангедоці близько 1535 року. Приблизно наприкінці XVII століття метод виробництва ігристого вина став відомий в Шампані одночасно з особливими процедурами виробництва (наприклад, дозування) і більш міцними пляшками (винайденими в Англії), які могли витримувати додатковий тиск. Приблизно 1700 року з’явилось ігристе шампанське. Слід зазначити, що в історію шампанського зробили свій внесок багато дослідників та виноробів. Наприклад, Періньйон, якому приписують першість у винаході цього напою, відкрив секрети купажування, змішування соку різних сортів винограду, й став розливати вина в пляшки, що давало змогу втримувати вуглекислий газ, який до того пошкоджував бочки, пише сайт newtimes.ru. Саме Періньйон здогадався робити затички з кори коркового дуба. ———————————— This document has been copied from FAVOR.com.ua (https://favor.com.ua/en/article/5280.html). All rights reserved by author of the material. In case of re-publication, the link to the source of the material is strongly required! Document date: August 4, 2011