«Укрцемент» пов’язує перспективи галузі з будівництвом цементобетонних доріг
  

Програма «Велике будівництво» і плани щодо збільшення частки цементобетонних доріг в Україні дають підстави сподіватися на зростання цементної галузі, повідомив директор Асоціації виробників цементу «Укрцемент» Роман Скільський.

«Основною причиною для оптимізму є програма «Великого будівництва»... Це означатиме помітний приріст попиту на цемент, що дасть змогу вітчизняним компаніям збільшити кількість незадіяних резервних потужностей», – сказав він в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Скільський уточнив, що на початку серпня Державний дорожній науково-дослідний інститут ім. Шульгіна спільно з «Укравтодором» представив концепцію та програму будівництва цементобетонних доріг в Україні, які передбачають збільшення кількості таких доріг із 1% до 5% протягом наступних п’яти років. За його словами, наразі відбувається процес затвердження цих документів відповідними центральними органами виконавчої влади.

Водночас він зазначив, що в Чехії частка таких доріг становить 22%, а в Німеччині – 42%.

Голова «Укрцементу» також розраховує на позитивний вплив на галузь ухваленого Верховною Радою 2 вересня в рамках євроінтеграції закону «Про надання будівельної продукції на ринку», який впроваджує положення 305-го регламенту Ради Європи щодо будівельних виробів. Скільський зазначив, що галузь гармонізувала національні та європейські стандарти ще три роки тому, але була змушена очікувати цього закону. Документ також вводить нові правила в галузі державного ринкового нагляду, які суттєво ускладнять фальсифікацію цементної продукції.

Крім того, керівник асоціації сподівається на розпочате на початку вересня Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі розслідування імпорту в Україну портландцементу та цементного клінкеру з Туреччини. За його словами, цей імпорт зріс у 9 разів у 2019 році і в 13 разів у січні-серпні 2020 року до січня-серпня 2019 року, а за підсумками року може перевищити 1 млн тонн.

Голова «Укрцементу» пояснив таке зростання імпорту різким скороченням внутрішнього ринку Туреччини, сильним ослабленням ліри на тлі міцної гривні та простою морською логістикою і додав, що турецька цементна галузь вдесятеро більша за українську.

«Ринок в Україні не зростає, він уже третій рік поспіль коливається у межах 9,2-9,5 млн тонн, тому така деформація означає погіршення умов українських виробників, а це чотири великі промислові групи, дві з яких міжнародні», – сказав Скільський.

Він наголосив, що українські виробники зможуть легко замістити цей обсяг імпорту, що вони підтвердили після введення минулого року антидемпінгового мита на імпорт портландцементу та клінкеру з Росії, Білорусі та Молдови.

«Цементна галузь може нарощувати виробництво і далі, резерву потужностей вистачає щонайменше на 20% зростання. Питання в тому, чи є ринок для такого зростання», – заявив голова «Укрцементу».

Він уточнив, що на початку 2020 року було сподівання на 20% зростання, які показав будівельний ринок у 2019 році. Однак, пандемія внесла негативні корективи, і за 7 місяців цього року спад у будівництві вже становив 4,6%, зокрема в секторі житлового будівництва – 22%, а незначне зростання є лише в інфраструктурному будівництві, сказав Скільський.

Згідно з даними Держстату, виробництво портландцементу за 7 місяців цього року в Україні зросло на 3,7% – до 5,04 млн тонн, а клінкеру – на 1,5%, до 3,9 млн тонн, зокрема у липні-2020 до липня-2019 зростання становило відповідно 5,9% і 12,2%.

*за матеріалами .інтерфакс – Україна


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK