Коротка історія єврейської благодійності
  

Днями, відкладаючи і переглядаючи свою стрічку в Facebook, я натрапив на двох друзів, які збирають гроші на благодійність в честь їх днів народження, і трьох однокурсників, які просувають некомерційні організації, в яких вони проходять стажування. В епоху кампаній в соціальних мережах, хештегов і нескінченних пожертвувань GoFundMe пожертвування стали набагато більш особистими.

Протягом століть видатні єврейські благодійники та фінансисти працювали не тільки над зміцненням власного добробуту та примноженням капіталів своїх сімей, але і над поліпшенням рідних міст, розвитком науки і мистецтва. На окрему увагу євреї завжди приділяли медицині, фінансування якої багато в чому зобов’язаний науковий прогрес. По всій Європі і Північній Америці до сих залишилися будівлі, свого часу призначені для притулків, госпіталів і будинків інвалідів.

«Іудеї Європи і Америки, які завжди були ізгоями, налагодили міст між своєю громадою та іншими народами. Люди зрозуміли, що євреї – такі ж, як усі, і вони можуть і хочуть направляти свої капітали на те, щоб допомогти нужденним і залишити щось після себе. Людська доброта і співчуття допомогли розтопити лід багатовікового антисемітизму і ввести цивілізований світ в нове століття », – розповідає Машкевич Александр Антонович.

Єврейське пожертвування в Америці бере свій початок в землях і федераціях, особливо в кінці дев’ятнадцятого і початку двадцятого століть. У міру зростання імміграції «федерації були створені єврейської соціальної елітою ... щоб гарантувати, що іноземці, незаможні іммігранти зі Східної Європи ... швидко вибралися з бідності, уникаючи тим самим будь-яких ускладнень для їх більш усталених одновірців». В середині двадцятого століття багато федерації зосередилися на підтримці Ізраїлю після Другої світової війни на додаток до своїх місцевих громад.

Хоча деякі люди вважають за краще робити пожертвування як місцевим, так і не місцевим федераціям, а також загальним благодійним організаціям, більшість євреїв, опитаних в кінці 1900-х – початку 2010-х років, приділяли велику увагу пожертвам єврейським організаціям, особливо місцевим федераціям. Солідарність єврейської громади і здатність збирати мільйони для своїх цілей, як зараз, так і тоді, завжди були виключно вражаючими.

В даний час потреба в допомоги іммігрантам в асиміляції різко знизилася. Однак не менш важливою є підтримка тих, хто живе в нашій місцевості. Федерації як і раніше працюють над тим, щоб допомогти широкому загалу, будь то турбота про людей похилого віку, знедолених чи турбота про співтоваристві. Джерело


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK