Яке індивідуальне опалення обрати у 2021 році?
  
Author:
З кожним днем стає все зрозуміліше, що централізоване опалення втрачає актуальність. Тому, все більше людей замислюються над питанням встановлення автономки. Законно це можна зробити одним із двох шляхів: отримати дозвіл на відключення окремої квартири при умові, що 50% квартир у будинку вже від’єднані від централізованого опалення, чи повністю переобладнавши будинок на автономне опалення. То ж, яку автономку краще обрати?
Найпопулярніша причина, чому населення відмовляється від централізованого опалення – це його висока вартість. А з ростом тарифу на газ, у майбутньому опалювальному сезоні очікується зростання до 40% вартості ЦО. Не дивно, що населення повально, як поквартирно, так і цілими будинками відмовляється від централізованого опалення. Іншими факторами, мешканці багатоповерхівок називають: неефективність, залежність від теплопостачальника, зношеність тепломереж, незручність користування.
Тож, яке опалення обирають люди?
Те, що зменшує витрати на оплату комуналки та доступне для встановлення. Зрозуміло, що зі зростанням тарифів на енергоносії, прямопропорційно змінюються і ціни на продовольчі продукти, текстильні, пальне й інші. Але, на жаль, разом із цим купівельна спроможність населення зменшується. Цілком справедливим є вибір електричного опалення, за встановлення якого власник однокімнатної квартири сплатить до 12 тисяч грн, а не до 50 тисяч гривень, як при газовому. Прогнозованим споживанням електроенергії при цьому буде 250-300 кВт у місяць. Для власників дво – та трикімнатних квартир електрична автономка обійдеться до 15-16 та 18 тис. грн, та 350-400 та 500-550 кВт щомісячного споживання, відповідно.
Разом з іншими, ціна на електроенергію не стоїть на місці. Але незважаючи на всі прогнози, що наразі «гуляють» інтернетом, електричне опалення залишиться вигіднішим за централізоване, оскільки є й інші методи економії. Про них піде мова далі.
У сучасному світі не обов’язково тягнути труби по квартирі, руйнувати ремонт, встановлювати котли, запускати воду у систему, щоб змонтувати автономку. Сьогодні популярними є безрідинні системи електричного опалення, що складаються з настінних металокерамічних обігрівачів, терморегуляторів та проводу, що акуратно, майже непомітно прокладається по квартирі у кабельканалі чи ховається у декоративному плінтусі.
Саме завдяки терморегуляторам задається бажана температура повітря у квартирі, вони керують роботою обігрівачів вмикають їх та вимикають, рівномірно прогріваючи приміщення по всій площі та висоті. Дуже зручно, мати у кожному окремому приміщенні свою температуру, що буде комфортною для вас у певний час доби.
З індивідуальним опаленням, користувачі починають та завершують опалювальний сезон за власним бажанням, встановлюють будь-яку температуру та керують власними витратами. Як саме? Встановлювати температуру повітря на декілька градусів менше, ніж зазвичай, за відсутності домочадців вдома. Це, як показує практика, зменшує споживання електричної енергії на порядок.
«А встановивши дво – чи тритарифний лічильник у комбінації і так з економним електричним опаленням, наші користувачі зменшують витрати на оплату комуналки до 40%, максимально використовуючи електроприлади у непікові години», каже керівник електромонтажної організації «Мережа тепла», Іван Попруженко.
Чому економне електричне опалення? Обігрівачі мають невелику потужність, від 500 кВт до 1000 кВт/год. У квартирі встановлюється спеціально індивідуально розрахована кількість обігрівачів, щоб споживання було помірним та водночас, система прогрівала квартиру. Розрахунок виконується таким чином, щоб система працювала 5-7 годин на добу. Та, в залежності від встановленої температури, обігрівачі вмикатимуться по черзі, а не одночасно.
Як кажуть у «Мережі тепла», обираючи таке сучасне електричне опалення, населення отримує дійсно перевагу: тепло у помешканні, скорочення витрат, зручність користування, безпеку.
Як бачимо, вихід є завжди, варто лише його побачити. Змінюйте стару систему опалення на нову, покращуйте власні умови життя та ставайте незалежними.

Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version