«Фавориты Успеха» logo Всесвітнє колесо огляду
© FAVOR.com.ua
 
Всесвітнє колесо огляду
  

Як показує практика, більшість середньостатистичних туристів, всім видам відпочинку, віддають перевагу відпочинку біля моря. Не знаю, чи так вже історично склалося, в наших не зовсім південних і недостатньо морських краях або це просто такий вид відпочинку дозволяє найбільш дієвим способом відволіктися від постійних турбот. Та не в цьому суть.
  Але відпочиваючи біля моря, тим більше, десь далеко від Батьківщини, ні, ні, та й хочеться подивитися що-небудь цікаве. Тим більше, як я вже одного разу писав, практично всі стародавні цивілізації, чомусь базувалися в тих місцях, де сьогодні так люблять відпочивати численні туристи. Єгипет, Греція, Туреччина, Італія. Як сказав би один телевізійний персонаж: «Збіг? Не думаю».
  Тому, куди б ви не приїхали на відпочинок, вам всюди будуть пропонувати, безліч різноманітних екскурсій. У Туреччині та Чорногорії, Болгарії та Єгипті, в Греції та Іспанії, всюди є що показати, і природно, що подивитися.
  Тому, для тих, хто ще ніде не був, хочу розповісти на власному прикладі, де і як це відбувається.
  Місцями Божественної слави
  Бути в Чорногорії і не з’їздити, хоча б на екскурсію по каньйонах, на мою думку, блюзнірство. Ось вже дійсно, країна природних красот. Практично все, які можна собі уявити: гори, ліси, водоспади, озера, каньйони, острови, все присутнє на цій невеликій ділянці суші. Чорногорія, дуже маленька країна. При бажанні її можна об’їхати практично по периметру, за один день. Але в плані кількості природних пам’яток, вона легко може позмагатися з багатьма країнами.
  Так як, в Чорногорії, я відпочивав неподалік від Будви, в Бечічі, то розповім про екскурсії, які організовуються з Будви. Більшість екскурсій коштує від 15 до 25 євро. Купити їх можна, на будь-якому кутку. Ціна скрізь приблизно однакова, можна торгуватися, але особливо багато не сторгуєш. Хоча багато що залежить від сезону. Я був в червні, і за екскурсію по каньйонах довелося заплатити 25 євро з людини, ті, хто були там же в серпні, розповідають, що в кінці сезону таку ж екскурсію віддавали вже по 18.
  Автобус відправляється з Будви, але збирає туристів, по всьому узбережжю, вам просто кажуть, де і в який час його чекати. В принципі, все організовано, досить грамотно. Єдине, до чого є претензії, це професіоналізм гідів. Більшість з них тупо бубонить заучену програму. Про природні красоти Чорногорії, я надто докладно розповідати не буду, ну у мене не вистачить слів, щоб все це передати. Чорногорія, далеко не перша країна, в якій я побував, але чесно, досі такого не бачив ніде. Це потрібно їхати і дивитися самому.
  Задвірки Стародавньої Греції
  Якщо говорити про Туреччину, то найбільш екскурсійним місцем, є, звичайно, узбережжя Егейського моря. Справа в тому, що в античні часи ця частина Анатолійського півострова була частиною того, що ми зараз називаємо Стародавньої Грецією. Міста-держави, що залишили яскравий слід в історії людства, перебували тут повсюдно. Тому відпочинок в околицях Мармаріса або Бодрума, легко можна прикрасити цікавою, і головне, не дуже далекою і коштовною поїздкою.
  Стандартної тижневої поїздки на відпочинок в ці краї може не вистачити для того, щоб не тільки поніжитися в смарагдових водах Егейського моря, а й відвідати всі навколишні визначні пам’ятки. Поруч і Ефес і Троя, Бодрум, так взагалі стоїть на місці стародавнього Галікарнаса, про що свідчить чудово збережений, або чудово відреставрований амфітеатр. Взагалі, потрібно віддати належне турецьким реставраторам давнини. Стародавні руїни, над якими вони попрацювали, виглядають тільки що зданими в експлуатацію.
  Взагалі ж, Егейське узбережжя Туреччини, в плані античних пам’яток, може дати фору, практично будь-якому іншому регіону світу. Не варто забувати, що саме тут знаходилися два з семи стародавніх Чудес світу, Мавзолей в Галікарнасі і Храм Артеміди в Ефесі.
  Ціни на екскурсії варіюються в межах 20-30 доларів. Це ціна, за яку слід купувати, тому що на ціннику, може бути і 45. Але це Туреччина, тут прийнято торгуватися.
  У Туреччині, на відміну від Чорногорії, екскурсійні агентства, за туристами надсилають мікроавтобус до готелю, а далі всіх звозять до місця посадки вже всієї групи в великий автобус.
  Цікавою особливістю Туреччини, є те, що на яку б екскурсію ви не поїхали, на шляху обов’язково зустрінеться ювелірний або шкіряний центр. Ну, просто обов’язкова програма.
  Всіма улюблена Анталія
  Середземноморське узбережжя Туреччини не так багато на історичні пам’ятники, як Егейське. Але це не означає, що перебуваючи на відпочинку в районі Анталії на екскурсії нікуди поїхати. Наприклад, в Туреччині, є таке унікальне місце Памуккале. Це щось неземне, майже що марсіанське. В абсолютно сухій напівпустелі, де з землі якщо що і росте, то воно дуже схоже на колючий дріт, з вершини гори, незрозуміло яким чином б’є досить потужне джерело. І спускаючись природними ступенями в долину, насичена кальцієм вода забарвлює все навколо в білосніжні кольори. На мою думку, Памуккале, це одне з тих місць в Туреччині, яке бажано відвідати.
  Екскурсія з передмість Анталії в Памуккале коштує близько сорока доларів. Займає цілий день, але повірте, воно того варто.
  Крім того, пропонуються поїздки у Міру, до церкви святого Миколая. Не знаю, чим вже такий знаменитий, цей турецький Дід Мороз, я не їздив, просто кажу, така екскурсія є в асортименті.
  Крім того, фішкою Середземноморського узбережжя, є морські прогулянки на «піратських» кораблях. Яхти, стилізовані під «Арабеллу» капітана Блада, місткістю, близько ста пасажирів здійснюють одноденні прогулянки по Середземному морю. У програмі: купання в трьох бухтах, невигадливий обід і пінна «вечірка» на верхній палубі, посеред дня. Начебто і нічого особливого, але відвідати раджу. По-перше, з берега не можна оцінити яскраво-блакитний колір води в Середземному морі. По-друге, берегова лінія, варта того, щоб на неї подивитися «з того боку». Ну, і взагалі, така прогулянка цілком розслаблюючу захід.
  Коштує таке задоволення від 10 до 20 доларів, в залежності від «крутизни» яхти і вашого вміння торгуватися.
  Слнчев Бряг і нічого більше
  Ще, на море, я відпочивав в Болгарії. Але там, з екскурсійною програмою, якось не склалося. Ні, в асортименті, все є. Екскурсійні кіоски, присутні, як на будь-якому іншому курорті світу. Але із запропонованого, варто роздумів, тільки поїздка в Стамбул. Коштує така поїздка від 55 до 70 євро і займає дві ночі і один день. Дві ночі поспіль в автобусі, це дуже важко, тому в Стамбул, довелося їхати «окремим списком», ну, та й нічого, за день, там все одно, нічого як слід не подивишся.
  Так само, пропонуються екскурсії в Софію, Пловдив, Велико Тирново. Але теж, усе це не дуже близько, та й, на мою думку, не дуже цікаво. Тому «культурна програма» в Болгарії обмежилася відвідуванням Старого Несебра. Неорганізованим способом. Сіли на автобус і поїхали.
  Ще кажуть, цікаво відвідування «болгарського села». Коштує, таке щастя, по-моєму, 35 євро. Ну, це так, костюмований атракціон на любителя. Цирк на свіжому повітрі.
  Взагалі, кожна поїздка, залишає в пам’яті, якісь свої, ні на що не схожі позначки. Там вода з джерела, незвичайного смаку. Там захід Сонця, неземної краси. Там екскурсія, від якої багато чого і не чекав, а враження, на все життя Тому, подорожуйте, і нехай прибуде вам Щастя!

https://favor.com.ua/ru/blogs/29525.html