Google продовжує судові розгляди за український домен google.ua
  

У найбільшої в світі пошукової системи Google в Україні виникла проблема з кіберсквоттерами — недобросовісними реєстраторами доменних імен. Вчора стало відомо про судову тяжбу компанії з Олегом Богатовим, що зареєстрував на себе домен google.ua. Google вже виграла суд першої інстанції, але пан Богатов оскаржив це рішення в апеляції. У світової компанії більше шансів виграти справу — ТМ Google є загальновідомою, зазначають юристи, пише «КоммерсантЪ-Украина».

Про те, що доменне ім’я google.ua зареєстровано не на Google, а на українську компанію «ГОУ ОГЛЕ», вчора повідомили одразу декілька інтернет-видань. Компанія Google, що володіє однойменною пошуковою системою, в більшості країн володіє доменами першого рівня — наприклад, google.ru або google.de. Але при заході на google.ua зараз відвідувачів перенаправляють на сайт знайомств kohaymos.com. У системі отримання реєстраційних даних про доменні імена Whois вказано, що домен kohaymos.com зареєстровано на Олега Богатова.

Представник компанії Google в Україні Дмитро Шоломко вчора від коментарів відмовився. Але, схоже, компанія вирішила не миритися з кіберсквоттінгом — 3 лютого Госпсуд Києва за позовом Google зобов’язав «ГОУ ОГЛЕ» припинити використання зареєстрованого торгового знаку Google в доменному імені google.ua. Також суд зобов’язав компанію «Хостмастер», що здійснює адміністрування географічної зони «.ua», припинити делегування домена компанії «ГОУ ОГЛЕ».

Киберсквоттінг — широко поширене явище, коли яка-небудь людина реєструє доменне ім’я, що співпадає з торговою маркою крупної компанії. Надалі таке доменне ім’я зазвичай перепродується власникові торгової марки або використовується для залучення відвідувачів на сайт.

Олега Богатова учасники ринку пов’язують з компанією «Нова концепція», яка, за їх словами, має договір на надання PR-услуг компанії «Смарт-холдинг» Вадима Новінського. Втім, сам Богатов причетність до обох компаній заперечує. За його словами, з кінця 2007 року він є гендиректором видавничого будинку «Пресінг» і одним із співвласників сайту «Укррудпром».

За словами пана Богатова, компанія «ГОУ ОГЛЕ» подала апеляцію на рішення Господарського суду. А керівний партнер компанії Jurimex Юрій Крайняк, щопредставляє інтереси пана Богатова в суді, уточнив, що «ГОУ ОГЛЕ» з 2006 року належать ТМ Google і Go Ogle, зареєстровані в Україні по класах 9 (наукові прилади, комп’ютери, касові і рахункові машини) і 45 (соціальні, охоронні послуги, шлюбні агентства).

«Крім того, я вже передав компанії «ГОУ ОГЛЕ» права на торгову марку і таким чином вийшов з потенційно конфліктної ситуації», — уточнив пан Богатов.

Формально «ГОУ ОГЛЕ» могла зареєструвати торгову марку Google, говорить асоційований партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Ігор Черезов: «Наприклад, якщо Google зареєструвала свою торгову марку по 35 класу (рекламні послуги), то інша компанія цілком може зареєструвати такий же товарний знак по 45 класу. Це не протирічить закону».

Але у Google все одно більше шансів виграти судовий розгляд, оскільки ТМ Google є загальновідомою. «Наприклад, в ході суперечки за ТМ «Олейна» мінорітарії ДМЕЗ (володіє ТМ) зареєстрували цю ТМ по класу рекламних послуг і намагалися заборонити її використання на етикетках масла. Але компанія «Бунге Україна» (мажоритарний власник ДМЕЗ) виграла справу в суді, довівши, що їх торгова марка є загальновідомою», — розповів Черезов.

На ім'я Олега Богатова зареєстровано ще декілька доменних імен, що зачіпають інтереси крупних компаній. Зокрема, forbes.ua, interfax.ua, fortune.ua, naftogaz.ua, stirol.ua і mittal-steel.ua.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що компанія LimitNone, яка займається розробкою програмного забезпечення, зажадала у Google в судовому порядку 950 мільйонів доларів. Розробники звинувачують найбільшого в світі пошукача у незаконному використанні їх ноу-хау у сервісі Google Apps.

Представники LimitNone заявили, що для експорту електронної пошти, календарів і контакт-листів з Microsoft Outlook в Google Apps і назад, компанія Google використовує технології, реалізовані у програмі gMove, розробленій LimitNone. Доступ до gMove у Google був під час партнерства з LimitNone під час запуску сервісу Google Apps.

У позовній заяві LimitNone сказано, що реалізована в Google Apps система обміну даними з Microsoft Outlook не тільки використовує закриті розробки LimitNone, але також повторює дизайн і принципи роботи gMove.

Згідно з даними Google, наразі у світі налічується близько 50 мільйонів користувачів додатку Google Apps. Вартість gMove складає 19 доларів за копію програми.


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK