Доведено – електромагнітне поле від телефонів і бездротових мереж не шкодить здоров’ю
  

В результаті масштабних наукових досліджень норвезькі вчені довели, що немає ніяких наукових доказів того, що електромагнітне поле від мобільних телефонів та інших передавальних пристроїв викликає несприятливі наслідки для здоров’я.

У підсумковій доповіді вчені з Норвезького інституту громадського здоров’я оцінюють можливий ризик для здоров’я, який може виникнути в результаті впливу електромагнітного поля від працюючих мобільних телефонів, бездротових телефонів та мереж, базових станцій стільникового зв’язку, радіомовних передавачів та іншого обладнання. Комітет дослідив силу впливу поля в межах гранично допустимих значень, рекомендованих Міжнародною комісією із захисту від неіонізуючого випромінювання (ICNIRP), і виявив, що вони знаходяться в 50 разів нижче рівня, який викликає нагрівання тканин людини або стимуляцію нервових клітин.

Фахівці також не виявили жодних доказів, що випромінювання від мобільних телефонів та інших передавачів підвищує ризик виникнення ракових захворювань, погіршує репродуктивні здібності або може призвести до інших несприятливих наслідків для здоров’я, таким як зміни в ендокринній та імунній системах. Значна частина досліджень була зосереджена на ризику виникнення ракових захворювань в області голови, але комітет не знайшов наукових доказів зв’язку між використанням мобільного телефону і появою пухлини головного мозку. З тих пір, як стільникові телефони міцно увійшли в побут, а це вже близько 20 років, в реєстрі хворих не спостерігається ніякого збільшення захворювань головного мозку серед населення.

«Багато хто говорить, що використання мобільного телефону призводить до того, що область навколо вуха стає гарячою – винувато чи в цьому електромагнітне випромінювання? Ні в якому разі. Шкіра нагрівається лише за рахунок тепла акумулятора, а не від радіопередавача. При цьому цілком достатньо відводу тепла через нормальний кровотік» – запевняє професор Ян Олександр, керуючий дослідженнями.

За підсумками порівняння рівнів впливу електромагнітних полів різних видів устаткування, вчені, однак, зазначають, що найбільше випромінювання виходить насамперед від мобільних телефонів, у той час як бездротові мережі wi-fi найменш небезпечні. Базові станції стільникових мереж і радіомовні передавачі також відносно безпечні. Крім того, випромінювання від мобільного телефону значно нижче, коли він знаходиться в зоні гарного покриття мережі. Детально ознайомитися з 200-сторінковою доповіддю можна на сайті Норвезького інституту громадського здоров’я (англ).


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK