Обвал гривні викликав стрімке подорожчання імпортних товарів
  

Нестримне зростання курсу долара, вартість якого у четвер, 27 лютого, досягала навіть 11,8 грн, змушує переглядати цінову політику компаній споживчого сектора. Імпортери вже починають підвищувати ціни на свої товари – вони можуть зрости на 10-30%. Якщо найближчим часом долар не подешевшає, можна очікувати скорочення попиту на продукцію мінімум на 10%, а також його зміщення в сегмент дешевих товарів, як це було в 2009 році, пише видання «КоммерсантЪ-Украина».

Ситуація на валютному ринку вийшла з-під контролю Національного банку, який самоусунувся з міжбанківського ринку. У четвер вранці, 27 лютого, гривня девальвувала щодо долара США приблизно на 1 грн: валютний «Ъ-індикатор», який у середу, 26 лютого, становив 10,2/10,4 грн/долар, до полудня четверга, 27 лютого, підскочив до 11,0/11,5 грн/долар. Після цього котирування піднялися до 11,4/11,8 грн/долар, і лише після призначення уряду Арсенія Яценюка знецінення національної валюти припинилося. Гривня навіть трохи зміцнилася – котирування долара на продаж до закриття торгів знизилися до 11-11,2 грн/долар. Загалом у січні-лютому нинішнього року девальвація гривні на міжбанку сягнула вже 35%.

На готівковому ринку банки виставляли котирування долара на продаж по 10,7-10,9 грн. При цьому в умовах нестабільності спред між ціною купівлі та продажу досяг 65-80 коп. Тоді як голова Нацбанку Степан Кубів заявив лише, що «ситуація контрольована і керована», новий глава Міністерства фінансів Олександр Шлапак дав ринку чіткий орієнтир. «Я впевнений, що до кінця дня ми вийдемо на середній курс долара все-таки менше ніж 10 грн/долар. Я бачив такі розрахунки. Ситуація потихеньку заспокоїться», – сказав він журналістам. Втім, підсумкове значення міжбанку було більш ніж на 10% вище за названий рівень.

При цьому пан Шлапак спрогнозував, що як тільки Україна отримає позитивні сигнали від кредиторів протягом найближчих десяти днів, ситуація на валютному ринку стабілізується – реальний курс він оцінив у 8,8-8,9 грн/долар. Банки, які виставили котирування на рівні 11,2 грн, Олександр Шлапак назвав «спекулянтами». «Це проба пера окремих спекулянтів, які намагаються розхитати долар й отримати зиск. НБУ з’ясовує, хто це робить», – підкреслив він. Основна надія уряду – це зовнішні кредити у розмірі 15-20 млрд доларів. «Як тільки буде підписано програму з МВФ, а в резерви надійдуть гроші, ми стабілізуємо ситуацію», – зазначив Арсеній Яценюк. А поки що Нацбанк не виходить на ринок з інтервенціями, «зберігаючи кожен долар резервів».

Девальвація національної валюти почала стимулювати зростання ціни товарів, які купуються за кордоном. Торік обсяг імпорту в Україну становив 76,9 млрд доларів. Постачальники не можуть утримувати ціни і почали їх підвищувати. «Нинішній курс вже перевищив всі наші найпесимістичніші очікування, і з 3 березня ми підвищуємо ціни на наші товари на близько 10%, – заявив керівник департаменту побутової техніки компанії Samsung Electronics Україна Віталій Кузнєцов. – При поточному курсі ми не можемо продовжувати працювати за нинішніми цінами». При цьому за багатьма товарними групами немає українських аналогів. «У нас в Україні нічого (зі споживчої електроніки – ред.) не виробляється, все тільки ввозиться. Зростання курсу означає, що всі товари подорожчають на 20-30%», – попереджає генеральний директор мережі побутової техніки та електроніки «Технополіс» Сергій Цибульський.

Бізнесмени все ж сподіваються, що найближчим часом курс відкотиться. «Наразі складно щось говорити, аналізувати ситуацію можна буде тільки тижнів за два. Ніхто не розуміє, чому такі великі коливання курсу, можливо, що наступного тижня він повернеться до рівня 9 грн/долар», – зазначає менеджер з розвитку ДП «Адідас-Україна» Богдан Гречнєв.

Населення та підприємства не припинять купувати імпортні товари навіть у разі значної девальвації, однак попит знизиться. У 2008 році гривня подешевшала на 60%, в ​​результаті чого в 2009 році імпорт скоротився на 47% – до 45,4 млрд доларів. «Зараз попит не падає, бо під час валютних коливань продажі завжди зростають внаслідок того, що люди намагаються купити товари, які були ввезені за старим курсом», – каже Сергій Цибульський.

Тому в найближчі дні можливе збільшення продажів. «Поки товари зі старими цінниками, люди будуть далі їх активно купувати. Багато хто зараз хоче піти з гривні і зробити покупки, які планували здійснити пізніше, але як тільки ціни зростуть, то купівельна спроможність українців зменшиться. По-перше, буде падіння попиту, а по-друге – він буде переміщатися у більш низькі сегменти. Якщо людина планувала купити смартфон, то навряд чи вона відмовиться від цього, але може розглядати більш дешеві варіанти. При цьому попит на преміальні сегменти не скоротиться», – прогнозує Віталій Кузнєцов. Або ж споживач буде змушений купувати менш функціональні моделі товару. «Коли ми почнемо закуповувати товари за новим, більш високим курсом, люди будуть купувати ті ж товари, тільки менш функціональні. Наприклад, якщо раніше за 3 тисяч грн можна було купити пральну машину на 1,2 тисячі обертів, то потім – тільки на 1 тисячу оборотів. Проте продажі навряд чи впадуть, адже побутова техніка ламається, і її необхідно купувати», – пояснює пан Цибульський.

Ціна лікарських препаратів також буде підвищуватися – не тільки імпортних, а й вітчизняних. «Все залежатиме від подальшого розвитку подій: уряд сформований, можливо, щось змінюватиметься. Поки що ціни на ліки залишаються на колишньому рівні, бо шлях від формування ціни до аптек не проходить за два дні, – розповідає директор представництва компанії Sopharma Ігор Герасимчук. – Зараз в аптеках стоять ті ліки, які були закуплені один-два тижні тому. Імпортні ліки, за які платять в євро або доларах, звісно, зростуть в ціні. Вітчизняні виробники також купують за кордоном субстанції та допоміжні продукти, тож ці ліки також подорожчають». Подальший розвиток подій на роздрібному ринку буде прямо залежати від того, наскільки ще подорожчає долар. «При підвищенні курсу на 30% ми очікуємо, що попит впаде максимум на 10%, а якщо більше, то незрозуміло. Коли під час фінансової кризи долар подорожчав на 40%, то продажі знизилися всього на 5%», – зауважує Сергій Цибульський.


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK