Більше половини витрат українців – продукти харчування
  
Company: PrivatBank

Минулого року більше половини витрат на оплату покупок пластиковими картками жителів України припадали на покупки в продуктових магазинах і супермаркетах. До такого висновку прийшли експерти ПриватБанку, аналізуючи обсяги оплати товарів у мережі POS-терміналів банку в торгових точках України.

«Сьогодні у ПриватБанку найбільша мережа торгових терміналів в Україні, тому результати досліджень за безготівковими витратами українців є репрезентативними та відображають загальну тенденцію на всьому ринку, – зазначає заступник Голови Правління ПриватБанку Роман Негинський. – Враховуючи те, що в 2014 році через мережу ПриватБанку українці оплатили банківськими картками в 1,5 разу більше покупок, ніж в 2013, дані за картковими витратами відображають реальний розподіл бюджету українців».

За підсумками 2014 року на частку оплати покупок в продуктових магазинах і супермаркетах припадає 51% від загальної суми витрат держателів пластикових карток, при цьому витрати українців на їжу в порівнянні з 2013 роком трохи скоротилися – на 1,6%.

У той ж час частка витрат на побутову техніку та електроніку практично не змінилася й становить 13% бюджету середньостатистичного українця. На відміну від модних гаджетів і техніки, українці значно менше стали витрачати на одяг та взуття: у 2013 році – 10,4%, а в 2014 – 9,5%.

Майже десята частина витрат сімейного бюджету українців у 2014 році припадала на оплату автомобільного пального. Частка витрат за картками на АЗС становить 6,5%, збільшившись у порівнянні з 2013 роком на 1,4%. А закривають п’ятірку найбільш затратних статей витратної частини бюджету витрати на здоров’я та медпрепарати: у 2014 році 5,8% проти 3,9% у 2013.

Минулого року жителі України несуттєво збільшили частку витрат на розваги та ресторани – з 4,3 до 4,7%, але знизили витрати на господарські товари з 3,3% до 2,8%. Також минулого року знизилися витрати на меблі та будівельні матеріали – з 3,8% до 3,5%, але зросла частка витрат на ювелірні вироби – з 1,4% до 1,6% від загального обсягу безготівкових витрат.

ПриватБанк є лідером в Україні з розвитку мережі POS-терміналів. Сьогодні в українських торгових точках працює 113 тис. терміналів банку. У кожному другому магазині, де встановлено POS-термінал ПриватБанку, у разі оплати карткою можна отримати бонус (до 20% від вартості покупки), а в кожному четвертому – розрахуватися за товари за допомогою програми «Оплата частинами».

Щодня через мережу POS-терміналів ПриватБанку в Україні оплачують покупки понад 1 мiльона власникiв банкiвських карток, із них 70% – клієнти ПриватБанку, 30% – інших банків. Загалом кожний четвертий (24,5%) користувачів карток ПриватБанку вітрачає власні кошти за допомогою безготівкових розрахунків: 12,8% оплачують товари та послуги у мережі POS-терміналів, понад 8,2% клієнтів сплачують за товари та послуги через Інтернет-банк Приват24, майже 3,5% клієнтів користуються для оплати товарів терміналами самообслуговування та послугою «Регулярні платежі». Понад 55% клієнтів банку покі що витрачають кошти з карток, отримуючи готівку в банкоматах, ще 20,5% власників карток ПриватБанку отримують готівку в касах банку.

 
вул. Грушевського, 1д, м. Київ 01001, Україна
Phone: (380) 562-390-000
Fax: (380) 562-390-271
E-mail:
Web:

Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK
  

Achtung! Please be polite! Although that modertors of this web-portal are excessively democratic, any unethical, unqotable or just rude expressions, which abuse other visitors of this web site, can be deleted. Also will be deleted any spam and public comments with private phone numbers.