Трансгенів на українських прилавках стає все більше
  
NEWSru.ua

Результати лабораторної перевірки показали, що в Україні трансгенних продуктів стає все більше. Згідно з аналізом «Укрметртестстандарта», третина випробуваних пельменів і варених ковбас відомих вітчизняних виробників містять ГМО (генно-модифіковані організми), повідомляє 7 квітня газета «Дело».

В той же час уряд до цього часу не ввів обов'язкове маркірування продукції, що містить ГМО. Як повідомили журналістам в Держспоживстандарті, проект постанови про маркірування вже давно розроблений і документ вже навіть двічі був спрямований на узгодження всім профільним міністерствам.

Після внесення всіх правок, 22 лютого, проект постанови був направлений до Кабінету Міністрів. "Але уряд із незрозумілих причин не поспішає виносити цей документ на своє засідання", — наголошує видання.

Нагадаємо, 1 серпня 2007 року Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою з 1 листопада має бути введене маркірування трансгенних продуктів із вмістом ГМО вище 0,9%. На упаковках мало б з'явитися попередження про можливу небезпеку трансгенних продуктів для здоров'я, а продаж дитячого харчування, що містить ГМО, мав бути повністю заборонений.

Проте в кінці жовтня Міністерство охорони здоров'я запропонувало скасувати цей документ, мотивуючи своє рішення тим, що введення маркірування перешкодить Україні вступити до Світової організації торгівлі.

Як відомо, дійсно, за відміну маркірування у складі робочої групи зі вступу до СОТ виступали США — які входять до п’ятірки країн-лідерів з вирощування генно-модифікованих організмів.

21 листопада уряд Віктора Януковича взагалі скасував введення маркірування, і доручив Мінохоронздоров'я, Держспоживстандарту, Мінагрополітіки, Міністерствам освіти, науки і охорони навколишнього середовища до 25 грудня 2007 року розробити нові законопроекти з маркірування продуктів харчування з ГМО.

Результати аналізу «Укрметртестстандарту»: продукти з ГМО на українському ринку

Молекулярна лабораторія «Укрметртестстандарта» провела аналіз насамперед пельменів і варених ковбас: саме у ці продукти, як відомо, виробники додають сою, яка і піддається генній модифікації.

Третина випробуваних продуктів містили ГМО. Зокрема, вміст трансгенів був виявлений в курячих пельменях «Премія», «Вечорниці» і «Три ведмеді». Причому в останніх вміст ГМО перевищував 5%. Більше 5% змісту трансгенів лабораторія виявила і у вареній ковбасі «Дитяча куряча» виробництва дніпропетровського ТОВ «Алан». У сардельках «Малюк» цього ж виробника також були трансгени. Після перевірки варених ковбас семи виробників трансгени знайшли тільки в одній — «Краківська шинка». Причому на упаковці назви і адреси виробника не було. Не порадували і вареники з м'ясом від компанії "Похитайло". У них лабораторія також виявила високий відсоток вмісту ГМО, пише "Дело".

Проте виробники заперечують ці звинувачення. Так, головний технолог компанії «Похитайло» Сергій Нечипорук взагалі назвав аналізи необ'єктивними. «Наша компанія купує м'ясо у постачальників, які представляють всю необхідну документацію про санітарний контроль. Ми не використовуємо трансгени у виробництві. Я не знаю, звідки узялися такі показники», — заявив він.

Заступник генерального директора компанії «Дольче Віта» Світлана Гомонюк вважає, що 0,47% ГМО, які «Укрметртестстандарт» виявив в пельменях «Вечорниці», безпечні. За її словами, компанія не може повною мірою відповідати за даний аспект якості продукції, адже аналізи на вміст трансгенів досить дорогі.

«Це повністю на совісті постачальників м'яса, які надають всі необхідні документи. Іноді дійсно в партію може потрапити ГМО. В основному це соєвий концентрат», — пояснює Гомонюк.

Технолог компанії «Три ведмеді» Тетяна Сухенко зазначила, що у них є «гігієнічні висновки Мінохоронздоров'я, ми постійно стежимо за якістю нашої продукції, і тут такі дані».

Вона розповіла, що результати аналізу викликали серйозне занепокоєння в компанії, і технологи звернулися до «Укрметртестстандарту» з проханням провести повторні дослідження. «При повторних аналізах трансгени в пельменях виявлені не були», — стверджує Сухенко.

Ризик вживання трансгенів

Генетично модифіковані організми — продукти харчування і живі організми, створені за допомогою генної інженерії, тобто «вмонтування» до їх генотипів чужорідних генів.

Головним аргументом прихильників генетичної модифікації є вдосконалені характеристики отриманих рослин, тварин і мікроорганізмів. Так, генетично модифіковані рослини стійкіші до збудників інфекційних захворювань, вони довше зберігаються і володіють підвищеною стійкістю до дій стресів навколишнього середовища (засухи, заморожування і засолення ґрунтів). Генетична модифікація тварин дозволяє спростити утримання, прискорити зростання і поліпшити смакові якості м'яса і молочних продуктів.

В той же час наслідки від споживання ГМО недостатньо вивчені і, на думку авторитетних учених, можуть викликати різні захворювання у людей. Так, за даними Держспоживнагляду, ГМ-продукти можуть викликати алергію, порушення обміну речовин, хвороби шлунку. З розряду віддалених можливих наслідків — мутагенні. Але вони так і залишаються невивченими.

І поки безпека ГМО не буде доведена всіма можливими способами, трансгени розглядатимуться як потенційно небезпечні для здоров'я людей.

Продукти, в яких найбільша вірогідність змісту генетично модифікованих організмів — це картопля, кукурудза, помідори, морозиво, шоколад, а також крохмаль, соєва мука, томатна паста тощо.


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK