Україна купить у Китаю 20 тис тонн гречаної крупи, аби знизити ціни на внутрішньому ринку
  
Интерфакс-Украина

Україна має намір завезти з Китаю 20 тис тонн гречаної крупи, повідомив директор департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства агарової політики і продовольства Анатолій Розгон. «Ведуться переговори, найближчим часом українська делегація поїде до Китаю. Є попередня домовленість про ввезення з цієї країни 20 тис тонн гречки до України», – сказав він на прес-конференції в п’ятницю, 28 січня, передає «Інтерфакс-Україна».

Розгон повідомив, що, згідно з попередніми підрахунками, відпускна ціна на китайську гречку в Україні становитиме 10-11 грн/кг.

«Це відповідь уряду тим, хто лобіює і підтримує зростання цін на гречку. Хай вони зі своєю гречкою і залишаться», – сказав він.

Розгон уточнив, що гречку з Китаю завозитиме або Державна продовольчо-зернова корпорація, або ТОВ «Хліб Інвестбуд».

Він зазначив, що вартість гречки, що сформувалася в Україні, є завищеною. За інформацією Мінагропроду, собівартість гречки цього року становить 1747 грн/тонна проти 1505 грн/тонна в 2009 році.

Директор департаменту також повідомив, що Аграрний фонд купить за форвардними контрактами 20-25 тис тонн гречки для створення стабілізаційного фонду з метою запобігання ціновим коливанням і підтримки вирощування гречки цього року. За словами Розгона, Мінагропрод очікує розширення посівів гречки в 2011 році з торішніх 200 тис га до 300 тис га.

Як повідомлялося, виробники гречаної крупи стримують її продаж через заходи державних контролюючих органів, що вживаються задля недопущення зростання цін на неї, повідомляють експерти ринку. «Гречка в Україні є, але, зважаючи на посилений контроль за її продавцями, ті змушені торгувати нею напівлегально, нагнітаючи ажіотаж», – йдеться в повідомленні Української аграрної конфедерації (УАК).

За інформацією конфедерації, ринок гречаної крупи поступово йде в «тінь». Як наголошується в повідомленні, на вітринах оптових баз переважно вартість гречки не вказується, але з-під прилавка дрібнооптову партію гречаної крупи можна придбати за ціною, що сягає 18 грн за кілограм.

З другого півріччя 2010 року в країні спостерігалося зростання цін на гречку, викликане дефіцитом внутрішнього ринку.

В результаті скорочення посівних площ під гречкою в Україні останніми роками спостерігається істотне скорочення пропозиції цієї культури. У 2010 році виробництво гречки, на думку експертів, становило 133 тис тонн, а її залишки на 1 липня 2010 року становили лише 8,4 тис тонн проти 29,5 тис тонн роком раніше. При цьому загальний попит на гречку в 2010/2011 маркетинговому році уряд України раніше оцінював в 214 тис тонн, зокрема 183 тис тонн – для споживання населенням.


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK