NASA розповіло про успіхи в дослідженні місії людини на Місяці.Прогресу вдалося досягти завдяки суперкомп’ютеру виробництва Hewlett
  
Автор:

NASA використовує суперкомп’ютер HPE для моделювання відділення стартового прискорювача та середовища запуску місії «Артеміда», що відбудеться в Космічному центрі імені Джона Кеннеді у 2024 році;

Компанія HPE також збільшила обчислювальну потужність суперкомп’ютера NASA Aitken за допомогою систем HPE Apollo.

Суперкомп’ютер NASA Aitken забезпечує можливість моделювання, допомагаючи проводити дослідження, критично важливі для безпечного й успішного польоту в космос, зокрема для наступної подорожі на Місяць у 2024 році. 

У листопаді компанія Hewlett Packard Enterprise (HPE) повідомила, що NASA прогресу в дослідженнях, пов’язаних із майбутньою висадкою людини на Місяці. Космічна агенція здійснила складне моделювання на , який працює на платформі HPE. Нове дослідження, що відтворило відділення стартового модуля та середовища запуску в Космічному центрі імені Джона Кеннеді, допоможе інженерам NASA підготуватися до безпечного й успішного польоту в космос у межах місії NASA «Артеміда», яка має розпочатися у 2024 році.

HPE також оголосила про модернізацію суперкомп’ютера NASA Aitken системами HPE Apollo, спеціально розробленими для інтенсивних обчислювальних завдань із моделювання та імітації. Збільшення обчислювальної потужності, яке відбудеться в січні 2021 року, підтримає постійні дослідження NASA, присвячені обчислювальній гідродинаміці (CFD) — критично важливій для розуміння аеродинамічних процесів галузі.

«Ми в HPE надихаємося результатами наукових досліджень, для яких використовують наші високопродуктивні обчислювальні технології. Учені та інженери з Дослідного центру Ames у NASA продовжують розширювати межі своїх досліджень, розвиваючи технології космічних польотів, — сказав Білл Маннел, віцепрезидент і генеральний менеджер HPC у HPE. — Ми маємо честь співпрацювати з NASA й відігравати історичну роль, вдосконалюючи суперкомп’ютер NASA Aitken за допомогою систем HPE Apollo. Це сприятиме кращому розумінню процесів, пов’язаних із запуском космічної місії, і допоможе безпечно висадити першу жінку та наступного чоловіка на Місяць».

Суперкомп’ютер NASA Aitken збільшує обчислювальну потужність та ефективність

Суперкомп’ютер NASA Aitken був створений HPE в серпні 2019 року для підтримки місій NASA. Зокрема, для досліджень, пов’язаних із Місячною програмою «Артеміда» — місією з висадки першої жінки й наступного чоловіка на місячний регіон Південний полюс у 2024 році.

NASA Aitken розміщений у першому з 12 комп’ютерних модулів Модульного суперкомп’ютерного центру (MSF), створеного NASA та HPE для підвищення ефективності високопродуктивних обчислювальних систем шляхом значного скорочення споживання електроенергії та води. Зрештою суперкомп’ютер NASA Aitken протягом першого року роботи використав лише 16 % енергії для охолодження від загальної споживаної потужності обчислювальної системи й у такий спосіб заощадив понад 100 тисяч доларів (1,4 мільйона кіловат-годин). Завдяки технологіям економії води, яка використовується для охолодження суперкомп’ютера, вдалося заощадити понад 91 % об’єму порівняно зі стандартними витратами, що складало понад 1 мільйон галонів води на день.

Суперкомп’ютер розширить свої можливості за допомогою систем HPE Apollo з процесорами AMD EPYC 2-го покоління, що збільшить обчислювальну потужність для підтримки поточних досліджень.

Суперкомп’ютер NASA Aitken демонструє прогрес у дослідженнях заради повернення людей на Місяць

Суперкомп’ютер NASA Aitken уже допоміг дослідникам досягти успіхів у межах програми «Артеміда».

Формування аеродинамічної бази даних можливих подій під час відділення ступенів «Артеміди». Інженерам NASA потрібно розуміти, що може статися під час відділення стартового прискорювача від ядра ракети «Артеміда». Це розуміння є критично важливим для безпеки екіпажу й успіху місії. NASA припускає, що два твердопаливні стартові прискорювачі, розроблені для програми, можуть вразити центр ядра або зіштовхнутися один з одним під час від’єднання.

Щоб імітувати та моделювати всі змінні під час відділення ступенів для місії «Артеміда», NASA створило базу аеродинамічних даних, яка продемонструє можливе розташування стартових прискорювачів під час відділення. Застосувавши інструменти обчислювальної гідродинаміки (CFD) за допомогою суперкомп’ютера NASA Aitken і врахувавши 22 траєкторії вихлопу ракет двигуна, дослідники сформували базу даних. Вона складається з 13 незалежних змінних для моделювання всіх можливих подій під час відділення ступенів. Із проєктом можна ознайомитися .

Розширення можливостей суперкомп’ютера NASA Aitken дає змогу отримати ще більш детальні та вичерпні бази даних, а отже, підвищити точність аналізу задля більшої безпеки польоту.

Розрахунки середовища пуску та імітація старту в Космічному центрі імені Джона Кеннеді. Команда НАСА із запуску й аеродинаміки транспортних засобів (LAVA) використовує суперкомп’ютер NASA Aitken, застосовуючи інструменти обчислювальної гідродинаміки (CFD) для моделювання хвиль і їхньої взаємодії з ракетою-носієм з метою вивчення будь-якої потенційної небезпеки для місії.

Поточний аналіз допомагає інженерам NASA вдосконалити дизайн середовища запуску. Завдяки розширеним можливостям суперкомп’ютера Aitken дослідники отримають додаткову обчислювальну потужність, щоб доопрацювати дизайн стартової платформи для системи космічного старту. Із проєктом можна ознайомитися .


Отправить на E-mailОтправить на E-mail   Версия для печатиВерсия для печати
Комментарии(0)

Пока комментариев нет… Будьте первым кто оставит комментарий по этой теме!

или
Вы можете войти с помощью:
Войти с Facebook Войти с Google Войти с ВКонтакте