Картопляні чіпси — помста червоношкірих | |
Наука и жизнь |
Потім чіпси стали фасувати в пакетики і продавати поза рестораном, спочатку тільки в Саратога-Спрінгс, а потім і по всій Новій Англії (шість штатів на північному сході США, які вважаються «історичним центром» країни). Запальний індіанець пішов з готельного ресторану і відкрив власний, з неодмінними «Саратогськими стружками» в меню. Кілька десятиліть бульби чистили і стругали вручну, поки в двадцятих роках XX століття не з’явилися механічні картофелечистки і картофелерізка. Вони сприяли здешевленню і поширенню чіпсів. Незабаром комівояжер Герман Лей на своєму «фордику» став вивозити апетитну закуску за межі Нової Англії, а потім заснував фірму, яка виробляє в основному чіпси (пакетики з помітним написом «Lay’s» тепер знайомі і нам). Цікаво, що чіпси цієї фірми стали першим харчовим продуктом, який почав продаватися по всій території США, — всякі там «коли» вийшли на загальноамериканський ринок пізніше. У наш час багато марок чіпсів робляться вже інакше. Картопля або кукурудзяні зерна з різними добавками (сухе молоко, сир, часник, перець, смакові екстракти) перетворюють в тісто, а з нього формують тонкі кружальця, квадратики, «хмиз» або більш вигадливі фігури, які потім обсмажуються в маслі.
|
Tweet |
|