Вмикайте інтернет: Угода про регіональний роумінг дозволить суттєво знизити вартість послуг у роумінгу для українців, які подорожуют
  

Послуги стільникового зв’язку у роумінгу залишаються доволі дорогими для більшості українців. Але вже невдовзі оплата дзвінків та мобільного інтернету у деяких країнах-партнерах ЄС стане мінімально низькою для всіх мандрівників з України. Пояснюємо, як зміняться умови роумінгу для українців та як ви зможете цим скористатися.

Якщо сьогодні ви поїдете в будь-яку європейську країну та спробуєте скористатися звичайними послугами свого мобільного інтернету (як, наприклад, перегляд Netflix чи стрімінг відео на YouTube), — ви будете неприємно здивовані станом коштів на своєму рахунку.

Ця ситуація пояснюється одразу декількома факторами: по-перше, завжди треба обережно користуватися мобільним інтернетом у інших країнах, враховуючи умови та вартість послуг місцевих операторів; по-друге, українці досі мусять платити необґрунтовано великі гроші за послуги зв’язку у роумінгу.

Але маємо гарні новини: у найближчі декілька років послуги роумінгу для українців стануть настільки ж зручними і дешевими, як і послуги звичайного мобільного зв’язку всередині нашої країни. Завдяки ініціативі EU4Digital та Угоді про регіональний роумінг, ціни на мобільний зв’язок між Східними країнами-партнерами — Вірменією, Азербайджаном, Грузією, Республікою Молдова та Україною — знизяться майже на 90%.

Пояснюємо, на якому етапі перебуває впровадження цієї Угоди, де саме українці зможуть користуватися дешевим роумінгом та коли вартість послуг зв’язку у інших країнах не буде відрізнятись від вітчизняних мобільних тарифів.

Які правила роумінгу діють у ЄС та коли до них приєднається Україна?

Будь-який користувач мобільного зв’язку, котрий хоча б раз був за кордоном, так чи інакше стикався з послугами роумінгу.

У перекладі з англійської «roaming» означає бродити або мандрувати. Перебуваючи поблизу кордону України з іншими державами або вмикаючи свій телефон на території будь-якої країни ви одразу ж отримаєте SMS-повідомлення з тарифами місцевого роумінгу та доступними для вас послугами.

Технічно роумінг діє наступним чином: завдяки одному зі стандартів зв’язку (GSM, CDMA, UMTS абл iDEN) телефон під’єднується до локального покриття та забезпечує усі послуги, передбачені вашим домашнім оператором. Отже, вартість послуг в роумінгу залежить від умов співпраці вашого домашнього оператора з оператором місцевого мобільного зв’язку.

Наприклад, українці, які користуються Kyivstar, Vodafone або Lifecell можуть отримати послуги зв’язку у більшості країнах світу через популярних місцевих операторів: T-Mobile, Orange, O2, Telecom, AT&T, Sprint, Verizon, того ж Vodafone та інших.

Вважається, що перші послуги роумінгу з’явились у Скандинавських країнах на початку 1980-х та розповсюдились по всьому світу на початку 1990-х.

Сьогодні завдяки угодам та співробітництву різних країн ціни на роумінг для громадян тієї чи іншої держави можуть кардинально відрізнятись. До прикладу, завдяки так званому «Євротарифу», останні декілька років жителі більшості країн ЄС мають фіксовану вартість послуг з роумінгу у сусідніх країнах та можуть вільно користуватися мобільним зв’язком на території Европи.

За словами Елізабет Фелбер та Іоанни Худалакі, співголів Робочої групи з міжнародного роумінгу Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (ОЄРЕК), роумінг як вдома — це великий успіх. «Регулярний збір даних ОЄРЕК свідчить про значне збільшення використання роумінгу завдяки скасуванню бар’єрів зв’язку. Регулювання роумінгу ще більше зміцнило Єдиний європейський ринок. Це не тільки на користь споживачам, але й корисно для суспільства та економіки в кожній окремій країні-члені та в цілому в ЄС», — сказали співголови ОЄРЕК.

Це ті переваги, до яких Україна сподівається отримати доступ найближчим часом.

Що таке Угода про регіональний роумінг?

Нещодавно команда EU4Digital з питань Правил Телекому та представники Східних країн-партнерів домовились підписати Угоду про регіональний роумінг восени 2021 року.

Ця Угода передбачає поступове зниження тарифів на роумінг для громадян країн-підписантів (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова та Україна) у найближчі декілька років. Йдеться про значне зниження вартості послуг на вхідні та вихідні голосові дзвінки, відправку SMS-повідомлень, а також користування послугами мобільної передачі даних.

За планом, протягом 2021 року міністри перелічених Східних країн-партнерів мають внести поправки до законів та підзаконних нормативних актів, необхідних для впровадження підписаної Угоди; а вже з початку наступного року вона набуває чинності, що дозволить громадянам України платити менше за послуги мобільного зв’язку у роумінгу.

Протягом 2023−2025 ціни на роумінг для українців будуть знижуватися згідно запропонованого Угодою плану, а до кінця 2026 року плата за роумінг для споживачів має скоротитись на 87%.

«Наприкінці цього періоду в 2026 р. очікується, що роздрібні ціни на послуги роумінгу в Східних країнах-партнерах будуть знижені для споживачів на 87%. Загальний позитивний вплив оцінюється в 4,6 млн євро, що свідчить про різницю між великою кількістю споживачів та втратами доходів операторів мобільного зв’язку», — зазначають ініціатори угоди з команди EU4Digital.

Важливий перший крок

«Підписання цієї Угоди є першим етапом у реалізації регіональної Ініціативи України щодо зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу з ЄС, над якою ми працюємо з 2015 року. Рух до створення спільного простору роумінгу з ЄС є поетапним процесом, основне завдання якого — впровадження відповідних норм права ЄС, що стосується роумінгу. Укладання Угоди — перший крок на шляху до зниження тарифів на послуги роумінгу з ЄС між країнами Східного партнерства, враховуючи Україну, та Європейським Союзом», — пояснює керівник експертної групи з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Міністерства цифрової трансформації Україні Юлія Гаряча.

Ця Угода, пояснює Домбровскіс, охоплює як взаємодію між користувачами, так і взаємодію між операторами, що є ключовим для її реалізації та забезпеченні всіх переваг для громадян Східних країн-партнерів.

«Зміни найшвидше відчують клієнти: під час подорожей між країнами-партнерами вони зможуть користуватися своїми мобільними телефонами та залишатись на зв’язку, не шукаючи будь-яких альтернатив, що дозволить отримувати вигоду від значно нижчих цін на тарифи», — запевняє представник EU4Digital.

Програма EU4Digital просуває ключові сфери цифрової економіки та суспільства відповідно до норм та практики ЄС. Програма реалізується консорціумом на чолі з EY разом із Action Global Communications та CEPS.

Метою Програми EU4Digital у галузі телекомунікацій є підтримка роботи, пов’язаної з міжнародним роумінгом, та потенційної угоди про спільний міжнародний роумінговий простір між шістьма країнами-партнерами. Вона також сприяє зміцненню незалежності національних органів регулювання електронних комунікацій, а також підтримує надання ресурсів спектру для кращої доступності та якості мобільних послуг.

Угода про регіональний роумінг (RRA) забезпечить гармонізацію нормативної бази та істотне зниження цін на роумінг між шістьма Східними країнами-партнерами. Це дозволить користувачам роумінгу мати доступ до дешевшої послуги роумінгу в регіоні. Згідно з даними Дослідження роумінгу EU4Digital (2019), очікується зниження середньої ціни більше ніж на 80%.


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK