December 1, 2008
  
Author:

Терещенко М.К.

Уродинамічні дослідження(УДД).

 

В Універсальній клініці « Оберіг» почали виконуватися уродинамічні дослідження(УДД) на сучасному апараті DELPHIS IP (Laborie Medical Technologie ,Kanada), що дає унікальну можливість об’єктивно математично оцінювати  та діагностувати різні  розлади сечовипускання. УДД має величезне значення в вирішенні діагностичних проблем урології та урогінекології,  особливо стресового нетримання сечі(НС).

 

Уродинамічні дослідження являються невідємною частиною програми обстеження пацієнтів з різними захворюваннями, проявом яких являються так звані симптоми порушення функції нижніх сечовивідних шляхів.

 Уродинамічне дослідження показано хворим, які мають слідуючі проблеми:

·       прискорене денне сечовипускання;

·       ніктурія (необхідність один раз и більше в ночі помочиться);

·       ургентність (раптовий нестерпний, важко стримуваний позив на сечовипускання);

·       нетримання сечі;

·       слабкий струмінь, розбризкування струменя, уривчастість, напруга при сечовипусканні і термінальне виділення сечі по краплях;

·       відчуття неповного спорожнення і підкапування після сечовипускання.

 

Таким чином, коло пацієнтів, котрим на тому чи іншому етапі діагностичного пошуку проводять уродинамічне дослідження, досить широке: це і чоловіки з доброякісною гіперплазією передміхурової залози, хронічним простатитом, стриктурами уретри, і діти з енурезом та міхурові-сечовивідними рефлюксами, і пацієнти з нейрогенними розладами сечовипускання, особливу увагу притягнено до жінок з нетриманням сечі. У випадках нетримання сечі уродинамічні дослідження являються не тільки важливим інструментом діагностики, але й критерієм вибору тактики лікування та об’єктивного спостереження за його результатами.

Обов’язковим проведенням дослідження уродинаміки являється в випадках, якщо:

·       первинне обстеження не дало переконливого діагнозу;

·       проведене консервативне лікування було не ефективним (мінімальний ефект);

·       можлива нейрогенна причина порушення;

·       планується оперативне лікування.

 

Елементами « правильної» уродинамічної практики являються:

·       визначення чітких показань до обстеження,

·       проведення точних вимірів з контролем якості дослідження та повним документуванням,

·       критичний аналіз результатів з послідуючим звітом,

·       дотримання послідовності: анамнез- оцінка симптомів- фізикальний огляд- щоденник сечовипускання( 72год.)- вільна урофлуометрія(УФМ)- визначення об’єму залишкової сечі- цистометрія- дослідження тиск/потік – профілометрія внутрішньоуретрального тиску .

 

Дані УДД допомагають не тільки підтвердити або конкретизувати діагноз нетримання сечі, але й зрозуміти патофізіологію порушення сечовипускання у конкретного хворого. В повсякденній практиці ми рідко зустрічаємо клінічну картину, яка б не потребувала детальної інтерпретації. Дуже часто на підставі тільки первинного огляду, що включає в себе опитування, огляд та проведення проб, неможливо визначити найбільш ймовірну причину розладу та підійти до переконливого попереднього діагнозу.

 

Таким чином, УДД є необхідним діагностичним тестом для визначення патофізіологічних чинників будь-якого порушення сечовипускання.

В країнах Європи УДД є обовязковою  процедурою, призначеною чинним законодавством охорони здоровя, при вирішенні питання оперативного лікування для жінок з нетриманням сечі.

 

Для отримання більш детальної інформації, Ви можете завітати до нашої клініки, або зайти на наш сайт www.oberigclinic.com

 

 

 


Send by E-mailSend by E-mail   Print versionPrint version
Comments(0)

No comments yet… Be the first to leave comment on this topic!

or
You may sign in using:
Enter with Facebook Enter with Google Enter with VK