Молоко незбиране і молоко питне з підвищеним вмістом білка!
  
Автор:
До уваги керівників молочних підприємств!
НОВЕ – ЦЕ ГАРНО ЗАБУТЕ СТАРЕ!!!
За радянських часів у всіх нормативних документах на молоко передбачалось доведення його до стандартних показників шляхом нормалізації сухим молоком тощо, особливо в зимово-весняний період. Всім фахівцям відомо, що в цей період фізіологічно вміст білка в свіжовидоєному коров"ячому молоці значно знижується!!! Це науково доведений і історично давно відомий факт для ФАХІВЦІВ.
Разом з тим, ДСТУ 2661 не передбачає ніяких заходів для забезпечення стандартного вмісту білка, який нормується в готовому в продукті.
На замовлення підприємств галузі розроблено види молока із стандартизованим підвищеним вмістом білка. В зимово-весняний період не обійтися без корегування вмісту білка сухими білковими молочними складовими, бо в один прекрасний день може і не прибути молоко з потрібним вмістом білка ( згідно з вимогами ДСТУ 2661....)
Як альтернативу питному молоку за ДСТУ 2661 – пропонується виробляти молоко питне із підвищеним вмістом білка, (стандартизоване – на 0,2 % більше білка ніж за ДСТУ 2661, шляхом відповідної нормалізації). ТУ містить як види молока за всіма показниками якості, безпеки, використаної сировини і всіх інших без виключення вимог, приведені до вимог ДСТУ 2661, так і додатково види з підвищеним вмістом білка.
Оскільки кальцій є природною складовою білкуа, як комплексної сполуки, то підвищений вміст білка забезпечує підвищений вміст кальцію в продукті. Назва такого молока може бути уточнена: " з підвищеним вмістом білка і кальцію».

Актуальна розробка до існуючих за ДСТУ 2661 видів питного молока, доповнення інших видів питного та незбираного молока, а саме
– молока з природним підвищеним вмістом білка;
та
– молока з підвищеним вмістом білка, шляхом нормалізації молочним білком та молочними продуктами, що його містять, концентратами молочних білків, сухим молоком тощо.
Назви всіх видів молока аналогічних ДСТУ 2661 та додаткових видів з підвищеним вмістом білка наведено нижче в прикладах маркування.

Затверджені Технічні умови (далі за текстом ТУ) поширюються на молоко коров’яче питне та молоко коров’яче з підвищеним вмістом білка (в т.ч. на молоко коров’яче питне з підвищеним вмістом білка та на молоко коров’яче з підвищеним вмістом білка незбиране) – далі за текстом – молоко питне та молоко з підвищеним вмістом білка), що виробляють із молока коров’ячого, яке підлягало нормалізації (окрім незбираного), температурному обробленню, пакуванню до або після оброблення, охолодження до заданих режимів та призначене для безпосереднього вживання в їжу для харчування населення, в т.ч. для дітей від 3 років дошкільного і шкільного віку (в т.ч. для дитячих установ) та дорослих.
Приклад позначення під час замовлення та при маркуванні:
«Молоко коров’яче* питне пастеризоване з масовою часткою жиру 2,5 % **/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004»;
«Молоко коров’яче* питне пряжене з масовою часткою жиру 2,6 % **/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004»;
«Молоко коров’яче* питне стерилізоване з масовою часткою жиру 2,7 % **/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004»;
«Молоко коров’яче* питне пряжене стерилізоване з масовою часткою жиру 2,8 % **/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004»;
«Молоко коров’яче* з підвищеним вмістом білка питне пастеризоване з масовою часткою жиру 3,2 % **/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004
«Молоко коров’яче* питне з підвищеним вмістом білка пряжене 4,0 % жиру**/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004»;
«Молоко коров’яче* питне з підвищеним вмістом білка стерилізоване з масовою часткою жиру 3,4 % **/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004»;
«Молоко коров’яче* питне з підвищеним вмістом білка пряжене стерилізоване з масовою часткою жиру 2,8 % жиру**/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004»;
«Молоко коров’яче* незбиране з підвищеним вмістом білка пастеризоване не менше 3,4 % жиру**/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004
«Молоко коров’яче*питне пастеризоване розливне 2,5 % жиру**/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004»;
«Молоко коров’яче* з підвищеним вмістом білка питне пастеризоване розливне 3,2 % жиру**/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004»;
«Молоко коров’яче* з підвищеним вмістом білка незбиране пастеризоване розливне не менше 3,4 % жиру**/. ТУ У 15.5-19492247-025-2004».
Примітка 1. */Згідно з вимогами пункту 5.2.3 ДСТУ 7170 слово «коров’яче» в маркуванні дозволено не вказувати.
Примітка 2. **/Замість слів: «…% жиру», можуть бути вказані слова: «з масовою часткою жиру….%», « Масова частка жиру …%».
Примітка 3. Дозволено при маркуванні змінювати порядок слів в назві продукції в довільному порядку.
Дозволено назву уточнювати відповідно до вимог підрозділу ТУ згідно повного асортименту.
Дозволяється доповнювати назву молока питного та молоказ підвищеним вмістом білка назвою торгової марки, або частиною її назви, або власною (фантазійною) назвою, знаком для товарів та послуг (при наявності), прийнятими на підприємстві-виробнику в установленому порядку у відповідності з чинним законодавством.
Надана можливість виробництва молока в транспортній тарі, цистернах, автоматах для розливу молока і реалізації на підприємствах ресторанного господарства, роздрібеної та оптової торгівлі. Строки придатності погоджує виробник при отримуванні Висновку МОЗУ на готову продукцію.
Колеги, будьте уважні і готові до щорічних прогнозованих кроків МАТІНКИ-ПРИРОДИ!
Забезпечте собі роботу в прогнозованих умовах!!! з непрогнозованими перевірками вмісту білка в молоці!!! Краще подумати «ДО ТОГО», ніж розбиратися «ПІСЛЯ ТОГО».
Всі хто працює за ТУ У 15.5-19492247-025-2004, замовляйте готові зареєстровані 20 грудня 2012 р. зміни №2 до ТУ і ТІ. Замовляйте роботи по вдосноналенню технології молока та молочних продуктів, використовуйте нові можливості для роботи в законодавчому просторі!!!
Науковий керівник розробки, кандидат технічних наук,
лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки,
E mail: 5464348@i.ua Тел.: +38-050-355-39-22,
+38-098-398-50-70, +38-063-15-88-288 Галина Петрівна Дмитровська

Отправить на E-mailОтправить на E-mail   Версия для печатиВерсия для печати
Комментарии(0)

Пока комментариев нет… Будьте первым кто оставит комментарий по этой теме!

или
Вы можете войти с помощью:
Войти с Facebook Войти с Google Войти с ВКонтакте