МОЛОКОВМІСНІ ПРОДУКТИ: НАПОЇ, КОКТЕЙЛІ, ЗГУЩЕНІ, ЗАГУЩЕНІ продукти, ЖЕЛЕ, КРЕМИ, ПАСТИ, ПУДИНГИ, СУФЛЕ
  
Автор:
Нова розробка 2011 р ПРОДУКТИ МОЛОКОВМІСНІ ТЕРМІЗОВАНІ ТУ У 15.8-24368458-008:2011
Науковий керівник розробки Дмитровська Галина Петрівна
Тел. моб.: 050-355-39-22, 098-398-50-70, 063-15-88-2-88
Особиста електронна пошта: 5464348@i.ua

ТУ У 15.8-24368458-008:2011 «Продукти молоковмісні термізовані»
та Технологічна інструкція з їх виробництва, ТІ ТУ У 15.8-24368458-008:2011

Фахівцями Національного університету харчових технологій на замовлення «П І І Г.К.Хан і Ко. Київ» і підприємств галузі розроблено ТУ У 15.8-24368458-008:2011 «ПРОДУКТИ МОЛОКОВМІСНІ ТЕРМІЗОВАНІ». Сфера застосування – НД – для харчової промисловості та ресторанного господарства, продукція для харчування населення. Продукція призначена для харчування населення та для використання в харчовій та переробній промисловості та в ресторанному господарстві, в т.ч. в якості наповнювачів чи готових продуктів.
ТУУ розроблено в зв’язку з необхідністю розширення асортименту молоковмісних продуктів, які виготовлялися підприємствами галузі протягом останніх п’ять років за технічними умовами з обмеженим асортиментом за вмістом жиру і видом теплової обробки (заявником апробовані технології в умовах молочної промисловості за чинними ТУ У 15.5-19492247-004-2002 «Продукти кисломолочні та кисломолочно-рослинні: десерти, креми, пудинги, суфле, пасти, соуси, муси, коктейлі» та ТУ У 15.5-19492247-004-2002 «Продукти на основі молока», розробником яких є НУХТ). «П І І Г.К.Хан і Ко. Київ» спільно з НУХТ та підприємствами галузі відпрацьована технологія отримання аналогічних термізованих питних видів молоковмісної продукції та густих, згущених і загущених та варених видів, із відповідними строками придатності за ТУ, за якими працюють підприємства, за рахунок вдосконалення операцій по підбору якісної сировини і її технологічної обробки. Розроблений проект НД викладено з врахуванням вимог чинного законодавства. Термінологія, яка використана у назвах продукції і операціях технологічних процесів відповідає чинним нормативним документам стосовно питних продуктів (в т.ч. напоїв, коктейлів та густих: желе, кремів, паст, пудингів, суфле, згущених та загущених (ДСТУ2212:2003, ДСТУ 7170:2010, ДСТУ 4324:2004), а показники якості і безпеки передбачено з урахуванням медико-біологічних вимог чинного законодавства на відповідні питні продукти – молоко коров’яче питне (ДСТУ 2661:2010) та молоко згущене з цукром (ДСТУ 4274:2003) та згущене з цукром та какао (ДСТУ 4275:2003). При цьому для конкурентоспроможності підприємств враховано зарубіжний досвід виготовлення такої продукції, в тому числі із заміною молочного жиру і/або білку, тому розширені можливості її виготовлення за вмістом жиру від нежирних, та масової частки (м. ч.) жиру від 1 % до 45%. В разі використання цукру, вміст сахарози: для питних –– м. ч. не більше 20%, – в разі використання: для желе, кремів, паст, пудингів, суфле – м.ч. не більше 45 %, для згущених без цукру і загущених без цукру – вміст сахарози не нормовано, для згущених з цукром (в т.ч. варених) – м. ч. сахарози не менше 43,5 %, для загущених з цукром (в т.ч. варених) – м. ч. сахарози не менше 20 %, солі в разі використання – згідно з рецептурами за фактичною закладкою, але не більше 2%, згідно з рецептурами вміст наповнювачів та інших смакових компонентів, що використовуються в світовій практиці виготовлення таких продуктів, а також з використанням дозволених до використання харчових та технологічних добавок.
Закладені в нормативній документації терміни та визначення, технологічні процеси, показники якості та безпеки відповідають нормативам, встановленим законодавством та чинними ДСТУ та технічними умовами. Вміст сорбінової кислоти Е 200 (в разі застосування) має не перевищувати 1000 мг/кг згущеного продукту, вміст глутамату натрію Е 621 (в разі застосування) має не перевищувати 10000 мг/кг пасти молоковмісної. Передбачено використання сировини (молочної та немолочної: замінників молочного жиру, жиромісткої та білково місткої рослинного та тваринного походження, наповнювачів, в т.ч. смако-ароматичних добавок, харчових і технологічних добавок та сировини, дозволеної до використання у харчовій промисловості. Нормативні посилання наведено згідно з діючими нормативними документами. Асортимент передбачає виготовлення продуктів, а саме питних продуктів, напоїв, коктейлів та густих: желе, кремів, паст, пудингів, суфле, згущених та загущених, як без наповнювачів, так і з наповнювачами, ароматних, з цукром та без цукру, без або з додаванням солі кухонної і/або морської харчової, без та з різними видами дозволених до використання добавок, в т.ч. вітамінів, поліненасичених жирних кислот (омега-3, тощо) та інших, без та із застосуванням добавок і харчових продуктів рослинного та/або тваринного походження, з обов’язковою термізацією в процесі технологічної обробки різними способами з наданням відповідних за ними назв продуктів.
Передбачено термізацію, пастеризацію, пряження, стерилізацію, ультра пастеризацію, згущення вакуум випарюванням, ультрафільтрацією, додаткова обробка без або із збиванням, а також шляхом варки, запікання тощо.
Передбачено технологію з проведенням процесу в звичайних умовах, або умовах асептичного виготовлення, або асептичної розфасовки, пакування у вакуумній упаковці в атмосфері інертного газу чи суміші інертних газів тощо. Згідно з вимогам ДСТУ 7170:2010, передбачено, що вміст молочних компонентів повинен складати не менше 25 % від загальної маси продукту, в тому числі молочного білку та молочного жиру (для продуктів з вмістом жиру понад 1 %) – не менше 25 %. Виготовлення продуктів передбачено з використанням молока, вершків, маслянки, сироватки та інших продуктів їх переробки, та з уточненням відповідно до складу компонентів назв продуктів.
Сировина, методи контролю, маркування, пакування наведено у відповідності з нормативними посиланнями та вимогами чинного законодавства. Вказується про можливість застосування всіх видів дозволеної сировини, вказаної в сфері застосування і в переліку сировини, передбачено використання крохмалів та інших рослинних загущувачів, емульгаторів, стабілізаторів і систем за специфікацією фірми «G. C. Hahn & Co. Stabilisierungstechnik GmbH» /Німеччина/ та тари і пакувальних матеріалів, як вітчизняного виробництва, так і імпортних, дозволених до використання. Умови зберігання та строк придатності, апробовані на виробництві підприємств протягом останніх п’яти років, згідно з вимогами проекту технічних умов уточнюються кожним конкретним виробником при отримуванні висновку на готову продукцію відповідно до конкретних умов виробництва в межах, що є підтвердженими і прийнятними для даної продукції.
НД передбачено, що продукти зберігають на підприємствах-виробниках, маслобазах, розподільчих холодильниках, у торгівельній мережі і підприємствах ресторанного господарства при відповідних умовах зберігання.
Строк придатності продуктів термізованих, а саме пастеризованих і пряжених: напоїв, коктейлів та питних продуктів повинен складати за температури (4+2) ºС не більше 14 діб з дати виробництва.
Строк придатності термізованих напоїв, коктейлів та питних продуктів в герметичній спожитковій та транспортній тарі, а саме: – стерилізованих; – пряжених стерилізованих; – ультрапастеризованих повинен складати за температури в межах від 1 ºС до 25 °С не більше 6 місяців (або 180 діб), а за нерегульованої температури більше 25 °С не більше 3 місяців (або 90 діб) – за відсутності попадання прямих сонячних променів.
Строк придатності термізованих, в т.ч. желе, кремів, паст та термізованих запіканням (пудингів, суфле) за температури в межах від 0 °С до 10 ºС та відносній вологості повітря не вищій ніж 85 % в спожитковій та транспортній тарі повинен складати не більше 2 місяців (або 60 діб).
Строк придатності продуктів термізованих, в т.ч.: згущених, згущених варених, загущених та загущених варених – за температури в межах від 0 °С до 10 ºС та відносній вологості повітря не вищій ніж 85 % з дати виробництва повинен складати: – в спожитковій герметичній тарі не більше 8 місяців (або 240 діб); – в спожитковій негерметичній тарі не більше 6 місяців (або 180 діб); – в транспортній тарі не більше 6 місяців (або 180 діб).
Строк придатності продуктів допускається уточнювати (зменшувати) підприємством-виробником у вказаних межах.
Строки придатності, характерні для даного виду продукції , підтверджено дослідженнями проведеними за участю розробника НУХТ, заявника «П І І «Г.К.Хан і Ко. Київ» при участі підприємств галузі, продукти були апробовані на експериментальній базі «П І І «Г.К.Хан і Ко. Київ» та на базі підприємств галузі.
Технічні умови та технологічна інструкція погоджені Заст. головного державного санітарного лікаря України (Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи « 14 » 10. 2011 р. № 05.03.02-06/100543 та № 05.03.02-06/100544 відповідно), затверджені та зареєстровані в установленому порядку.

Науковий керівник, кандидат технічних наук,
лауреат Державної премії України
в галузі науки і техніки Г. П. Дмитровська

Email: 5464348@i.ua +38-050-355-39-22;
+38-098-398-50-70; +38-063-15-88-2-88;
http://www.favor.com.ua/user/galinadmitrovskaya


Отправить на E-mailОтправить на E-mail   Версия для печатиВерсия для печати
Комментарии(1)
Анонимный комментатор (*.143.200)
ПРОДУКТИ МОЛОКОВМІСНІ ТЕРМІЗОВАНІ ЗГУЩЕНІ ТА ЗАГУЩЕНІ
Г.П. ДМИТРОВСЬКА, НУХТ

• Продукти згущені – молоковмісні та молоковмісні вершкові продукти, термізовані в процесі випарювання вологи з продукту та його згущення у вакуум випарних установках, або одержані внаслідок ультрафільтрування (згідно з п. 3.6 ДСТУ 7170).
• Продукти загущені термізовані – молоковмісні та молоковмісні вершкові продукти, виготовлені шляхом складання суміші відповідно до рецептури з подальшою її термізацією при заданих режимах.
• Продукти варені – молоковмісні та молоковмісні вершкові продукти згущені та загущені, термізовані шляхом відварювання на водяній бані, шляхом автоклавування, безпосередньої обробки парою тощо до надання продукту смаку та кольору вареного карамелізованного продукту.
Згідно з асортиментом передбачено виробництво таких продуктів :
• Згущені термізовані (в процесі згущення вакуум випарюванням):
– продукт молоковмісний згущений: без наповнювачів; з наповнювачами; ароматний;
– продукт молоковмісний вершковий згущений: без наповнювачів; з наповнювачами; ароматний.
• Згущені (вакуум випарюванням чи ультрафільтрацією)
з додатковою термообробкою:
– продукт молоковмісний згущений термізований: без наповнювачів; з наповнювачами; ароматний;
– продукт молоковмісний вершковий згущений термізований без наповнювачів; з наповнювачами; ароматний;
– продукт молоковмісний згущений варений: без наповнювачів; з наповнювачами; ароматний
– продукт молоковмісний вершковий згущений варений: без наповнювачів; з наповнювачами; ароматний.
– молоковмісні згущені та молоковмісні загущені – з вмістом жиру* від 1 % до 20 % включно; а саме: 1,0; 1,5; 2,0; 2,5; 3,0; 3,5; 4,0; 4,5; 5,0; 5,5; 6,0; 6,5; 7,0; 7,5; 8,0; 8,5; 9,0; 9,5; 10; 11; 12; 13; 14; 15; 16; 17; 18; 19; 20.
– молоковмісні вершкові (або з вершками) згущені та молоковмісні вершкові (або з вершками) загущені – з вмістом жиру* від 8,0 до 20 % включно, а саме: 8,0 8,5; 9,0; 9,5; 10; 11; 12; 13; 14; 15; 16; 17; 18; 19; 20.
Примітка. * При маркуванні замість слів: «з вмістом жиру…%.», можуть бути вказані слова: «…% жиру», «з масовою часткою жиру…%», або «жирність ….%», або: «жирністю…%».

Продукти ідентифікують за складом, що забезпечується відповідною технологією виробництва згідно з рецептурою та маркують (3.5) за відповідною до асортименту назвою, яка вказує на вид термообробки та відповідну консистенцію продукту (3.3.1). Наведені в асортименті назви можуть бути додатково уточнені, відповідно до характерних ознак та сировинного складу кожного продукту (ДСТУ 7170).
При маркуванні (3.5) відповідно до асортименту назву: «Продукти молоковмісні» надають продуктам, які містять в своєму складі жири і/або білки немолочного походження, в тому числі замінники молочного жиру і/або замінники молочного білку, рослинні жири і/або рослинні білки, і/або яєчні білки тощо (далі за текстом: жири і/або білки немолочного походження), але в яких масова частка молочних компонентів згідно з рецептурою повинна складати не менше 25 % (ДСТУ 7170). Масова частка молочних компонентів забезпечується технологією виробництва.
У всіх випадках у молоковмісних продуктах масова частка молочних компонентів повинна становити не менше ніж 25 відсотків від загальної маси продукту, в т.ч. масова частка молочного білку повинна становити не менше ніж 25 відсотків від загального вмісту білку в продуктах молоковмісних нежирних; а в продуктах молоковмісних з масовою часткою жиру понад 1 % – масова частка молочного білку повинна складати не менше ніж 25 відсотків від загального вмісту білку та масова частка молочного жиру повинна складати не менше ніж 25 відсотків від загального вмісту жиру. Вказані масові частки молочних білку і/або жиру в готовому продукті забезпечуються технологією виробництва відповідно до рецептур на їх виготовлення, в арбітражних випадках (при розбіжностях із замовником) вміст компонентів встановлюють згідно (5.4) .
При маркуванні (3.5) відповідно до асортименту назву: «Продукти молоковмісні вершкові» – надають молоковмісним продуктам, які містять в своєму складі жири і/або білки немолочного походження, але в яких масова частка вершкових компонентів (молочного жиру і/або вершків і/або вершкового масла і/або інших вершкових продуктів переробки молока і/або переробки вершків тощо) згідно з рецептурою складає не менше 25 % від загальної маси продукту. Склад вершкового продукту забезпечується рецептурою та технологією виробництва.
В разі використання в складі продукту згідно з рецептурою вершків масовою часткою не менше 25 % від загальної маси продукту, дозволено назву «вершковий» замінити на назву: «з вершками».
В разі використання для виготовлення продукту рослинних жирів і/або білків, назву «молоковмісний» дозволено замінювати на назви замінників, але не обов’язково, як наприклад, на назву: «молочно-соєвий» (ДСТУ 7170), «молочно-соєвий вершковий», «молочно-соєвий з вершками», «молочно-кокосовий», «молочно-пальмовий», «сироватко-соєвий» тощо. Дозволено перераховані назви додавати до слова: «молоковмісний».
В разі використання для виготовлення продукту в якості молочної основи молочної сироватки, маслянки, знежиреного чи нежирного молока дозволено назву доповнювати словами, що вказують на склад продукту, наприклад: «крем молочно-соєвий …» або «паста молоковмісна на молочній сироватці з додаванням соєвого білку…», або «продукт молоковмісний загущений термізований з маслянкою та рослинними жирами…», «крем молоковмісний кондитерський з молока і рослинних жирів…» тощо.
– згущені – різної в’язкості, текучої і не текучої консистенції продукти, різного ступеню згущення, термізовані шляхом випарювання у вакуум-апаратах або згущені внаслідок ультрафільтрування (ДСТУ 7170), без або з додатковою варкою; призначені для безпосереднього вживання в їжу та для використання у харчовій промисловості, а також в домашньому чи в ресторанному господарстві для кулінарно-кондитерських цілей і в якості наповнювача;
– загущені термізовані – текучої і не текучої консистенції продукти, різного ступеню загущення шляхом використання загущувачів рослинного чи іншого походження, в останньому випадку назва може бути уточнена на «концентровані», або «із загущувачем рослинного походження» тощо; продукти, отримані шляхом змішування інгредієнтів за рецептурою і їх тепловою обробкою, без або з додатковою варкою до чи після фасування (і ідентифіковані за асортиментом як загущені варені); призначені для безпосереднього вживання в їжу та для використання у харчовій промисловості, а також в домашньому чи в ресторанному господарстві для кулінарно-кондитерських цілей і в якості наповнювача.
Продуктам кремоподібним, пастоподібним, згущеним та загущеним, призначеним для використання в якості наповнювача в умовах промислового виробництва та ресторанного господарства, дозволяється слово: «продукт» замінювати на слово: «наповнювач», як наприклад: «Наповнювач молоковмісний кремоподібний з какао кондитерський», «Наповнювач молоковмісний вершковий пастоподібний варений», «Наповнювач молоковмісний згущений з цукром», «Наповнювач молоковмісний вершковий загущений варений» тощо.
Продукти, об’єднані під умовною назвою: «густі», а саме: згущені, загущені, желеподібні, пастоподібні, кремоподібні, пудинги, суфле можуть мати відповідні додаткові назви за призначенням продукту: «кондитерський», «десертний», «столовий», «кулінарний», або іншу аналогічного змісту, відповідну за призначенням назву, як наприклад: «крем молоковмісний вершковий кондитерський», або «крем-наповнювач молочно-соєвий кондитерський», «продукт молочно-рослинний загущений бутербродний …», «продукт молоковмісний вершковий згущений без цукру стерилізований до грибів…», «крем молочно-кокосовий для оздоблення тортів», «паста молочно-пальмова кулінарна», «паста молоковмісна вершкова закусочна для бутербродів», «крем… бутербродний», «… закусочний», «… десертний», «наповнювач… для морозива», «…для приготування напоїв та перших страв», «…для кондитерських виробів в якості наповнювача», тощо. Слово «густий» при маркуванні (3.6) в назві не вказують.
Дозволяється продуктам, призначеним для кулінарно-кондитерських цілей тощо, надавати додаткову назву: «термостабільний». Таке уточнення назви дозволено надавати для продуктів, що витримують дію температур понад 100 ºС без слідів видимої коагуляції і/або денатурації продукту, або за відсутністю змін в однорідності консистенції.
Продукти МОЛОКОВМІСНІ ТЕРМІЗОВАНІ ЗГУЩЕНІ ТА ЗАГУЩЕНІ виготовляються без наповнювачів, з наповнювачами, з наповнювачами ароматні, з харчовими продуктами, в т.ч. рослинного та тваринного походження в якості наповнювачів, ароматні, з харчовими добавками (назва продуктів згідно з асортиментом відповідно до складу використаних компонентів може бути уточнена, але не обов’язково, словами чи виразами, як наприклад: без наповнювачів; з наповнювачем; з наповнювачами; з наповнювачами та ароматом; з цукром, з цукром та какао, з кавою, з карамеллю, з яблучним соком, з полуничним джемом, з медом; із солодом, із полісолодовим екстрактом, з сиропом топінамбура, з пророщеними зернами; з рисовим борошном, з яєчними продуктами тощо; із ароматом; із смаком; із смаком та ароматом; ароматизовані; з ароматизаторами; із смако-ароматичними добавками; з ароматичними харчовими добавками без наповнювачів; з лактулозою; з глюкозою; з фруктозою; з глюкозо-фруктозним сиропом; із замінником меду; з лактозою; зі стевією; з інуліном; з фітостеролами, з вітамінами, з омега-3, з клітковиною; з декстрозою; з харчовими волокнами; тощо (3.4), або аналогічними за значеннями іншими уточненнями назви за складом продуктів, компонентів тощо.
Назва продуктів може містити, але не обов’язково, назви використаних для їх виробництва складових і інгредієнтів за їх загальними, власними чи назвами відповідно до нормативного документу, за якими вони виготовлені та згідно з вимогами Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів. При використанні харчових добавок, їх назви можуть бути додані до назви продукту, але не обов’язково, при цьому при маркуванні їх зазначають в складі продукту відповідно до вимог Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів.
При використанні натуральних речовин, що надають підсолоджений смак і виконують роль природних підсолоджувачів, назви можуть бути уточнені, але не обов’язково словами: «… підсолоджений без цукру», або «…без цукру зі стевією» і аналогічними за змістом іншими, або наприклад: «…зі стевією», або «…з глюкозою», або «… з фруктозою», або словами: «підсолоджений глюкозою», або аналогічними за змістом іншими.
При виготовленні продуктів із застосуванням відновленого сухого молока і /або окремих складових молока, назва продуктів може бути додатково уточнена словом: «рекомбінований» (ДСТУ 2212).
Пластична, для пасти – пастоподібна, для всіх – різної густини, помірно мазка, глянцева, гелеподібна, текуча, злегка текуча, мазка або не текуча, густа, різного ступеню згущення чи загущення, допускається з незначними мучнис-тістю і з осадом лактози, злегка тянуча, дозволено дуже густа і дуже тянуча
До фізико-хімічних показників додаються вимоги. Для нежирних продуктів масова частка жиру не нормується і не визначається. Чистота відновленого продукту без наповнювачів (згущеного шляхом вакуум випарювання чи ультрафільтрації) за еталоном, затвердженим для коров’ячого молока, не нижче, ніж 11 (другої) групи.
Допустимі розміри кристалів молочного цукру для згущених (шляхом вакуум випарювання) продуктів з цукром – не більше 15 мкм. Для продуктів без цукру (згущених і загущених) масова частка сухих знежирених речовин повинна складати не менше 10 %.
Для згущених продуктів, що виготовлені з використанням консервантів, масова частка сорбінової кислоти повинна складати не більше 1000 мг/кг.
Рівень активної кислотності (рН) повинен складати не нижче 3,9. Достатньо визначення одного показника кислотності: титрованої або активної (рН). Титрована кислотність в продуктах, що мають забарвлення, відмінне від кольору згущеного молока, не визначається.
Температура при реалізації згущених продуктів повинна бути в межах від 0 °С до 10 ºС в умовах зберігання при відносній вологості повітря не вищій ніж 85 %.
Назви продуктів можуть бути уточненими або доповненими, аналогічними за змістом іншими стандартизованими термінами (згідно вимог Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів, ДСТУ 2212, ДСТУ 7170, ДСТУ 2661 тощо та чинними іншими).
или
Вы можете войти с помощью:
Войти с Facebook Войти с Google Войти с ВКонтакте