Через скільки після пологів можна стерилізувати кішку?
  

Кожен власник кішки рано чи пізно стикається зі складним рішенням, від якого залежить не лише спокій у будинку, але також і здоров’я його вихованця. Чи потрібно стерилізувати кішку?

Статева зрілість у котячих, особливо у самки, протікає досить складно. Якщо чоловічі особи тільки мітять територію і несамовито кричать, що вже викликає роздратування у господарів, то кішки відчувають фізичний дискомфорт і біль. Їх фізіологія влаштована таким чином, що якщо вони не будуть спаровуватись і народжувати потомство, це може призвести до серйозного захворювання матки та яєчників.

Саме тому перед господарем тварини стоїть складний вибір: шукати кішці партнерів і після прилаштовувати кошенят або стерилізувати вихованця, щоб запобігти ймовірним проблемам зі здоров’ям.

Що таке стерилізація кішки?

Стерилізація є хірургічною операцією, під час якої здійснюється видалення дітородних органів:

  • яєчники;
  • матка.

В результаті операції у кішки стабілізується гормональний баланс, вона припиняє мітити, звати кота і страждати від дискомфорту. Настрій вихованиці покращується, він стає спокійним. Зрідка тварина може набрати вагу, але при правильному харчуванні цього не станеться.

Сучасна ветеринарія проводить операції з класичної стерилізації. Тому на сьогоднішній день під стерилізацією кішки мається на увазі видалення як яєчників, так і матки, щоб знизити ризик виникнення хвороб органів статевої системи: запалення, піометра та інше.

У скільки місяців можна стерилізувати кішку?

Підходячи до питання конкретно, необхідно розуміти, що піддавати тварину стерилізації краще у певному віці. Статеве дозрівання у котів починається приблизно з 7-8 місяців. Вже існує інформація про зовсім ранню стерилізацію. Але в Україні дотримуються рекомендацій щодо віку 7-8 місяців.

Є деякі винятки з правил, але вони залежать від ситуації зі здоров’ям тварини. У таких випадках допускається операція у більш ранньому віці, але не менше 5-6 місяців та за умови, що самка важить близько 3 кг.

Звичайно ж існують випадки кастрації котячих і в пізніші роки. Чому радять стерилізацію в молодшому віку? Чим старша тварина, тим більше супутніх захворювань вона може мати. Тим ретельніше планується наркоз і його проведення. Тому, щоб цей процес був максимально ефективним, зверніться до лікаря-ветеринара для консультації та безпосередньо операції.

Чи потрібно дати народити кішці перед стерилізацією?

Багато дбайливих господарів можуть подумати, що кішці потрібно вкотре народити кошенят, перш ніж проводити операцію, проте це не найкращий варіант. Проводити операцію з видалення репродуктивних органів варто якомога раніше, тому для досягнення статевої зрілості кішку потрібно стерилізувати.

Для тварини, навіть для дбайливих і лагідних кішок, далеке поняття «радість материнства», тому давати кішці можливість побути матір’ю зовсім не обов’язково, тим більше, що це може ускладнити саму операцію.

Кішка після пологів. Коли можна стерилізувати кішку?

Планову стерилізацію кішки, що народила, проводять після завершення лактації, зазвичай через 2,5-3 місяці після пологів. Для цього незадовго до операції мати розлучають з послідом, або, якщо це неможливо, надягають спеціальну попону, що перешкоджає ссання. Молоко припиняє утворюватись приблизно протягом 3-5 днів.

Стерилізація до завершення лактації може призвести до виникнення ускладнень, типу маститів. Саме тому слід дочекатися закінчення вигодовування кошенят кішкою, якщо воно планується.

Стерилізація кішки у Харкові

Терра Вет – ветклініка у Харкові на 23 Серпня, у якій проводиться стерилізація та кастрация тварин. Проконсультуватися з цих питань Ви можете у наших спеціалістів. Будемо раді стати корисними для Вас.


Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку
Коментарі(0)

Поки що коментарів немає… Станьте першим хто залишить коментар на цю тему!

або
Ви можете увійти за допомогою:
Увійти з Facebook Увійти з Google Увійти з ВКонтакті
  

Achtung! Будь ласка, будьте ввічливі! Незважаючи на те, що модератори цього порталу вкрай демократичні, будь-які неетичні або грубі висловлювання, що ображають інших користувачів, можуть бути видалені. Також видалятиметься спам і публічні коментарі з приватними номерами телефонів.