Цікаві факти з історії Chery і китайської автомобільної промисловості
  
Компанія: Chery

chery amulet китайский чери амулет завод в Китае

Найбільший центр розробки і збірки Chery знаходиться на березі річки Янцзи в східній частині Китаю. Основне виробництво Чері базується в місті Уху.

До речі, сама назва Chery вимовляється по-китайськи як «Чиурі», проте, як і у випадку з Hyundai у нас набуває поширення не зовсім правильна версія перекладу – «Чері». Китайською мовою назва бренду означає «благословення згори».

chery amulet китайский чери амулет завод в Китае

Незважаючи на те, що в Китаї побудовано основні автомагістралі і діє безліч автоскладальних підприємств, загальна ступінь автомобілізації країни поки знаходиться на низькому рівні – всього 1 машина на 25-30 осіб. Воно й зрозуміло, навіть найдешевші у світі китайські авто дороги для китайців з їх мізерним доходом.

chery amulet китайский чери амулет сборка qq

Історія марки Chery налічує лише 11 років. Найпоширенішим автомобілем в околицях заводу Чері є Amulet, що втім, передбачувано. Вулички і магістралі в Уху борознять тисячі таких машин, переважно таксі. Перші автомобілі були випущені Chery ще в 2001 році, це були в короткі терміни, скопійовані з Seat Toledo перші екземпляри Амулета. У 2003-му тут налагоджують виробництво автомобілів малого класу Chery QQ (перелицьований Daewoo Matiz), а також моделі Eastar (Oriental Son), прообразом для якої став Daewoo Magnus. Ще через пару років китайці доростають до випуску свого першого позашляховика – Chery Tiggo (за основу взята Toyota RAV4). Незважаючи на явне копіювання чужих машин і купу судових розглядів, компанії Chery вдавалося вийти сухою з води.

chery amulet китайский чери Микадо

Науково-технічна революція набирає в Китаї все більших обертів, хоча в країні досі панує комуністичний лад: перехідні червоні прапори і плакати із закликами до ударної праці зустрічаються тут повсюдно. Молоді працівники заводу Chery перед робочою зміною вишиковуються в шеренгу і слухають мудрому слову майстра цеху. А після направляються до свого робочого місця і з ретельністю приступають до справи. Така плідна участь партії в технологічному процесі дає приголомшливі результати: мало того, що Chery освоює випуск нової моделі кожен квартал, китайці за такий короткий час зуміли освоїти найскладнішу технологію виробництва двигунів (в т.ч. турбодизельних) обсягом до 4-х літрів.

chery amulet китайский чери мотор V8 автозапчасти автомобили

Що би не казали скептики відносно якості машин з Піднебесної, швидкість з якою Китай вчиться робити автомобілі і удосконалювати технології, приголомшує. У цьому відношенні вітчизняні авто, в комплектацію яких стільки років обіцяють додати подушки безпеки і коробки-автомати виглядають взагалі не конкурентними.

12 років тому обсяги виробництва всіх заводів в Китаї не перевищували 300.000 машин, а сьогодні китайський автопром є серйозним гравцем на світовому ринку. Випуск машин наближається до 10 млн. на рік. Китай наступає на п’яти Японії, Кореї, починає експансію до Європи та Америки. Мала вартість робочої сили і достатній потенціал технологічних напрацювань у найближчі 3-5 років здійснять справжню революцію в автопромисловості. Експерти прогнозують, що швидше за все, деякі бренди не витримають конкуренції з недорогою продукцією з Піднебесної і будуть змушені піти з автомобільної арени.

chery amulet китайский чери амулет цеха завода в Китае

Chery будує далекосяжні плани по експансії на ринки Європи і США, приділяючи багато уваги підготовці кваліфікованих кадрів. Провідний виробник Китаю планує побудувати власний автомобільний університет, кілька лабораторій, тестові стенди та іншу інфраструктуру. Саме Чері, схоже, стане головним локомотивом країни, що виводить китайську продукцію на світові авторинки. Chery, звичайно, не єдиний виробник — в Китаї успішно існують Great Wall, Geely і безліч інших спільних європейсько-китайських підприємств. Однак, на сьогоднішній день Чері — найбільш впізнаваний і продаваний бренд за межами Китаю з безліччю своїх розробок і потужної експериментальною базою. Тим більше що останнім часом спостерігається відхід китайців від простого копіювання чужих машин у бік замовлення дизайнерської складової у сторонніх фірм, що додає їм очок і сприяє лояльності цивілізованих країн до продукції.

chery amulet китайский чери амулет цеха завода в Китае

Усередині країни найбільшим попитом користується Chery QQ. Причина проста — мініатюрна машинка значно дешевше своїх більших побратимів (ціна QQ в Китаї близько 4000 доларів, а запчастини до китайських авто ще доступніші), а мати хоч якесь авто хочеться кожній китайській сім’ї. Експорт машин, в основому, здійснюється до розвиваючихся країн — до Венесуели, Мексики, Пакистану, оскільки багато китайські моделі не відповідають суворим європейським стандартам. Але керівництво Чері оптимістично дивиться в майбутнє: нова хвиля китайських машин розроблялася з урахуванням відповідності європейським вимогам надійності та безпеки.

У Китаю є дуже вигідна перевага перед країнами СНГ та Заходу — його основним ресурсом є не природні багатства, а понад мільярду осіб працьовитого населення. Порівнюючи продукцію Chery з виробами вітчизняного автопрому, приходиш до невтішних висновків: хоча китайські машини поки недалеко пішли від вітчизняних, у найближчі роки цей відрив значно збільшиться. А все тому, що немає у нас подібних потужностей по розробці і впровадженню нових технологій, та й основні конструкторські кадри вже давно покинули межі нашої країни.

chery amulet китайский чери амулет концепт-кар

Не потрібно бути Нострадамусом, щоби передбачити велике майбутнє китайського автопрому і його лідируючої компанії — Chery. Сподіваємося, найближчими роками машини з Піднебесної вилікуються від більшості дитячих хвороб і стануть рушійною силою нового ривка технологій в автомобільній промисловості.


Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку
Коментарі(0)

Поки що коментарів немає… Станьте першим хто залишить коментар на цю тему!

або
Ви можете увійти за допомогою:
Увійти з Facebook Увійти з Google Увійти з ВКонтакті