Голландські науковці виростили перший гамбургер зі стовбурових клітин ціною 385 тисяч доларів
  

У Лондоні на урочистій презентації 5 серпня з’їдять гамбургер, вирощений у лабораторії зі стовбурових клітин. На виробництво шматка штучного м’яса вагою 143 грами було витрачено 250 тисяч фунтів стерлінгів (385 тисяч доларів США), повідомляє NEWSru з посиланням на британську газету The Telegraph.

Можливо, експеримент, проведений голландськими науковцями під керівництвом фізіолога Марка Поста з університету Маастрихта в Нідерландах, відкриє нову еру людства і допоможе врятуватися від голоду в умовах можливої ​​екологічної катастрофи. На думку експертів, штучне м’ясо може з’явитися в супермаркетах вже протягом найближчих 10 років.

Гамбургер, якому відведена роль історичного, зроблено з 3000 смужок штучної яловичини, отриманої зі стовбурових клітин великої рогатої худоби. Кожна з таких смужок була завбільшки як зернятко рису. Отримані смужки з’єднали з культивованими таким же способом жировими клітинами і порубали. У результаті дослідники отримали котлету білого кольору. Щоб надати гамбургеру звичний вигляд м’яса, його пофарбували харчовим барвником. Надалі фахівці планують створювати білок міоглобін, що надає волокнам червоного забарвлення.

Науковці сподіваються, що їхнє відкриття допоможе задовольнити все вищий в усьому світі попит на яловичину, баранину, свинину і курятину. Як заявив журналістам професор Пост, для виробництва синтетичного м’яса потрібно на 99% менше землі, ніж потрібно для домашньої худоби, а також від 82% до 96% менше води. Крім того, кількість викидів парникових газів знизиться на 78-95%. Звісно, собівартість виробництва такого м’яса буде непорівнянна з гігантськими витратами на створення першого штучного гамбургера.

У британському агентстві з харчових стандартів попередили, що, перш ніж надійти в продаж, штучне м’ясо повинно буде пройти сувору перевірку та оцінку безпеки для здоров’я людини.


Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку
Коментарі(0)

Поки що коментарів немає… Станьте першим хто залишить коментар на цю тему!

або
Ви можете увійти за допомогою:
Увійти з Facebook Увійти з Google Увійти з ВКонтакті