Смертельний шопінг: 10 найтрагічніших катастроф в ТРЦ
  
RAU

Масштабна пожежа в російському ТРЦ, що забрала десятки життів, в черговий раз нагадала про важливість дотримання всіх правил пожежної безпеки та експлуатації торгово-розважальних об’єктів.

На жаль, випадків нехтування цими правилами предостатньо як в світі, так і в Україні. І якщо серйозних катастроф в українських торгових центрах поки вдавалося уникнути, то за кордоном трагедії в ТРЦ траплялися неодноразово. Згадаємо найбільш відомі світові випадки, а також надзвичайні події в українських торговельних об’єктах.

Пожежа в Кемерово

Вдень 25 березня в кемеровському торговому центрі «Зимова вишня» почалася пожежа, яку вдалося локалізувати зранку 26 березня. За цей час всередині загинуло 64 людини, з них як мінімум дев’ять – діти. Безвісти зниклими досі вважаються від 10 до 16 осіб – в оперативному штабі Кемерово вважають, що вони можуть перебувати між третім та четвертим поверхами.

Поліція порушила ряд кримінальних справ і затримала главу ТРЦ, а версії про причини загоряння сильно різняться. За деякими даними, осередок загоряння виник на четвертому поверсі з кінотеатром і дитячим центром, де знайшли більшість жертв. За словами очевидців, під час пожежі в будівлі не спрацювала сигналізація, люди дізнавалися про небезпеку тільки від співробітників центру та інших відвідувачів. Як заявили в слідчій комісії, співробітник охоронного підприємства ТРЦ «Зимова вишня» при отриманні сигналу про пожежу відключив систему сповіщення.

Масштабна пожежа без жертв в ТК Синдiка

У жовтні 2017 року загорівся один з найбільших будівельних ринків Москви – торговий комплексу Синдіка. Сукупна площа вогнищ пожежі сягала 55 000 кв. м. Частина ТЦ обвалилася. З будівлі було евакуйовано більше трьох тисяч чоловік. В результаті пожежі постраждали три людини. За інформацією представників МНС, не допустити загибелі людей дозволили системи сповіщення і грамотна евакуація.

Пожежа через прибудову в ТЦ Адмірал

У березні 2015 року в торговому центрі Адмірал в Казані виникла пожежа, яка розповсюдилася на площі в 4000 кв. м. Займання виникло через покрівельні роботи на даху одноповерхової прибудови до ТЦ, а наслідком стало повне вигорання будівлі та її руйнування. Потерпілими в цьому випадку були визнані 703 людини, з яких 19 загинули.

3500 постраждалих в Бангладеші

1127 загиблих і понад 2400 постраждалих – страшні цифри катастрофи, що сталася в Савар (Бангладеш). 24 квітня 2013 року тут обвалилася восьмиповерхова будівля Rana Plaza, де розташовувався торговий центр, банк і підприємства з пошиття одягу. За день до трагедії на фасаді будівлі були виявлені тріщини. Оголосили негайну евакуацію. Однак діяли згідно з вказівками тільки банк і магазини, а робота в майстернях продовжилася. І вранці 24 квітня будівля завалилася. Зрозуміло, причиною катастрофи стала будівельна недбалість, адже чотири верхні поверхи було надбудовано незаконно. В результаті розслідування були арештовані всі власники.

Трагічне обвалення в ТЦ Maxima

У листопаді 2013 року в Ризі відбулося обвалення торгового центру Maxima. В результаті катастрофи загинули 54 людини, в тому числі три рятувальники, ще 40 осіб отримали поранення. Спочатку дах і стіни супермаркету прогнулися, через що автоматичні двері виявилися заблокованими, а багато відвідувачів і персонал були позбавлені можливості вийти назовні. Через сім хвилин обвалилася одна зі стін будівлі і дах прямо над касами, у яких в годину пік традиційно збирається велика кількість покупців. Пізніше обвалилася ще одна частина даху. З причин, які могли призвести до обвалення, названі сейсмічні коливання ґрунту або неякісно виконана збірка металоконструкцій. У той же час конструктор будівлі заявив, що до обвалення могла призвести велика кількість будматеріалів, які перебували на даху.

Пожежа ТЦ Ever Gotesco Grand Central Mall

В одному з найстаріших в Індонезії торгових центрів Ever Gotesco Grand Central Mall в березні 2012 року сталася пожежа, в результаті якої постраждали 17 осіб. Більшість з постраждалих – самі пожежники. Вогонь в той день охопив навіть парковку п’ятиповерхової будівлі, а дим порушив сполучення по одній з пролягаючих поблизу від місця події гілок наземного метро. Справитися з вогнем вдалося лише через три з половиною доби.

Трагедія в дитячій кімнаті ТЦ Villagio Mall

Жертвами пожежі в одному з великих торгових центрів Villagio Mall в столиці Катару, який стався 28 травня 2012 року, стали 19 осіб. Серед них виявилося 13 дітей і двоє рятувальників. Велика кількість загиблих дітей пояснювалася тим, що осередок займання знаходився в дитячій кімнаті на території ТРЦ. Евакуація дітей, що опинилися у вогняній пастці, ускладнювалася через дуже вузькі проходи і швидке поширення відкритого полум’я.

Вибух в ТРЦ Європа

У січні 2011 року в торгово-розважальному центрі Європа в Уфі (Росія) стався вибух, після чого почалася пожежа. Загинули дві людини – 35-річний робітник і 17-річна школярка. Ще 15 людей постраждали: вісім з них були госпіталізовані. Після пожежі комплекс повністю вийшов з експлуатації. За офіційною версією слідства, причиною пожежі міг стати розрив газового балона під час ремонту на другому поверсі будівлі. У січні 2012 року слідчі органи пред’явили звинувачення про порушення вимог пожежної безпеки директору компанії, яка забезпечувала експлуатацію торгового центру Європа і співвласникові центру.

Пожежа в Басундхара-Сіті

У березні 2009 року сталася пожежа в найбільшому торговому комплексі Бангладеш в столиці країни місті Дакка. Пожежа почалася на 17-му поверсі 21-поверхового комплексу Басундхара-Сіті, який розташований в самому центрі столиці. На постраждалих від вогню поверхах були розташовані переважно офіси. В результаті НП семеро людей загинули, 30 – постраждали. За даними поліції, всі загиблі – співробітники комплексу.

Більше 500 смертей в Сеулі

У червні 1995 року 502 людини загинули і близько тисячі отримали важкі каліцтва в результаті обвалення торгового центру Сампунг в Сеулі. Один з найбільших в Південній Кореї торгових центрів, який щодня відвідували до 40 000 чоловік, перетворився на купу руїн всього за 20 секунд. Власник будівлі задумував проект як житловий будинок, але після вирішив зробити з нього торговельний центр з басейном на верхньому поверсі, для чого потрібно було прибрати ряд несучих колон. Підрядники відмовилися піти на такі зміни, тому власник розірвав з ними договір і віддав будівництво своїй компанії, причому, не повідомивши влади Сеула про зміни в проекті і підкуповуючи інспекторів. Крім того, величезна будівля зводилася не на твердому грунті, а на шарі утрамбованого сміття, а в своїй конструкції не мала ні поперечних балок, ні сталевого каркаса. І, тим не менш, в 1990 році центр відкрився і зумів простояти п’ять років.

Український досвід

Пожежа в ТОЦ Silver Breeze

В цьому році ряд українських ЗМІ повідомляв про пожежу в столичному торгово-офісному центрі Silver Breeze. За інформацією fakty.ictv, на місці події працювали п’ять пожежних машин, яким вдалося впоратися з вогнем. Постраждалих в результаті пожежі не було, проте наслідком інциденту стало повне затоплення першого поверху ТРЦ.

Хибна тривога в ЦУМ

Ще одна дрібна НП зовсім недавно відбулася в столичному ЦУМ. Відвідувачі торгового об’єкта були евакуйовані після спрацьовування пожежної сигналізації та повідомлення про пожежу по гучномовцю. Пізніше з’ясувалося, що пожежна сигналізація в ЦУМ спрацювала помилково і загоряння в об’єкті не було.

Обвалення в ТРЦ Sky Mall

У лютому 2011 року в київському торгово-розважальному центрі Sky Mall обвалилася стеля. Як повідомляв ТСН, металеві конструкції між стелею і дахом раптово впали на торгові точки, розташовані на першому поверсі. За попередніми даними, площа обвалу становила близько 500 квадратних метрів. Відразу після події всіх відвідувачів ТРЦ, які перебували в торгових залах, почали виводити на вулицю. Повідомлялося, що в результаті інциденту постраждала одна людина.

Пожежа в ТЦ Ашан

У листопаді минулого року спалахнула пожежа в одному з найбільших супермаркетів столиці – Ашан. Розташований в ТРЦ Sky Mall торговий об’єкт загорівся вночі. Як повідомляв портал kievvlast, загоряння виникло в складському приміщенні супермаркету, причиною стало замикання електропроводки. На місце пожежі прибули чотири екіпажі рятувальників, бригада швидкої допомоги та патрульна поліція. Допомога медиків не знадобилася – в той момент, коли почалася пожежа, супермаркет і складське приміщення вже були закриті. Через кілька годин після початку пожежі вона була ліквідована.

Пожежа в ТЦ Агромат

У тому ж листопаді 2017-го в Києві також сталася пожежа в торговому центрі Агромат на вулиці Булаховського. Як відзначали очевидці в соцмережах, дим було видно з будь-якої точки району, в якому знаходиться торговий центр. За інформацією порталу vesti, на місці події працювали медики швидкої допомоги, рятувальники і співробітники поліції. О шостій годині вечора пожежу було локалізовано. Як виявилося, на першому поверсі торгового об’єкта горів утеплювач на площі 100 кв. м. На щастя, постраждалих в результаті інциденту не виявилося.

Як бачимо, надзвичайні події в українських ТРЦ були набагато менш масштабними. У той же час, на події в Кемерово вже відреагували в українських торгових центрах. Зокрема, співвласник ТРЦ Dream Town Гарік Корогодський на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написав наступне:

«У зв’язку з трагедією, що сталася в Кемерово, ми, власники Дрім Тауна, заявляємо:

  • Весь ТРЦ обладнаний сучасною спрінклерною системою пожежогасіння (як тільки з’являється вогонь, спрацьовують датчики і його заливає водою);
  • Весь ТРЦ обладнаний протипожежними шторами і воротами, які поділяють його на відсіки і локалізують можливу пожежа;
  • Працює сучасна система димовидалення;
  • Всі металоконструкції оброблені протипожежною фарбою згідно з нормами;
  • Регулярно проводимо перевірки роботи систем і виміри електроізоляції (одна з найчастіших причин загорянь в світі).

Ми усвідомлюємо свою відповідальність і готові до будь-яких перевірок».

Крім цього, трагедія в Зимовій вишні спровокувала дискусію про безпеку в ТРЦ та кінотеатрах в українському професійному співтоваристві. Голова наглядової ради мережі кінотеатрів Мультиплекс Антон Пугач в своєму пості в Facebook зазначив, що в першу чергу в таких об’єктах повинно бути зрозуміло де знаходяться виходи евакуації.

«Потрібно їх бачити, а не здогадуватися, що вони є. Вони повинні бути позначені спеціальними біло-зеленими світильниками, які мають прямокутну, як правило, форму, і напис ВЫХОД (ВИХІД). Якщо лампи не світяться – це порушення, вони повинні світитися цілодобово, світильник повинен працювати. Якщо світильник прикритий (шторою, кашетою або ще чимось) – це порушення, він повинен бути розкритий і добре видний навіть у темряві», – написав Антон Пугач.

При цьому користувачі соцмереж закликають українців самостійно перевіряти торгові об’єкти на можливість екстреної евакуації і фіксувати всі знайдені порушення в сфері пожежної безпеки.


Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку
Коментарі(0)

Поки що коментарів немає… Станьте першим хто залишить коментар на цю тему!

або
Ви можете увійти за допомогою:
Увійти з Facebook Увійти з Google Увійти з ВКонтакті