єМалятко: дев’ять послуг за раз, щоб уникнути бюрократії при народженні дитини
  
Автор:

Для того щоб отримати всі документи на новонароджену дитину, батькам, як правило, доводиться відвідати близько 11 різних закладів і витратити щонайменше десять днів на весь процес. Це бюрократичне випробування не є унікальним для України та загалом впливає на надання державних послуг.

Через свою ініціативу EU4Digital Європейський Союз підтримує Україну у подоланні таких перешкод в рамках загальних зусиль з трансформації цифрової економіки та суспільства відповідно до найкращих практик ЄС, у тому числі в галузі системи електронної охорони здоров’я, де EU4Digital працює з українськими партнерами для гармонізації політики та практики.

У чому суть проєкту єМалятко?

«єМалятко — це зручний сервіс, який працює з жовтня 2020-го. Він дозволяє лише за однією заявою отримати близько 10 послуг від різних органів влади без зайвого відвідування цих установ. Тобто замовити ці послуги можна не відвідуючи установ. Мова йде про державну реєстрацію народження, визначення походження дитини, її належність до громадянства України, реєстрацію місця проживання, призначення допомоги тощо», — пояснює в.о. начальника відділу взаємодії із зовнішніми системами та реєстрами Департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ Євген Батура.

«Конкретно ми за 20 хвилин в одному кабінеті змогли оформити такі документи: свідоцтво про народження дитини; реєстрацію її місця проживання; призначення грошових виплат при народженні; реєстрацію в державному реєстрі платників податків», — розповідає старший науковий співробітник НАН України Антон Сененко про свій досвід користування послугою єМалятко.

За його словами, проблема у користуванні сервісом полягала у тому, що через нього не можна було отримати дитині УНЗР, оскільки сам реєстр на той час не працював.

Антон Сененко також пояснює, що деякі документи не надійшли поштою навіть через декілька місяців після їх оформлення, тому радить батькам контролювати цей процес самостійно.

«Ексцеси на місцях — трапляються, комунікація ще шкутильгає, однак сподіваємося, що всі шорсткості скоро зникнуть. Загалом, ми дуже задоволені», — говорить Сененко.

Як отримати послугу?

«єМалятко надає можливість отримати необхідні послуги за однією електронною заявою онлайн на порталі Дія або з допомогою адміністратора в пологовому будинку, відділі ДРАЦС чи ЦНАП», — продовжує заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська.

Іншими словами, заповнити заяву на отримання послуги єМалятко можна онлайн на порталі Дія за цим посиланням. Або зробити це офлайн у одному з центрів надання адміністративних послуг, найближчому відділі ДРАЦС чи у пологовому будинку, де народилася дитина.

При заповненні заяви офлайн батькам треба надати свої паспорти та медичне свідоцтво про народження за формою № 103/о. Проте, якщо ви створюєте заяву на порталі Дія — додатково треба буде вказати Реєстраційний номер облікової картки платника податків батьків, дані зі свідоцтва про їх шлюб, відомості про присвоєння УНЗР одного з батьків та номер рахунку у форматі IBAN.

Ці та інші дані допоможуть відразу оформити заяву на присвоєння новонародженій дитині УНЗР та замовити послуги з призначення державної допомоги.

Щоправда, батькам з різними прізвищами доведеться надавати нотаріальну довіреність та згоду щодо присвоєння дитині прізвища, а розлученим парам — спільну заяву щодо визнання батьківства.

Які переваги проєкту єМалятко для батьків?

В останні роки Україна працює над розробкою гармонізованої національної системи електронної охорони здоров’я. Один з основних пунктів цієї системи — забезпечення швидкого та комфортного процесу оформлення документів для кожного громадянина, починаючи від його народження.

«Раніше, щоб отримати послуги для новонародженої дитини, батькам доводилося відвідувати 11 установ, збирати та подавати близько 37 різних документів, власноруч заповнювати заяви та повертатися в установи по результат отримання послуги. У середньому на це йшло 10 днів», — запевняє Людмила Рабчинська.

Тепер час заповнення анкети офлайн чи на сайті порталу Дія складає всього 10−20 хвилин.

За словами Євгена Батури, під час пандемії COVID-19 оновлений сервіс єМалятко допомагає батькам новонародженої дитини зменшити кількість візитів в установи та мінімізує їх ризики підхопити вірус у громадських місцях.

«Крім того, тепер дані про новонародженого в електронній системі охорони здоров’я з’являються автоматично відразу після реєстрації. Якщо батьки замовляють послугу з внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, то коли батьки обиратимуть педіатра для дитини, дані малюка вже будуть в електронній системі – це пришвидшує підписання декларації. До речі, у Реєстрі пацієнтів вже з’явилось 718 таких нових записів», — пояснює представник НСЗУ.

Які переваги проєкту єМалятко для держави?

Як пояснюють в Мінцифри, проєкт єМалятко став рупором впровадження першого електронного медичного висновку про народження, який прийшов на заміну медичному свідоцтву 103/о, першим кроком у створенні електронної медичної картки особи [посилання], яка в даний час розповсюджується в Україні в рамках трансформації системи електронної охорони здоров’я.

«Електронний медичний висновок з електронним підписом лікаря та електронною печаткою Національної служби здоров’я України неможливо підробити», — наголошує заступниця міністра цифрової трансформації пані Рабчинська.

Представники НСЗУ, у свою чергу, заявляють, що проєкт єМалятко покриває понад 90% усіх народжень в Україні, а електронний медичний висновок про народження вже майже повністю витіснив паперову форму.

«Проте, ще залишилися випадки, коли використовуються старі механізми та паперові бланки. Це випадки, коли пологи відбуваються не у закладі охорони здоров’я, коли особи неідентифіковані, коли народжують громадяни іноземних країн тощо», — говорить Євген Батура.

«Інтероперабельність покращить стан здоров’я кожного громадянина в Східних країнах-партнерах», — пояснює Мартинас Даугірдас, експерт з питань системи електронної охорони здоров’я в EU4Digital. «Наше бачення полягає в тому, що через 10 років, коли пацієнт із країни А потребуватиме невідкладної допомоги в країні В, медичні працівники отримають негайний доступ до інформації про те, до яких ліків пацієнт чутливий або має алергію. Цей підсумок стану здоров’я пацієнта має вирішальне значення при прийнятті термінових рішень, які можуть врятувати життя, що є характерним для сектору охорони здоров’я».

«Медичну допомогу в майбутньому можна уявити як безперебійну мобільність пацієнтів від постачальника до постачальника, від країни до країни, а також безперервність надання медичних послуг та прийняття обґрунтованих рішень для кращих результатів у галузі охорони здоров’я», — говорить Даугірдас. «Транскордонна інфраструктура системи електронної охорони здоров’я дозволить громадянину України, який виїжджає за кордон, отримувати призначені ліки з місцевої аптеки. Обмін резюме пацієнтів допоможе лікарям зрозуміти історію хвороби пацієнтів та уникнути помилок при призначенні ліків».

Таким чином, процес, який починається з народження з проєкту єМалятко, врешті-решт допоможе кожному громадянину України отримати кращі медичні послуги та результати не лише у себе вдома, а й у будь-якій іншій країні.

EU4Digital має на меті розширити переваги Єдиного цифрового ринку Європейського Союзу для Східних країн-партнерів, спрямовуючи підтримку ЄС на розвиток потенціалу цифрової економіки та суспільства, з метою економічного зростання, створення нових робочих місць, поліпшення життя людей та допомоги бізнесу в Україні та інших Східних країнах-партнерах — Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії та Республіці Молдова.


Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку
Коментарі(0)

Поки що коментарів немає… Станьте першим хто залишить коментар на цю тему!

або
Ви можете увійти за допомогою:
Увійти з Facebook Увійти з Google Увійти з ВКонтакті