Дитячі продукти – нормативна документація для виробників
  
Автор:
Деталі читайте в статті, що опублікована в Журналі «Молочное дело» №6 за 2010 р.
Г.П. ДМИТРОВСЬКА, науковий керівник розробок, провідний
науковий співробітник НДІХТ НДЧ НУХТ, кандидат технічних наук,
лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки,
тел./факс: +38 (044) 546-43-48,
моб. тел.: +38-050-355-39-22, +38-098-398-50-70
E-mail: Dmitrov@i.com.ua

Йогурти, кефіри та продукти кефірні
вітамінізовані для масового, спеціального
дієтичного та дитячого споживання

Коротка виписка із статті:
Назва продукту за наведеним асортиментом допов-
нюється наступною назвою згідно з призначенням, яка
може бути уточненою центральним органом виконавчої
влади в сфері охорони здоров’я в етикетному написі до вис-
новку санітарно-епідеміологічної експертизи на готову про-
дукцію конкретного виробника, а саме:
— для спеціального дієтичного споживання (діабе-
тики, шлунково-кишковий тракт тощо);
— для дитячого харчування з 8 місяців (в тому чис-
лі для дитячого харчування дітей віком від 8 місяців,
дошкільного віку, школярів та дорослих);
— для харчування вагітних та годувальниць;
— для харчування спортсменів та осіб, які контро-
люють свою вагу;
— для харчування осіб похилого віку;
— для харчування дітей з 3 років і дорослих;
TECHNOLOGIES ТЕХНОЛОГИИ
№6 • 2010 Молочное Дело 36
— для харчування людей, що працюють в важких
умовах праці;
— для харчування хворих на цукровий діабет;
— для харчування хворих із захворюваннями шлун-
ково-кишкового тракту тощо.
Оскільки для споживачів привабливими є підсолоджені
види продукції, то для забезпечення гармонійного смаку із
добавок, що дозволені до використання для продуктів дитя-
чого харчування з 8-ми місяців, передбачено натуральний
ароматизатор – ваніль та натуральні продукти рослинного
і тваринного походження. Інші смако-ароматичні речовини
для такої категорії споживачів органами охорони здоров’я
не дозволені.
Термін зберігання та строк придатності йогуртів
для дитячого харчування дітей віком від 8-ми місяців пови-
нен складати не більше 10 діб при температурах в межах
(4+2) °С, а кефірів та кефірних продуктів для спеціального
дієтичного споживання відповідно до вибраного призна-
чення встановлено не більше 14 діб в охолодженому стані,
при температурах, як для йогурту. Строк придатності про-
дуктів для масового і спеціального призначення для дорос-
лих повинен складати не більше 21 доби при аналогічних
умовах зберігання і встановлюється виробником.
На всі види продукції органами охорони здоров’я
затверджується етикетний напис з вказуванням певного
відсотку (%) від добової норми споживання вітамінів (та,
в разі використання, мінеральних речовин).
За вмістом жиру продукти вітамінізовані для масового
споживача можуть виготовлятися від нежирних до жирних,
з масовою часткою жиру до 6 %, для дитячих продуктів
вміст жиру обмежено згідно з рекомендаціями органів охо-
рони здоров’я для дітей раннього віку. Разом з тим жирна
продукція – калорійна, смачна і необхідна людям, які пра-
цюють з витратами розумової та фізичної енергії. Відомо,
що молочний жир містить гама-аміномасляну кислоту,
що є необхідним компонентом для покращення пам’яті та
розумових здібностей людини і є основним діючим компо-
нентом ряду фармацевтичних препаратів.
Вказаними нормативними документами розшире-
но можливості застосування сировини та пакувальних
матеріалів, як вітчизняних, так і імпортних, дозволених
до використання в установленому порядку.
Далі скорочено....

Висновок:
Впровадження у виробництво кефірів і йогуртів та інших
молочних продуктів масового та спеціального призначення,
збагачених вітамінами, вітаміноподібними речовинами природ-
ного походження, мінеральними та іншими біологічно активни-
ми компонентами і дієтичними добавками є актуальним і своє-
часним для виробників та необхідним для споживачів.
Література:
1. Дмитровская Г.П. Витаминизация молочных продук-
тов. Основные проблемы и этапы её осуществления //
Молочное дело. – 2006. – №№11-12; 2007. – №1.
2. Ребров В.Г., Громова О.А., Витамины и микроэлемен-
ты. – М. Алев В, 2003. – 648 с.
3. Государственное санитарно-эпидемиологическое норми-
рование Российской Федерации «Рациональное питание.
Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически
активных веществ»; 02.06. 2004 МР 2.3.1.1915-04», /р. 2.3.1/.

Надіслати на E-mailНадіслати на E-mail   Версія для друкуВерсія для друку
Коментарі(1)
JUlia (*.252.15)
ГОСТ Р 52687-2006
Рекомендуемые сроки годности для продуктов, обогащенных бифидобактериями
Таблица А.1 – Сроки годности продуктов
Наименование продукта Срок годности
Кефир, простокваша, мечниковская простокваша, простокваша мацони, ряженка, сметана, йогурт Не более 7 сут
Кефир для диетического питания, детский кефир, кисломолочный кефирный продукт на кефирных грибках Не более 5 сут
Кисломолочный кефирный продукт на кефирных культурах Не более 10 сут
або
Ви можете увійти за допомогою:
Увійти з Facebook Увійти з Google Увійти з ВКонтакті